Hlavní navigace

14 největších iPhone failů. Co Apple zkazil a jak se k tomu postavil?

17. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Bavíme-li se o konkrétních modelech, jsou iPhony nejpopulárnějšími telefony světa. Kvůli tomu se na ně nahlíží kritičtěji než na konkurenci a z každé chyby média i uživatelé dělají velký problém. Co všechno už iPhony postihlo a jak se k tomu Apple postavil?

Nikdo není neomylný, ani Apple ne. iPhony v minulosti trpěly řadou chyb, ze kterých se výrobce dokázal poučit. Některé vyřešil softwarovou cestou, jiné až s novou generací hardwaru. Podívejte se s námi do historie hlavních problémů iPhonů a také toho, jak se k nim Apple postavil.

Roky 2007 až 2012

Vždyť to nic neumí

Problém: Hned první iPhone představený v roce 2007 se u uživatelů stal terčem posměchu. Apple sice přinesl revoluční dotykové ovládání, ale telefon neuměl posílat MMS, nepodporoval Javu ani Flash.

První Apple iPhone z roku 2007 První Apple iPhone z roku 2007

Řešení: MMS se nakonec nikdy nestaly náhradou SMS a ve srovnání s jednoduchými textovkami se jich poslalo jen zlomek. iPhone 3G už ale MMS podporoval. Aplikace v Javě a distribuce skrz fanouškovské stránky nebo portály operátorů prohrály válku s App Storem. Ten byl ale rovněž představen až v roce 2008 s iPhonem 3G. Flash je dnes mrtvá věc.

Ztracený iPhone a policejní zátah

Problém: Apple v roce 2010 představil iPhone 4 s úplně novým designem a funkcemi. V předstihu se k němu záhadně dostal redaktor magazínu Gizmodo a všechny zjištěné informace a fotky vystavil na webu. Apple případ nahlásil policii, ta zorganizovala razii, dostala se do redaktorova bytu a zabavila mu část vybavení. Čelil také žalobě.

Ukradený iPhone 4

Řešení: Pro Apple to bylo špatné PR, ale firma za to nemohla. O rok později byli odsouzeni dva muži, kteří v baru našli zapomenutý prototyp telefonu jednoho z inženýřů Applu a prodali jej redaktorovi za 5000 dolarů. Gizmodo je od té doby v nelibosti Applu.

Držíte to špatně

Problém: Brzy po uvedení do prodeje iPhonu 4 (2010) si uživatelé všimli, že se jim ztrácí signál, pokud telefon drží v ruce. Potvrdily to různé nezávislé zdroje.

Jobs ukazuje, že signál vypadává všem Jobs ukazuje, že signál vypadává všem

Řešení: Steve Jobs uspořádal mimořádnou tiskovku, na které problém objasnil. Problém se ztrácejícím se signálem prý mají všichni výrobci, ale u nich nikdo takovou aféru nevyvolal. Applu si prý stěžovalo jen minimum zákazníků. I tak ale upravil indikaci signálu v iOS, zákazníkům zdarma rozdal plastové kryty (tzv. bumpery), se kterými k výpadkům nedocházelo. A v iPhonu 4S už byly antény jinak uspořádané.

Velký bratr vás sleduje

Problém: Apple v iOS 4 začal sledovat a uchovávat polohu uživatelů, kteří s tím sice souhlasili, ale nejspíš o tom vůbec nevěděli.

Záznam polohy iPhonu Záznam polohy iPhonu (zdroj: RadarOreilly)

Řešení: Firma opět podala veřejné vysvětlení. Telefony skutečně uchovávají polohu zařízení, protože pro Apple sestavují databázi Wi-Fi hotspotů a mobilních vysílačů. Tyto údaje se posílají v anonymizované podobě na servery Applu, nejsou poskytovány třetím stranám, slouží pro lepší navigaci. Totéž dělá i Google, v obou případech lze sledování vypnout.

Žádná cesta nevede do Říma

Problém: V roce 2012 přichází iPhone 5 a s ním iOS 6. Apple v systémových mapách přestal využívat podklady od Googlu, ale licencuje si mapy od TomTomu a jiných zdrojů. Jenže se ty mapy nedaly používat, ukazovaly úplně nesmyslné údaje.

iOS 6: Google Maps vs. Apple Maps iOS 6: Google Maps vs. Apple Maps (zdroj: theamazingios6maps)

Řešení: Tim Cook opět přispěchal s veřejnou omluvou. Přiznal, že aplikace je zatím špatná a doporučil prozatím konkurenční řešení od Googlu, Microsoftu nebo Nokie.

Pozor. Článek pokračuje v další kapitole…

Roky 2013 až 2016

Plastový iPhone, který nikdo nechtěl

Problém: V září 2013 Apple překvapil, když uvedl hned dva iPhony, modely 5S a 5C. Esko bylo tradičním nástupcem pětky. Ta se přestala prodávat, přestože dosavadním zvykem bylo nechat na trhu loňský model se slevou. Jenže místo iPhonu 5 zastoupil plastový iPhone 5C. Měl stejné parametry, vysokou cenu a laciné tělo.

Apple iPhone 5C Apple iPhone 5C

Řešení: Žádný další plastový iPhone už nepřišel. Velkým recyklátem byl až iPhone SE, který si vzal komponenty z modelů 5, 5S, 6 a 6S. Byl však sestavený dobře a byl až nečekaně levný.

Kdo je sakra U2?

