Hlavní navigace

WWDC 18: Apple potěší bordeláře, noční ptáky, sportovce a cinefily

Sdílet

Zdroj: Redakce
Apple na WWDC kromě iOS 12 představil též macOS 10.14 Mojave, watchOS 5 a tvOS 2. Jaké jsou hlavní novinky a pro koho budou aktualizace dostupné?

Apple včera odstartoval 29. ročník své největší vývojářské konference WWDC. Navzdory očekávání se úvodní keynote obešla bez nových hardwarových produktů. Inovací se dočkaly jen operační systémy, služby a aplikace. Do ročního cyklu se navíc Applu nepodařilo dostat žádné závratné množství novinek. Firma místo toho upravuje nebo přidává jen pár věcí, které ale chce udělat pořádně a stabilně. Novinky v iOS 12 jsme vám již představili, co ale další systém?

macOS 10.14 Mojave

Temný macOS čeká světlá budoucnost. Nejviditelnější novinkou nového systému bude tmavý motiv, který systémové lišty, okna a hlavní aplikace přepne do černo-šedých odstínů. Uživatelé si to můžou zapnout ručně, případně nastavit automatické stmívání v konkrétní hodinu. Aplikace třetích stran mohou využít API, které bude motiv rovněž přepínat. Tak to už funguje i ve Windows 10.

macOS Mojave Nový tmavý režim

Apple to dokonce spojil s funkcí dynamický desktop, která podle denní doby bude měnit nejen motiv, ale také tapetu. Ukázal to na efektním obrázku písečné duny, která byla z jednoho místa vyfocená v různý čas, takže se kromě okolního světla mění i vržené stíny.

Zajímavým zlepšovákem budou Stacks (stohy). Pokud máte na ploše desítky různých souborů, budete si je moci jedním kliknutím nechat setřídit podle typu dokumentu nebo metadat. macOS do jedné složky vloží všechny fotky, do další PDF atd.

macOS Mojave Stacks uklidí na ploše

Práci bude usnadňovat také souborový správce Finder. Přibude galeriové zobrazení, takže soubory uvidíte jako filmový pás, nad kterým budou náhledy. Skrz boční menu půjde soubory jednoduše upravovat i bez spouštění aplikací. Fotky otočíte, video střihnete, PDF vyplníte… U fotek se na boku zobrazí i detailní EXIF.

Zjednoduší se též snímání screenshotů nebo nahrávání dění na ploše. Přibude lišta, přes kterou zvolíte, jestli chcete snímat celou plochu, okno nebo vybranou oblast. Zároveň zvolíte, kam se budou soubory ukládat.

Pomocí Continuity Camera uděláte z iPhonu skener. Pokud poblíž Macu budete fotit, snímky se rovnou pošlou do některé z kancelářských aplikací. FaceTime stejně jako v iOS 12 nabídne videohovor pro až 32 lidí. Aplikace, které budou chtít získat přístup k webkameře, mikrofonu, e-mailům nebo zprávám, budete muset nejdříve schválit.

macOS Mojave Aplikace budou žádat o povolení k přístupu

Safari zase stejně jako na mobilní platformě bude upozorňovat na weby, které vás sledují a blokovat retargeting reklam. Prohlížeč se dokonce naučí generovat bezpečná hesla a konečně (!) si uživatelé budou moci u panelů zapnout zobrazování faviconek, takže otevřené stránky půjde vizuálně odlišit.

Největší novinkou je aktualizovaný Mac App Store. Obchod se softwarem pro mobily dostal novou podobu loni, desktopy se redesignu dočkají až letos. Kromě toho bude Apple doporučovat kvalitní aplikace a nabízet různé tipy. Ve Storu bude nově Office 365 a Adobe Lightroom CC.

macOS Mojave Nový Mac App Store

Hlavně však vývojáři budou moci snadno portovat aplikace z iOS na macOS. Apple tak sám převedl Zprávy, Akcie, Diktafon a Home pro ovládání chytré domácnosti. Tvůrci třetích stran tuto možnost nicméně dostanou až příští rok.

Finální verze macOS Mojave dorazí na podzim, systém bude kompatibilní s Macy řad Mid 2012 a novějšími plus Macy Pro 2010 a 2012.

watchOS 5

Hodinkový systém se v nové verzi potěší hlavně sportovce. S kamarády s Apple Watch budou moci soutěžit, kdo za týden zvládl více aktivit. Systém navíc bude hecovat, abyste vyhráli. watchOS už také konečně pozná, kdy sportujete, aniž byste to museli nejdříve nastavit. A ke stávajícím 12 sportům přibyla jóga a turistika. Speciálně běžci se mohou těšit na měření tempa (kroků za minutu) a upozornění, že oproti normálu zpomalují nebo zrychlují.

watchOS 5 S watchOS 5 budete moci soutěžit s kamarády

Vícero hodinek půjde spárovat pomocí Wi-Fi nebo LTE a používat je jako vysílačku. A kdo nebude chtít poslouchat ostatní, může si konečně pustit podcasty. Siri na hodinkách studuje denní režim a pomocí zkratek představeným v iOS 12 bude doporučovat konkrétní činnosti. Vstávat a cvičit! Upraveny jsou též notifikace, konečně je na něm možné přímo reagovat bez nutnosti spouštět aplikaci.

watchOS 5 dorazí na podzim, systém už není kompatibilní s prvními Apple Watch (ale Watch Series 1 ano).

tvOS 12

Apple TV má dle Tima Cooka nejširší nabídku 4K obsahu a HDR. Ke špičkovému obrazu přibude i kvalitní zvuk. Do iTunes a Apple TV 4K přibude podpora zvukového formátu Dolby Atmos.

tvOS 12 tvOS 12 přinese podporu Dolby Atmos

Na pozadí si budete moci zobrazit vesmírné snímky NASA. Do aplikací pro tvOS se automaticky přihlásíte díky propojenému iPhonu či iPadu. Do ovládacího centra obou iZařízení se také dostane ikonka Apple TV sloužící jako rychlá zkratka k dálkovému ovladači.

Také tvOS 12 dorazí na podzim, kompatibilní je s Apple TV 4K a Apple TV 4. generace.

Byl pro vás článek přínosný?