Hlavní navigace

Apple zkrátí výdrž MacBooků. Prodlouží tím životnost akumulátorů

20. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: Apple

Chystaná aktualizace macOS Catalina 10.15.5 přinese jednu zajímavou novinku. Apple do systému zavede funkci pro sledování zdraví baterie. macOS bude průběžně sledovat teplotu akumulátor a nabíjecí zvyky uživatele, na základě nichž bude upravovat samotný nabíjecí proces a maximální dostupnou kapacitu. Cílem je snížit chemické zastarávání Li-ion článků, a tedy prodloužit jejich životnost. To je důležité tím spíš, že nejnovější MacBooky mají akumulátor přilepený k šasi a uživatelé nemají možnost jej snadno vyměnit.

Funkce bude standardně aktivní u všech nových zařízení i starých, které na macOS 10.15.5 upgradují. Apple upozorňuje, že se kvůli omezení dostupné kapacity akumulátoru sníží výdrž. Kdo tedy bude preferovat maximální pracovní dobu na úkor životnosti, ten bude moci ve správě napájení funkci vypnout. Jak přesně se výdrž zkrátí, však Apple neuvádí. Hodnota se ale jistě bude měnit v čase v závislosti na stáří akumulátoru.

TIP: Apple vydal macOS Catalina. Tohle jsou všechny jeho novinky

Není to poprvé, kdy Apple softwarovou cestou zasáhl do procesu nabíjení. Před necelými čtyřmi roky odstranil ukazatel zbývajícího času v macOS, protože indikátor je nepřesný. Známější je případ, který se stal rok nato. Firma začala s novou aktualizací iOS zpomalovat starší iPhony, které již měly opotřebovaný akumulátor. Když již není schopen dodávat požadované napětí, iOS sníží odběr tím, že omezí výkon.

Zdroj: TechCrunch, Apple

Byl pro vás článek přínosný?