Problém: Apple v roce 2014 představil iPhone 6 a 6 Plus. Při premiéře na akci zahráli irští U2 a šéf firmy Tim Cook řekl, že v rámci kampaně dostanou všichni uživatelé zdarma jejich nové album Songs of Innocence. Fanoušci jásali, ostatní ne. Album se totiž přiřadilo k jejich účtům na iTunes a automaticky se stahovalo do mobilů i počítačů.

Album od U2 zdarma v iTunes Album od U2 zdarma v iTunes

Řešení: Bono a Edge byli reakcí překvapení, Apple též. Firma proto vyvinula speciální nástroj, který uživatele U2 zbavil.

Bezpáteřní Apple

Problém: U2 byla ale jen drobnost oproti aféře „bendgate“. Uživatelé si všimli, že se jim iPhony 6 a 6 Plus docela snadno ohýbají v kapse. Nevelkou silou bylo možné telefon zničit jen pomocí rukou. Slabé místo bylo na boku u tlačítek.

iPhone 6 se snadno lámal iPhone 6 se snadno lámal

Řešení: Apple problém bagatelizoval a pozval vybrané novináře do svého testovacího centra, kde ukázal, že při výstupní kontrole dělá první poslední a telefon opravdu mučí, než je začne prodávat. U iPhonu 6S a 6S Plus ale konstrukci telefonu posílil. Od té doby YouTubeři všechny telefony podrobují ohýbacím testům. A také odolnosti vůči mixéru…

Smrtící software

Problém: Apple řeší drobné i větší softwarové problémy běžně. Občas se najde chyba, kvůli které kliknutím na odkaz nebo otevřením zvláštního souboru dojde k vypnutí telefonu. Několikrát měl problém s aplikací Hodiny, po změně letního času například nefungoval budík. Největší problémy ale způsobily nefunkčnost telefonů po upgradu systému. Cihly se z některých mobilů staly po vydání iOS 8.0.1 nebo iOS 10.

Update iOS už „umrtvil“ tisíce iPhonů Update iOS už „umrtvil“ tisíce iPhonů

Řešení: Opravuje. Opravuje. Opravuje. Nefunkční telefony bylo možné zprovoznit skrz aplikaci iTunes pro Windows/Mac, odkud se stáhl obraz systému a ten se pak flashnul do zařízení.

Ne všechny iPhony jsou stejné

Problém: Čip A9 pro iPhone 6S si Apple nechal vyrábět u Samsungu a TSMC. Ještě Samsung měl pokročilejší výrobu (14nm oproti 16nm), čipy byly menší a měly nižší spotřebu. iPhony se srdcem od Samsungu v testech vydržely déle.

Řešení: Apple uživatele uchlácholil, že rozdíly jsou v běžném provozu minimální a rozdílu ve výkonu nebo výdrži si nikdo nevšimne.

Pozor. Článek pokračuje v další kapitole…

Od 2016 do současnosti

Zklamání z iPhonu 7

Problém: Sedmička přinesla mj. dvě vychytávky. Telefon přišel o sluchátkový jack. Uživatelé museli použít Bluetooth nebo Lightning. Apple navíc uvedl speciální superlesklou verzi telefonu nazvanou Jet Black, u které rovnou říkal, že se může lehce poškrábat a že byste měli používat kryt.

Variant Jet Black byla tak snadno poškrábatelná, že Apple doporučoval telefon nosit v obalu Variant Jet Black byla tak snadno poškrábatelná, že Apple doporučoval telefon nosit v obalu

Řešení: Apple nakonec přidával redukci z Lightningu na 3,5mm jack přímo k telefonu. V budoucích iPhonech se ale jack nevrátí. Nevrátila se ale ani modelová varianta Jet Black.

Zase ty čipy

Problém: Experti z Cellular Insights si všimli, že různé iPhony mají různě citlivý příjem mobilních sítí. Rozdíl nakonec našli. Apple v iPhonech 7 používal modemy od Qualcommu a Intelu. Ty první byly lepší, telefony s nimi měly lepší signál a dosahovaly i vyšších rychlostí.

Modem od Intelu je horší než od Qualcommu Modem od Intelu je horší než od Qualcommu (zdroj: Cellular Insights)

Řešení: Qualcomm Apple zažaloval mj. kvůli tomu, že nevyužívá naplno potenciál jeho čipů a uměle je osekává. Apple problém neřeší, i iPhone X používá různé čipy s různým výkonem.

Náfuka jeden

Problém: V jednotkách případů bylo pozorováno, že se u iPhonů 8 (Plus) odlepuje displej. Nejčastěji se tak stalo při nabíjení, kdy se zřejmě nafoukla baterka.

https://twitter.com/Magokoro0511/status/911893917192163328

Řešení: Apple telefon opravuje nebo vyměňuje v rámci záručního servisu a problém vyšetřuje. Zdá se však, že jde o chybu týkající se malé série telefonů.

Zpomalování iPhonů se starší baterkou

Problém: Aby se iPhony s opotřebovanými akumulátory v zátěži nevypínaly, Apple je uměle zpomaluje. Jenže o tom dopředu nikomu neřekl. Čelí už více než deseti obviněním, že telefony zpomaluje schválně, aby lidi nutil kupovat nové modely.

Apple iPhone 6S Apple iPhone 6S

Řešení: Apple se omluvil a řekl, že zpomalování měl vysvětlit dříve. Nově zlevní pozáruční výměnu akumulátorů a v příští verzi iOS bude informovat o stavu akumulátoru.

Byl pro vás článek přínosný?