Hlavní navigace

Apple včera změnil hudební svět a přizval si k tomu Coldplay

Sdílet

Zdroj: Redakce

Steve bez roláku, ale s esy v rukávu

Steve bez roláku

Tradiční hudební akce ze San Francisca začala v 19:00 našeho času. V sále byly stovky novinářů, kteří před vstupem šéfa Applu trávili čas nad písničkami Alanis Morissette nebo Erica Claptona. S velkým potleskem vstoupil Steve Jobs na prkna a neměl na sobě tradiční rolák, límec končil u ramen! Fashion záležitosti máme za sebou, popojedem. Steve pozdravil druhého velkého muže Applu – Stevea Wozniaka, který byl v publiku také.

Show začala klasickými superlativy. CEO Applu ukázal fotografie nových obchodů v Paříži a Šanghaji. První usedlý styl kombinovaný s moderním slohem, čínské Apple Store je pak 12m prosklený válec. Nádhera. Další obchod otevřeli v londýnském Covent Garden, na celém světě už mají 300 kamenných poboček (u nás stále chybí).

Apple Store ŠanghajApple Store v Šanghaji, zdroj: Engadget

Pár čísel:

  • 120 000 000 prodaných zařízení s iOS
  • 230 000 nových zařízení každý den
  • 200 stažených aplikací každou vteřinu, 6,5 miliardy celkem
  • 250 000 aplikací celkem,
  • 25 000 aplikací pro iPad

iOS 4.1

Dnes ohlášený update se ke stažení objeví příští týden. Opravuje několik chyb (senzor proximity, Bluetooth a hlavně pomalý chod na iPhonu 3G). Foťák dostane funkci HDR, tedy vysoký dynamický rozsah. Najednou se pořídí běžný snímek, pod- a přeexponovaný, ty se pak složí v dnes populární HDRko.

Natočené HD video už půjde odeslat přes Wi-Fi třeba na YouTube (zatím jen se zvláštní aplikací). V systému se objeví půjčovna televizních pořadů a už dříve ohlášený Game Center.

Game Center bude herní portál/platforma stavící na multiplayerových schopnostech jednotlivých titulů. S kamarády můžete soupeřit, porovnávat skóre a také nové hry objevovat. Apple se definitivně pouští na trh handheld konzolí. Na pódium si Steve pozval Mikea Cappse z týmu Epic Games. Ten představil středověké RPG Project Sword, které vypadalo opravdu úžasně. Grafický potenciál byl využit opravdu naplno, uvidíme, jak poběží na různých hardwarových kombinacích zařízení s iOS.

Project SwordProject Sword, zdroj: Engadget

Steve Jobs si je svou herní platformou jistý. Dokonce tvrdil, že iPod Touch je nejprodávanější handheld konzole a podíl na trhu je vyšší než má Nintendo a Sony dohromady. To je samozřejmě nesmysl, Nintendo už prodalo přes 130 milionů konzolí DS, Apple má o deset milionů méně všech mobilitek s iOS.

iOS 4.2

Jobs později navnadil na pár novinek z chystaného iOS 4.2, který chce vypustit v listopadu. iPad se dočká nových funkcí, třeba tisku. Zřejmě bude možné připojit bezdrátové modely i tiskárny sdílené v síti a samotný proces bude údajně velmi jednoduchý. Druhou velkou fičůrou má být AirPlay (dříve AirTunes). Prosté streamování videa, hudby a fotografií z a na iOS. Na závěr si ještě Steve přečetl pár e-mailů, zatímco si pouštěl hudbu z online rádia Pandora.

iTunes 10 a Ping

Z programu Apple Event pokročíme více dopředu, protože nové iTunes byly představeny až téměř ke konci, ale hodí se spíš do této kapitoly.

