Hlavní navigace

Apple TV: televizní jablko jen tak na půl

24. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opravdový prcek

V posledních dvou číslech Extra PC jsme vás v této sekci informovali o službách Applu, které již v zahraničí fungují několik let, u nás však byli zprovozněné až letos. Nejinak tomu bude i v tomto vánočním čísle. Obchod s multimediálním obsahem iTunes Store byl rozšířen o možnost nákupu filmů a za několik dní jej následovala i přítomnost Apple TV v sortimentu českého Apple Online Store.

Pokud na vás působí Apple TV miniaturním dojmem už na fotkách, věřte, že reálná velikost překoná veškerá vaše očekávání. Ve srovnání s Macem Mini jsou její rozměry takřka čtvrtinové. Pokud vezmete v úvahu, že do útrob vývojáři dokázali vměstnat i napájecí zdroj, nezbývá nic jiného, než hluboká poklona.

Apple TV Apple TV 

 Na čelní straně toho moc nenajdete, jediným prvkem je bílá LED dioda, která signalizuje stav zařízení. Svítící dioda signalizuje zapnuté zařízení a začne poblikávat, pokud stisknete některé z tlačítek na dálkovém ovládání. Zadní strana pak nabídne jen nejzákladnější konektory. Kromě napájecího konektoru pro dvoužilový kabel jsou to digitální výstupy videa a zvuku (HDMI + S/PDIF), síťový konektor RJ-45 a servisní konektor microUSB. Ten bohužel nelze použít pro připojení externích disků. Nic jiného na Apple TV nehledejte. Nenajdete zde ani analogové výstupy ani běžné USB.

Apple TVApple TV 

Díky vestavěnému zdroji nevyžaduje Apple TV žádný externí adaptér a v balení tak kromě napájecího kabelu najdete už jen dálkové ovládání. I to působí minimalistickým dojmem a moc prvků se na něm nenachází. Pro ovládání menu slouží směrový kříž s potvrzovacím středovým tlačítkem, pro spuštění filmu či hudby obvyklé tlačítko Play/Pause a také tlačítko pro návrat do menu. To po většinu času také plní funkci tlačítka Zpět.

Apple TV Apple TV Apple TV

Dálkové ovládání je vyrobeno z jednoho kusu kovu doplněného o plastová tlačítka. Ta se mačkají velmi pohodlně a příjemně. Pro základní obsloužení jednoduchého rozhraní se sedmi tlačítky bez problému vystačíte. Pokud však někde narazíte na formulář, do kterého budete muset zadávat text, narazíte na stejný problém jako u většiny multimediálních přehrávačů - tedy softwarovou klávesnici na obrazovce. V případě, že vlastníte iPhone, iPod nebo iPad, rozhodně se vyplatí nainstalování oficiální aplikace Remote, díky níž můžete ovládat Apple TV stejně pohodlně a navíc můžete zadávat text pomocí klávesnice na displeji mobilního zařízení.

Parametry
Cena 2 790 Kč včetně DPH
Názor 80%
Zapůjčil Apple
Apple TV
procesor Apple A4 (ARM Cortex-A8)
RAM 256 MB
interní kapacita 8 GB
bezdrátová konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
koenktory LAN, S/PDIF, microUSb (servisní), HDMI
rozlišení 480p, 720p
napájecí zdroj 6W (vestavěný)
rozměry 98 × 98 × 23 mm
hmotnost 270 g

Filmy ano, seriály ne

Filmy ano, seriály ne

Zprovoznění Apple TV je otázkou několika minut včetně vybalení z krabice. Nikde není potřeba žádné složité nastavování. Pokud připojíte k zařízení klasickou drátovou síť a máte na routeru aktivní DHCP, Apple TV se automaticky připojí k internetu. Pokud se rozhodnete pro Wi-Fi, jehož adaptér je rovněž ukryt v útrobách Apple TV, stačí vybrat domácí síť a zadat heslo.

Díky podpoře rychlé sítě 802.11n je možné pomocí služby Airplay bezdrátově přehrávat videa ve vysokém rozlišení z iPhonu 4S nebo iPadu 2. Ze starších zařízení můžete streamovat pouze hudbu a prohlížet si fotografie. Jedinou oficiální cestou, pokud vynecháme Airplay, jak přehrávat video na Apple TV je nákup nebo zapůjčení z iTunes Store. Našince, kteří neovládají angličtinu, bude limitovat především anglický dabing bez možnosti českých titulků.

Apple TV prostředí 

Obecným problémem v Česku pak bude chybějící možnost zapůjčení nebo zakoupení seriálů. To, co udělalo Apple TV tak úspěšným produktem ve Spojených státech i jinde ve světě, u nás zatím tedy chybí. Pokud tedy toužíte po aktuálních dílech vašich oblíbených seriálů, i nadále budete odkázání na pololegální stahování z internetu jako doposud. Zda se seriálů dočkáme v budoucnu, není zcela jisté. Problémem, který u filmů nemusel Apple řešit, jsou autorská práva. Na mnoho úspěšných seriálů mají totiž licence zakoupeny tuzemské komerční televize.

Apple TV prostředí Apple TV prostředí Apple TV prostředí Apple TV prostředí

Oficiální cena pod 3 000 Kč dělá z Apple TV velice atraktivní zařízení. Bezhlučný chod a perfektní vzhled zapadne do každého obýváku. Pokud skvěle ovládáte angličtinu a jste ochotni za zapůjčení filmu ve vysokém rozlišení zaplatit 2-4 Eura, bude se vám líbit. Pokud se nebojíte experimentovat, neoficiální úpravy dokážou z Apple TV udělat povedený přehrávač. Jak na to, se dočtete v samostatném článku zde na ExtraPC.cz. V případě, že však hledáte zařízení pro běžné přehrávání filmů z domácího NAS úložiště nebo vzdáleného počítače, Apple TV pro vás bude ještě stále krkolomnou volbou.

Byl pro vás článek přínosný?