Hlavní navigace

Applu znovu klesl zisk. Dolů ho táhnou iPhony

31. 7. 2019

Sdílet

Cupertinská společnost ukončila třetí čtvrtletí účetního roku 2019 tržbami ve výši 53,8 miliardy dolarů, čímž si meziročně o procento polepšila. Provozní zisk ale oproti loňsku klesl o 8 %, čistý pak o 13 %. Pokles výdělků mají na svědomí slabší prodeje iPhonů. Apple již nezveřejňuje kusové prodeje, ale příjmy z mobilů oslabily o 12 % na 26 miliard dolarů. Ostatním divizím se přitom dařilo. Nahoru šly prodeje Maců, iPadů i další elektroniky. Služby (App Store, Apple Pay atd.) si připsaly dosud nejvyšší příjmy, konkrétně 11,5 miliardy. Jenže na iPhonech má Apple nejvyšší marži, takže ani zlepšení ostatních divizí nepomohlo k navýšení celkového zisku. Šéf Applu Tim Cook si ale výsledky pochvaluje a říká, že trend prodejů iPhonů se prý zlepšuje. O tom se ale přesvědčíme až na podzim po uvedení trojice nových smartphonů. Cook se také pochlubil tím, že přes Apple Pay již projde téměř miliarda transakcí měsíčně, dvakrát tolik než loni. Od srpna se navíc k prvním Američanům dostane nová karta Apple Card.

iPhony zřejmě opět v září

Apple rovněž připomněl, že za miliardu dolarů kupuje modemovou divizi od Intelu. Je to pro něj druhá nejvyšší akvizice v historii, dražší byl jen nákup Beats v hodnotě tří miliard. Apple má na rozdíl od Microsoftu, Googlu nebo Facebooku ve zvyku kupovat spíš menší startupy s nadějnými nápady než již velké zavedené firmy.

Finanční ředitel Luca Maestri očekává, že v dalším kvartálu Apple utrží mezi 61 a 64 miliardami dolarů. Před rokem to bylo necelých 63 miliard. Z toho lze také usuzovat, že by Apple na konci září mohl začít prodávat nové iPhony (stejně jako loni), jinak by odhad musel být nižší.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?