Desátá verze multimediálního centra je na cestě, menší novinkou je přesunutí semaforu (tlačítka pro max., min. a zavření) do vertikální polohy. Větší změna je inteligentnější seskupování skladeb patřících do stejného alba, tou největší pak nová sociální síť. Ano, čtete správně. Steve chtěl něco jako Facebook a Twitter, ale se zaměřením na hudbu. Někdo by posměšně ukázal na Last.fm apod. portály, Apple si však umanul vytvořit vlastní síť Ping.

Apple PingiTunes Ping, zdroj: Apple

Uživatelskou základnu už má – minimálně 160 milionů lidí. K Pingu se přistupuje přes desktopové iTunes (OSX i Windows) i iOS v iPodu Touch, iPhonu a iPadu. Jobs mluvil o vysoké míře zabezpečení účtu (vaše data uvidí pouze přátelé, nastavit můžete i veřejný profil). Vaši followeři mohou sledovat, co se vám líbí, co kupujete, žebříček Top 10 nejhranějších skladeb. Ale toto samotné by byla nuda.

V portálu jsou zaregistrovaní i samotní umělci, třeba Lady Gaga. Další správci se budou starat o zapisování koncertů do databáze. Celé to opravdu připomíná Facebook. Zeď je velmi podobná, ukázka fotogalerií a komentářů jako by síti Marka Zuckerberga z oka vypadla.

Jo a ještě jedna drobnost. iTunes mění ikonku. Tradiční notu s CDčkem v pozadí mění nudný puntík. Ale důvod je vtipný. iTunes už drtí běžnou distribuci na CD, takže si toto zastaralé médium nezaslouží místo v top službě jablka.

iTunes Store v číslech:

  • 11,7 mld. prodaných skladeb
  • 450 mil. prodaných TV pořadů
  • 100 mil. prodaných filmů
  • 35 mil. prodaných knih
  • 160 mil. uživatelských účtů

Zbrusu nové iPody a Apple TV

Hudební smršť jsme čekali, ale že budou iPody takto změněny, nás opravdu překvapilo. Schválně porovnejte tento obrázek s novinkami.

Apples

iPod Shuffle

Nejlevnější iPod – prostý displeje – opět mění tvar. Po divném experimentu s beztlačítkovou třetí generací je novinka podobná druhé generaci, jen je o něco menší. V dlani se hravě ztratí, vrátilo se kolečko s tlačítky a sponu na pásek vzadu. A to je vlastně vše. Podporuje playlisty, kecálka VoiceOver (čte název písně, stav baterie) a Genius Mix (vybírá hudbu, kterou byste mohli mít rádi).

Apple iPod ShuffleiPod Shuffle, zdroj: Apple

Shuffle je opravdu prťavý, s rozměry 29 × 32 × 9 mm připomíná spíš hodinky. Hmotnost 12,5 gramu se při sportování nepronese. Na nabití vydrží 15 hodin, plně nabitý je za tři hodiny. Apple jej bude dodávat v pěti barevných provedeních, všechny však s kapacitou 2 GB. Cena je nízká, jen 49 dolarů.

iPod Nano

Dech vyrazil především mainstreamový model Nano. Změnil tvar, koncept ovládání a spíš připomíná variantu Shuffle. Apple usekl část s kolečkem, displej „zečtvercovatěl“ a musíte se jej dotýkat. Dostal rozlišení 240 × 240 px, při úhlopříčce 1,54 palce bude grafika hezky jemná.

Jobs vyzdvihl multidotykové ovládání, ale sám měl při předváděčce občas trochu problémy. S velkými prsty to zřejmě tak snadno nepůjde. Akcelerometr otočí orientaci displeje, to lze efektně udělat i ručně, stačí dva prsty otočit dokola. To se může hodit při běhání, kdy jej máte připnutý k pásce na paži a orientaci změníte, jak potřebujete. Prostředí systému a ikony připomínají iPhone.

