Hlavní navigace

Apple smazal účet plný aplikací, videa a hudby. Teď čelí žalobě za slovo „koupit“

26. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Žalobce tvrdí, že na svém účtu zakoupil obsah z iTunes a aplikace z App Store v ceně necelých 25 tisíc dolarů. Posledním aktem před zablokováním a zrušením účtu mělo být to, že si koupil nový iPad Pro. Přišel prý bez náhrady i o zbývající kredit ve výši asi sedmi dolarů.

Apple teď za smazání čelí žalobě. Ve svém obchodu totiž nabízí „koupi“, ale reálně jde podle žaloby pouze o pronájem. Při koupi by vám totiž média i aplikace měly zůstat napořád. Jenže Apple může i podle svých podmínek účet zrušit a o data prostě přijdete. A právě to se stalo.

Apple tvrdí, že podle podmínek služby může komukoliv uzavřít účet už při pouhém podezření. Z čeho podezříval tohoto zákazníka ale neuvedl, tyhle informace podobné firmy téměř nikdy neuvádí. Apple se pokusil přesvědčit soud, aby případ shodil ze stolu, jenže soudce mu nevyhověl.

Soudce sdělil, že podle tvrzení Applu prý nemůže rozumný spotřebitel věřit, že mu zakoupený obsah zůstane neomezeně dlouho. Ale termín „koupit“ je běžně užívaný a znamená získání majetku. Spotřebitelé tedy nemohou očekávat, že jim Apple zakoupené zboží zase může vzít.

Žalobce Matthew Price nyní usiluje o to, aby šlo o hromadnou žalobu, ke které se přidají i další uživatelé, jimž byl uzavřen účet a přišly o zakoupená data; byť zřejmě ve výrazně nižší hodnotě.

Zástupce společnosti Apple měl žalobci sdělit, aby si vytvořil nové Apple ID a požadované aplikace si koupil znovu. A že jestli chce vědět důvody uzavření účtu, musí si najmout právníka. Obsah je vázán na konkrétní Apple ID. Uživatel si může založit nové, ale zakoupená data na něj stejně nepřevede. Některý zakoupený obsah lze stáhnout i do zařízení, ale ne v té nejvyšší kvalitě. A při obnově zařízení by o něj stejně přišel.

Komentář:

Nákup digitálního obsahu by měl mít jasná pravidla. I dnes, pokud si koupíte film na disku Blu-ray a sežere vám ho pes, by měl spotřebitel mít právo na pořízení další kopie pouze za cenu nákladů na médium a neměl by znovu platit autorské poplatky filmovým studiím. Stejně tak u aplikací. I v případě oprávněného uzavření účtu by Apple či jiná společnost neměl nenávratně konfiskovat zakoupená data. Což je ale problém i mnoha jiných služeb. Hru zakoupenou na Steamu také na nikomu ani zadarmo nepřevedete. Pokud by společnosti trvaly na současné praxi, měly by je nabízet jinak než ke „koupi“. Třeba jako zmíněný pronájem.

zdroj: arstechnica, hollywoodreporter

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.