Hlavní navigace

Apple uvolnil audiofilský kodek ALAC jako open source

31. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bezztrátový formát a zároveň kodek Apple Lossless Audio Codec (ALAC) byl minulý čtvrtek uvolněn jako open source pod licencí Apache 2.0. Formát, který se mimo svět Applu prakticky nerozšířil, má teď větší naději, že se začně používat i jinde.

S ALACem si poradí nové iPody, iPhony, iPady a iTunes na počítačích. Dekodér i enkodér se stal díky reverznímu inženýrství součástí knihovny libavcodec, jež je základem přehrávačů jako VLC nebo Mplayer a jejich odvozenin. ALAC přišel v roce 2004 společně s QuickTime 6.5.1 (a iTunes 4.5).

Podstatou bezztrátové komprese se co největší redukce dat při zachování původní kvality. Z takových souborů lze zpětně vytvořit originální soubor. Nejčastěji se s ní setkáte při kompresi textových a binárních souborů, případně i při kompresi obrazu (PNG, Huffyuv) a zvuku (WMA9 Lossless nebo FLAC).

A právě FLAC je s ALACem nejvíce podobný. Má tříletý náskok ve vývoji, ale na své straně také více příznivců, neboť mimo svět Applu je FLAC mnohem častěji používaný. Oba formáty dokáží zvukový záznam zmenšit zhruba na 40–60 % původní velikosti. Jak ale ukazují praktická srovnání (zde a zde), FLAC je o chlup lepší, rychlejší a s více funkcemi.

Zdroj: MacOSforge (via MacRumors)

Byl pro vás článek přínosný?