Apple iPod NanoiPod Nano, zdroj: Apple

Rozměry jsou trpasličí, 38 × 41 × 9 mm s 21 gramy živé váhy opravdu připomínají Shuffle. Vždyť minulá generace byla o 46 % větší a 42 % těžší. Nano vydrží hrát 24 hodin. Kromě displeje na jedné hraně najdete ještě ovladač hlasitosti a uvnitř pak FM rádio, funkci Nike+ a krokoměr. A ve stylu Shuffle také sponu na zadní straně.

Steve také ukazoval fotky, ty měl samozřejmě ořezané na čtvercový formát, jinak by tak pěkně nevypadaly. A některé zřejmě naštve, že Nano ztratilo zadní kameru.

Nano příjde v šesti barvách, 8GB verze bude stát 149 USD, 16GB pak 179 USD.

iPod Touch

Na závěr si Jobs připravil nejpopulárnější model – iPod Touch. Sám jej přirovnal k iPhonu, ale bez telefonních funkcí. Při druhé poznámce, že se přitom ani nemusíte vázat u operátora, jsem spíš převrátil oči. Každopádně srovnání s iPhonem je přesné ale i na telefonování došlo.

Touch je totiž převlečený iPhone 4. Design zachovává ze starší generace, jen trochu zhubl (7,2 mm při 101 gramech). Dostal displej Retina (640 × 960 px), procesor Apple A4, trojosý gyroskop a iOS 4.1 s Game Center (pamatujete zmínku o konzolích z minulé kapitoly?). Mimo to si s ním navíc zavoláte, protože nechybí videohovory FaceTime. Sice jen na další podobný Touch nebo iPhone 4, ale stále se to počítá. Přítomný mikrofon ale oceníte třeba v dostupnějším Skypu.

Apple iPod TouchiPod Touch, zdroj: Apple

Parametry tedy sedí s aktuálně nejlepším jablečným smartphonem (až na GSM a GPS). Nechybí Wi-Fi 802.11b/g/n ani Bluetooth 2.1, Nahrávat lze HD video (a pak jej lze stříhat v iMovie), pokud zůstanete u hudebních funkcí, odvděčí se 40hodinovou výdrží. S videem se zkrátí na sedm hodin. Je zvláštní, že zadní kamera točí v rozlišení 720p, ale statické snímky má také omezeny na 960 × 720 px. Že by nechtěl tolik parazitovat na iPhonu?

Touch přijde ve třech verzích 8GB (229 USD), 32GB (299 USD) a 64GB (399 USD).

Předobjednávky na nové přehrávače už byly spuštěny, dodávat se začnou příští týden. Novou módou je menší balení, prezentované krabičky byly opravdu titěrné, stejně jako v úsporném balení iPhonu 4.

Na začátku Apple slíbil, že obnoví celou sérii iPodů, ale model Classic zůstal beze změn.

Apple TV

Na závěr si Jobs vždy připraví „One more thing“ (ještě jednu věc). Tentokrát byly dvě, ta první ale nepřekvapila. Na plátně se objevil nápis Apple TV. Televizní platforma Applu už funguje od roku 2006. Sám generální ale přiznal, že s nikterak oslnivým zájmem. Prý se však poučili a zjistili, co lidé chtějí:

  • aktuální hollywoodské filmy a televizní pořady
  • všechno v HD
  • nižší ceny
  • nechtějí počítač
  • nechtějí se starat o volné místo
  • nechtějí nic synchronizovat
  • musí to být malé, chladné a tiché

Nová krabička Apple TV tedy vypadá úplně jinak. Vyhodili disk a další komponenty, veškerý obsah se bude streamovat. TV se vejde do dlaně, rozměry jsou čtyřikrát menší, šasi je černé. (Rozměry: 98 × 98 × 23 mm, 270 gramů.) Už žádné zbytečnosti, vzadu je jen výstup HDMI, optický digitální, USB, 100Mb/s Ethernet a napájecí zdířka. Uvnitř je ještě n-ková Wi-Fina. Ovladač stále připomíná první iPod Shuffle.

