Hlavní navigace

Apple zažil nejlepší čtvrtletí v historii. Prodal 78 milionů iPhonů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Applu se konec roku vydařil. Firma před pár minutami zveřejnila finanční výsledky za první kvartál fiskálního roku 2017. Tržby činily 78,4 miliardy dolarů (3% meziroční nárůst). Čistý zisk ale vinou navýšení provozních nákladů a větších investic do výzkumu a vývoje oslabil o 3 % na 17,9 miliardy dolarů.

Finanční výsledky Applu za Q1 2017 Finanční výsledky Applu za Q1 2017

Až na propad v Číně Apple rostl ve všech regionech. Dařilo se i produktům. Firma prodala 78,3 milionu iPhonů (5% nárůst kusů a 5% nárůst tržeb) a 5,4 milionu Maců (1% nárůst kusů a 7% nárůst tržeb). Jen iPadům se stále nedaří růst. Během vánočního období prodal Apple 13 milionů tabletů, což je o 19 % méně než před rokem, a utržil na nich dokonce o 22 % méně.

Více peněz než iPady a stejně jako Macy přinesly do pokladny Applu služby. App Store, platební služba Pay, licencování atd. zaznamenaly tržby ve výši 7,2 miliardy dolarů, o 18 % více než před rokem.

V konferenčním hovoru Apple sdělil, že vývojářům již díky App Storu vyplatil přes 60 miliard dolarů, z toho přes 20 miliard jen loni a 3 miliardy jen během prosince. Objem peněz zaplacených přes Apple Pay se loni meziročně navýšil pětinásobně. Rekordní byl podle finančního ředitele Lucy Maestriho i prodej hodinek Watch, ale žádná bližší čísla k tomu neuvedl.

Zveřejnil však predikci pro další čtvrtletí. Očekává, že od ledna do března Apple utrží mezi 51,5 a 53,5 miliardy dolarů. Jeho odhady jsou obvykle podhodnocené a firmě se daří lépe. Před rokem Apple v tomto období utržil 50,6 miliardy dolarů. Růst by mohl znamenat, že Apple představí nějaký nový produkt. Že by další iPad, o kterém se spekuluje?

Byl pro vás článek přínosný?