Hlavní navigace

Apple se zbavuje závislosti na Samsungu, zkouší výrobu čipů u TSMC

17. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počátkem května letošního roku se objevila v médiích myšlenka, že by Apple mohl začít vyrábět procesory pro iPhone a iPad u Intelu. Jedním z argumentů bylo, že Apple vede se Samsungem, který pro něj čipy Apple A4 a A5 vyrábí, soudní bitvu o údajné porušení patentů (započatou Applem). Tisková agentura Reuters přinesla v pátek zprávu, že odklon od Samsungu se skutečně koná. Ovšem ne k Intelu, nýbrž k TSMC, a větší část výroby zřejmě stále zůstane v rukou korejského giganta.

Zpráva se týká nového ARM SoC, který novináři promptně pokřtili jako Apple A6, byť se tak podle Reuters nakonec vůbec jmenovat nemusí. Pro přehlednost budu ale toto spekulativní označení používat i já. V TSMC prý právě probíhá testovací výroba čipu A6 a zdali Apple tchajwanské společnosti zadá formální nabídku, bude záležet na výtěžnosti pilotní série a ceně, kterou TSMC nabídne.

Analytik William Wang z Fubon Securities se ale domnívá, že i když TSMC zakázku obdrží, je docela možná, že tato bude tvořit z celého objemu výroby pouhých dvacet až třicet procent. Proč Apple nemůže TSMC předat výrobu zcela a proč možná nakonec bude lepší i přes soudní spory a konkurování si zůstat u Samsungu, vysvětluje server X-bit labs.

Apple A5, který pohání současnou generaci jablečných zařízení, je vyráběn 45nm technologií. Pro Apple A6, do jehož komerčního debutu v nové generaci iPhone a iPadu zbývá ještě asi tři čtvrtě roku, může být volba výrobního postupu ještě otevřená. TSMC může nabídnout 40nm výrobní proces, s tím si ale Apple oproti 45nm příliš nepomůže (ať už co do výkonu, spotřeby, nebo ceny). Výrobní kapacity na novém 28nm postupu budou počátkem roku 2012, kdy bude výroba Apple A6 aktuální, velice omezené.

Apple ale potřebuje miliony čipů a ty mu může dodat Samsung: korejská firma se nemusí starat o velké výrobce jako AMD, Nvidia či Qualcomm, naopak je pro ni Apple největším zákazníkem, a v potřebném termínu je schopna vyrábět 32nm i 28nm HKMG postupy. Jakmile ale bude TSMC připraveno, Apple pravděpodobně přistoupí k diverzifikaci výroby.

Zdroj: Reuters, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?