Uživatelé prý nechtějí obsah ukládat, Apple to vyřešil pouhým streamováním obsahu. Z iTunes se prý stane největší půjčovna HD filmů a TV pořadů. Ano půjčovna, stejně jako to plánuje Google. Filmy budou vycházet v den zveřejnění DVD. Novinky budou za 4,99 USD, pak zlevní. TV pořady spadly z 2,99 USD na 0,99 USD. Budou bez reklam a tituly budou zprvu dodávat stanice ABC a Fox.

Apple TVApple TV, zdroj: Apple

Nás se to tedy nedotkne a Apple TV pro Čechy a Slováky zřejmě zůstane exotickým jablkem. To se týká také předplatitelské služby Netflix, která zde také není dostupná, ale v Americe si takto můžete neomezeně za paušál sledovat, co chcete. U nás proto využijete jen YouTube, galerii flickr, podcasty a službu Apple MobileMe. Ve spojení s počítačem (PC i Mac) nebo iPadem s AirPlay však proměníte Apple TV na bezdrátový přenašeč obrazu. Streamovat pak můžete cokoliv.

Prostředí systému je vkusné a přehledné. U jednotlivých snímků jsou dostupné dodatečné informace, recenze ze známých magazínů (a popularita na RottenTomatoes), nechybí ani hypertextová databáze herců a tvůrců. Apple TV má i připomínat, který díl seriálu jste ještě neviděli, každý snímek má ve stylu iTunes Music Store i náhled.

Kvalitu obrazu nemůžeme posoudit. Snad Apple neošidí datový tok, když už nabízí jen rozlišení 720p. Z dostupné ukázky pouze vidíme, že zvuk byl formátu Dolby Digital 5.1, půjčovné vyprší za třicet dní, a video si můžete sledovat 48 hodin od prvního spuštění.

A ještě jednou k ceně, ta už není 299 USD, ale jen 99 USD. Není divu, osekal se hardware a vevnitř už není x86 procesor Intelu, ale ARM Apple A4 a iOS s jiným GUI. Apple TV se dostane na trh za měsíc.

Před akcí se mluvilo o změně názvu Apple TV na iTV. Nakonec k tomu nedošlo.

One more thing

Tím druhým „One more thing“ byl příchod frontmana skupiny Coldplay – Chrise Martina. Ten se Stevem neformálně pokecal, vtipně se opřel do Applu slovy, že jejich marketing dokáže prodat cokoliv. Publiku nesměle řekl, že přišel, aniž by představil cokoliv nového, ani počtem stáhnutí se s Applem rovnat nemohou :-).

Pak na klavír v unplugged atmosféře vystřihl hit Yellow a pak Viva La Vida. Nakonec ještě zažertoval s novou verzí Coldplay 2.6. Bude mít sedm akordů, což zatím nemá ani konkurence :-).

Londýnský Apple Event byl v mnohém překvapující, ale čekalo se více. Někteří doufali, že se objeví menší iPad nebo nové balíčky iLife a iWork. Tak asi příště.

Steve opět nadšeně přeháněl, neměl klasický rolák a hlavně zmátl veřejnost s prohlášením o herních konzolích. iPod Nano je v mých očích krokem vedle (takový klidně mohl být Shuffle) a může nám být líto, že Apple TV se u nás nechytne. Jinak to byla tradiční veselá show s jablkem a třešničkou na dortu.

Zřejmě poprvé bylo možné sledovat přímý přenos online. Apple zvolit HTML5 live streaming, který je však omezen pouze na Mac OS X Snow Leopard a iOS. Ostatní platformy měly smolíka. Teď už to nemá smysl rozebírat, ale různými triky jste se mohli dostat i na uzavřený stream Applu. Možná jakoby to tušili, že otevření celému světu by nemuselo dělat dobrotu. Při přenosu se totiž obraz někdy zasekával, blikal, zřejmě kvůli přetížení spoje.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?