Hlavní navigace

Apple vyvíjí nový „energeticky hustší“ akumulátor

22. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mobilní zařízení od výrobce Apple se dlouhou dobu těší relativně uspokojivé výdrži. Společnost si ale nechala patentovat vynález akumulátoru, který vydrží ještě o něco déle.

Možnosti jak zvýšit výdrž baterie jsou dvě. Ta první je pro výrobce nepřípustná – zvětšit objem baterie a tím i kapacitu elektrické energie. To s sebou ale nese i zvýšení objemu a hmotnosti celého zařízení. Apple se vydal tou druhou cestou – zvýšit kapacitu při stejném (ne-li menším) objemu baterie. Dosáhnout toho chce pomocí nově patentované nabíjecí technologie „vícekrokového konstantního napětí a konstatního proudu“ (CC-CV), která povede k vyšší energetické hustotě. Odtud se vzal i název „husté lithiové články“.

Apple CC-CV Apple CC-CV
Husté články Applu, zdroj: AppleInsider

Technologie však ještě není ve finálním stádiu a nejdříve musí překonat problémy, které se už objevily. První se projevuje při extrémních teplotách. Například při 45 °C se životnost baterie výrazně snižuje. Druhým problémem je snižování životnosti při dlouho trvající zátěži – například při nabíjení přes celou noc.

Zdroj: AppleInsider

Byl pro vás článek přínosný?