Hlavní navigace

Aprílová GeForce GTX do USB skutečně existuje. Nvidia omezenou sérii rozdá

24. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

GeForce GTX do portu USB místo PCI Express? Před necelým čtvrtrokem Nvidia na Youtube odhalila „koncept“ GeForce GTX G-Assist, což byla drobná klíčenka vzhledem kopírující zmenšené referenční provedení GeForce GTX 1080. Drobný přístroj měl používat algoritmy umělé inteligence pro automatické ovládání her, pokud si například potřebujete odskočit nebo prostě nestačíte na náročnost Dark Souls. Šlo samozřejmě o aprílový vtip (video bylo publikováno 31. března), ale Nvidii se zřejmě ohlas líbil a tak mu částečně dá reálnou podobu.

Skutečně tak vznikla klíčenková podoba GeForce s „kubistickým“ designem referenčních Pascalů. Z pochopitelných důvodů ale nepůjde o žádný inteligentní hardware s výpočetními schopnostmi, ale o USB flashdisk. Sloužit může jako upomínková kuriozita, případně jako hrdý odznak příslušnosti k „zelenému táboru“ pro příznivce grafik GeForce, případně celé Nvidie. Stejně jako provedení, i krabička připomíná balení, v kterém loni přicházely na trh první referenční Pascaly (karty „Founders Edition“).

Disk má kapacitu 64 GB s rozhraním USB 3.0 a vysouvacím konektorem (detailní fotografie můžete vidět třeba na webu PC Perspective, který dostal jeden vzorek). Funkce zde asi není až tak podstatná jako nápad a vzhled, nicméně použita je relativně rychlá elektronika se čtením rychlostí 111 MB/s a zápisem 43 MB/s v benchmarku ATTO.

Tato klíčenka by zřejmě neměla jít do běžného prodeje. Nvidia uvádí, že bylo vyrobeno 1080 kusů (samozřejmě odkaz na grafiku GTX 1080, podle níž je podoba zhruba vytvořena) a jednotlivé exempláře budou rozdány uživatelům. K jednomu tak s trochou štěstí budete moci přijít také. Příjemci budou totiž losování z uživatelů aplikace GeForce Experience, takže celá akce je vlastně propagací ekosystému Nvidie. Ta tímto stylem tu a tam náhodně rozdává i další věrnostní bonusy, například klíče k hrám a někdy i hardware.

Abyste se do slosování o jednu z klíčenek dostali, musíte mít aplikaci nainstalovánu, být přihlášeni/zaregistrováni a poté se přihlásit k odběru novinek (Newsletteru). Soutěž by už neměla trvat dlouho, vítězové mají dostat zpráv

Byl pro vás článek přínosný?