Hlavní navigace

Šeptanda: Apple prý dovolí změnit výchozí prohlížeč na iOS a otevře HomePod

20. 2. 2020

Sdílet

U Applu se možná schyluje k malé revoluci. Zdroje blízké listu Bloomberg tvrdí, že cupertinská společnost chce dát uživatelům větší svobodu. V iOS tak možná půjdou změnit výchozí aplikace a reproduktor HomePod by se mohl zpřístupnit i dalším streamovacím službám.

Do iOS lze instalovat vlastní aplikace již 12 let, ale uživatelé si je nemohou nastavit jako výchozí. Pokud by chtěli odkazy otevírat raději v Chromu či Firefoxu místo Safari, mají smůlu. Některé aplikace to umí obejít, Google například těsně propojil své služby, ale na systémové úrovni takové nastavení není. Podle Bloombergu ale Apple zvažuje, že by si uživatelé mohli měnit výchozí prohlížeč a e-mailový klient.

Konkurenční Android je v tom mnohem dál. Uživatelé si mohou změnit i výchozí přehrávač hudby a videa, aplikaci pro focení či prohlížení fotek, editor SMS, aplikaci pro volání i hlasového asistenta. Kromě toho si zvolí třeba jiný spouštěč aplikací (tzv. launcher), takže se jim kompletně promění plocha.

TIP: Vyšel iOS 13. Přináší tmavý režim a desítky dalších novinek

Otevření HomePodu by pak znamenalo, že Spotify, YouTube Music a spol. by mohl hudbu posílat přímo do reproduktoru, aniž by se muselo využívat komplikovaného triku, že se HomePod nastaví jako zařízení s AirPlay.

V Applu se prý o novinkách stále ještě diskutuje a není jasné, jestli se jich uživatelé skutečně dočkají. Pokud by se tak stalo, ke změně by mohlo dojít na podzim spolu s uvedením iOS 14.

Byl pro vás článek přínosný?