Hlavní navigace

Překvapení. Desktop APU Ryzen 4000 „Renoir“ mají ×16 linek PCIe pro GPU, už ne jen ×8

22. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Až do Ryzenu 3000 Picasso měly procesory AMD s integrovaným grafikou ořezaný řadič PCI Expressu a poskytovaly jen ×8 linek pro GPU. Renoir je konečně změna.

Pokud stavíte počítače s procesorem Ryzen pro hraní, obvykle se doporučuje volit modely bez integrované grafiky. AMD totiž u APU (procesorů obsahujících GPU) drží některé architektonické zvyklosti, které pro hry nejsou nejlepší. Jednou je to, že jádra CPU mají menší L3 cache, jen 4 MB na jeden CCX (blok čtyř jader) proti 8 nebo 16 MB u CPU Ryzenů.

Vedle toho ale také APU Ryzeny dosud vždy podporovaly pro samostatnou grafickou kartu jenom konektivitu PCI Express ×8 místo plných 16 linek. Zatímco cache mají i poslední 7nm APU ořezanou, alespoň u nízkého počtu linek PCI Express přichází změna.

Šestnáct linek ukazuje schéma čipu i specifikace desek

Původně se mělo za to, že mobilní verze Renoiru poskytuje pro samostatné GPU jen osm linek a desktopová bude stejná. Ovšem nyní se na internet dostaly první reálné snímky (zřejmě rentgenové, tedy ne tradiční fotografie čipů) od Fritzchens Fritze a uživatel Twitteru Nemez na nich vyznačil jednotlivé bloky. Vyplývá z toho překvapivé zjištění, že Ryzen 4000 „Renoir“ má zřejmě stejný počet linek PCI Express jako CPU Ryzeny Matisse: 24.

AMD Ryzen 4000 Renoir snímek čipu Fritchen Fritz 1 AMD Ryzen 4000 Renoir, snímek čipu (Zdroj: Fritchen Fritz)

Na čipu je totiž vidět celkem pět bloků PHY, které by měly patřit vždy čtyřem linkám PCI Express. To dává celkem 20 linek, ale hned vedle jsou zřejmě další PHY, které dávají další čtyři linky na celkových 24.

Tyto linky by měly být těmi, které jsou ze socketu AM4 vyvedené do slotu M.2 pro SSD a volitelně se dají přepnout na dva porty/rozhraní SATA. Případně snad mohou sloužit jako SerDes pro připojení PHY pro 10Gb/s Ethernet (to se asi uplatní jen v sektoru embedded).

Schéma APU Renoir 2 Nemez Schéma APU Renoir (Zdroj: Nemez)

Z pěti standardních rozhraní ×4, které na popsaném snímku můžete vidět pod nimi (červeně orámováno po pravé hraně) je tedy kromě slotu M.2 dalších 20 linek. To přesně stačí na připojení čipové sady X570 nebo B550 – ta potřebuje svoje čtyři linky – a zbývá ×16 pro grafiku.

Díky plnotučnému 16linkovému rozhraní by jinak možná s APU Ryzeny 4000 mohlo teoreticky fungovat i SLI a CrossFire, rozhraní ×16 pro GPU by se totiž asi nyní mělo dát rozdělit na ×8/×8.

Narazili jste někdy na to, že by jen osm linek pro grafiku bylo u procesorů APU omezující?

Toto je poměrně překvapivé, ale vypadá to, že Renoir v desktopu skutečně bude umět 16 linek pro grafiku. Potvrzují to totiž teď i specifikace desek platformy B550, které se objevily na webech výrobců (tyto desky se začaly prodávat 16. 6.). Například ASRock a Gigabyte nyní uvádějí, že slot ×16 pro grafiku bude s „novými procesory Ryzen s integrovaným GPU Radeon“ poskytovat skutečně 16 linek a ne osm jako dosud.

Specifikace slotu PCI Express ×16 u desky Gigabyte B550I Aorus Ppro AX Specifikace slotu PCI Express ×16 u desky Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Specifikace slotu PCI Express ×16 u desky ASRock B550 Phantom Gaming ITX ax Specifikace slotu PCI Express ×16 u desky ASRock B550 Phantom Gaming ITX ax

Pořád bez PCIe 4.0

Zatímco 16 linek je tedy zdá se potvrzených, současně také specifikace desek potvrzují, že řadič v těchto APU není povýšen na PCI Express 4.0. Pokud jste tedy doufali, že AMD třeba tajně do čipu Renoir tuto funkcionalitu dostalo, ale jen ji třeba v noteboocích neaktivovalo kvůli validaci nebo spotřebě, byly vaše naděje liché.

Specifikace desek ukazují, že zde je všechno při starém. Desktopový Renoir tedy bude na platformě AM4 nabízet pro grafiku jenom konektivitu PCI Express 3.0 ×16 a pro jeden slot M.2 připojený přímo k CPU (APU) rozhraní PCI Express 3.0 ×4.

AMD Ryzen 7 4700G zdroj VideoCardz AMD Ryzen 7 4700G (Zdroj: VideoCardz)

Tip: Desktopová APU Ryzen 4000G podporují HDMI 2.1, 5K monitory na DP & další info

Tip: Desktopových APU Renoir bude víc, prosákl Ryzen 4300G a 4600G. Ale jen pro OEM?

Vyjít by tato APU snad mohla 27. 7., alespoň to tvrdil leaker Momomo_us. Zatím pořád není jasné, zda se budou dát i normálně koupit, protože se objevují informace, že by mohly být jen v OEM počítačích.

Zdroje: Nemez (Twitter), techPowerUp, ASRock, Gigabyte, Fritzchens Fritz (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?