Hlavní navigace

Apple pracuje na novém souborovém systému APFS. Nahradí 30 let starý HFS (Plus)

14. 6. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na keynote včera nezazněla ta největší změna, kterou Apple provede. Nebude vidět tolik jako třikrát větší emoji v iMessage, zato bude důležitá, protože se dotkne všech jeho hardwarových produktů. Apple pracuje na novém souborovém systému, který bude univerzální pro desktopy, mobily, televizní krabičky i chytré hodinky.

APFS nahradí 30 let starý HFS (Plus)
APFS nahradí 30 let starý HFS (Plus)

Jmenuje se Apple File System (APFS) a nahradí dosavadní HFS+ z roku 1998, který jen vylepšuje předchozí HFS z roku 1985. HFS+ je hodně zastaralý, takže Apple to ke změně táhlo víc než Microsoft k nahrazení jeho NTFS. APFS je volitelně dostupný ve vývojářské preview verzi macOS 10.12 Sierra, finální verze bude dostupná až příští rok. Ta stávající má pouze připravit veřejnost na změnu, v praxi se ještě používat nedá. (Nelze použít na bootovacím disku, nepodporuje Time Machine, FileVault ani Fusion Drive.)

APFS je od základu optimalizován pro flashová/SSD úložiště s podporou TRIM operací. Bude poskytovat lepší ochranu dat při pádech systému. Nativně podporuje šifrování. To může být vypnuté či využívat jeden i více klíčů pro největší paranoiky. Systém si nově poradí s řídkými soubory a bude „case sensitive“. V jednom adresáři tak například mohou být dva odlišné soubory soubor.txt a Soubor.txt. Atomicitu zaručí nanosekundové časové značky (oproti sekundovým u HFS+).

 

Z praktických vlastností pro uživatele je třeba vyzdvihnout podporu snapshotů pro jednodušší zálohování/obnovu, klonování souborů a adresářů s lepší podporou revizí a rychlejší zjišťování velikosti adresářů.

APFS dále přinese funkci Space Sharing. Na jednom disku může být více svazků, všechny přitom budou ukazovat původní kapacitu a o volné místo se budou dělit. Například na 1TB disku budou dva 1TB svazky A a B. Na A bude uloženo 100 GB dat, na B 50 GB dat. Volné místo na obou bude 850 GB. Tím Apple nahradí pevně dané velikosti běžných oddílových systémů a problémů plynoucích z následných změn jejich velikostí.

Jak trefně poznamenali na Redditu, APFS přinese možnosti, které už nabízí nebo brzy dostane Btrfs.

Zdroj: Apple via Reddit

Byl pro vás článek přínosný?