Hlavní navigace

Arctic má dvousložkové teplovodivé lepidlo G-1

20. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Švýcarská společnost Arctic (dříve Arctic Cooling) představila nové dvousložkové tepelně vodivé lepidlo, které má sloužit jako lepší alternativa k tepelně vodivým polštářkům, jež se nejčastěji používají na přichycení pasivních chladičů k pamětem nebo napěťovým regulátorům.

Výrobce vyvíjel lepidlo s ohledem na potřeby overclockerů a počítal i s potřebou častých výměn chladiče. Klasické teplovodivé polštářky má novinka podle výrobce překonávat nejen tepelnou vodivostí, ale i delší přilnavostí – výrobce garantuje, výdrž spoje přesáhne deset let. Na rozdíl od  teplovodivých „žvýkaček“ je ale také možné přilepené chladiče lehce sejmout a snadno zbytky lepidla očistit.

Lepidlo vydrží teploty v rozsahu -45–200 °C a nemá degradovat s časem. Je elektricky nevodivé, takže je možné aplikovat jej bez obav ze zkratování součástek, které nechtěně zašpiníte.

Výhodou je i snadná aplikace a minimální doba potřebná k tomu, aby chladič držel na svém místě – po promíchání obou složek pomocí špachtličky ve vaničce (obojí je součástí balení) a nanesení pasty stačí pasiv přitisknout na deset sekund.

Podrobný postup najdete v manuálu, pokud rozumíte alespoň trochu anglicky, nejspíš pro vás bude lepší verze napravo. U „české“ místy asi ani při notné dávce fantazie nevymyslíte, co tím chtěl básník říct…

Poněkud nešťastně je ve specifikacích uváděno množství, které je v balení – z údaje 3 sady: 9 g není zřejmé, zda jde o tři sady po devíti gramech, z recenzí je ale jasné, že jde o tři sady složené ze dvou balíčků po 1,5 g, 9 g je tedy celkové množství lepidla.

 

tepelná vodivost 4,3 W/mk
pracovní teploty -45–200 °C
viskozita 320 poise
hustota 2.4 g/cm3 při 25 °C
rozměr balení 90 L x 30 W x 30 H mm
obsah balení tři sady, celkem 9 g

 

Nové lepidlo se už teď dodává pohromadě s posledními chladiči CPU a VGA od Arcticu, samostatné balení lze pořídit za doporučenou 8,86 dolarů/6,04 eur, u nás by to mělo být tedy něco kolem dvou set korun s daní.

Zdroj: Arctic, TZ

Byl pro vás článek přínosný?