Hlavní navigace

ARM a TSMC pokračují ve spolupráci. Dočkáme se 10nm ARM procesorů

3. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Holding ARM a společnost TSMC oznámily dohodu o další spoluprácí, jejímž výsledkem bude procesor s jádrem ARMv8-A optimalizovaná pro 10nm výrobní proces využívající technologii FinFET. K dohodě došlo na základě úspěchu při přechodu z 20nm SoC výrobního procesu k 16nm FinFETu. Časové plány hovoří o tom, že by první čipy vyrobené 10nm výrobním procesem mohly dorazit k zákazníkům již ve čtvrtém kvartále roku 2015.

Dohoda ARM a TSMC
ARM Cortex-A57 Zdroj: MacGG

TSMC uplatní poznatky z přechodu od 20nm k 16nm výrobnímu postupu také u vývoje 10nm FinFETu především ohledně spotřeby a výkonu. Ekosystém ARM poté těží z Otevřené Inovační Platformy (OIP), kterou disponuje TSMC. Především se jedná o rozhraní a kompatibilní komponenty, které pro tuto platformu vytváří TSMC.

 

 Úzká spolupráce TSMC s ARM a z ní plynoucí úspěchy by měly v budoucnosti vést k úspěšnému zvládnutí 10nm výrobního procesu, na jehož základě by měly být v budoucnu vyráběny 64bitová jádra ARMv8-A. Další výhodou blízké spolupráce pro ARM je také brzký přístup k nové technologii a tudíž rychlejší implementaci do vlastních návrhů. Jako příklad můžeme uvést procesory ARM Cortex-A53 a Cortex-A57, jež jsou mezi prvními produkty vyráběnými 16nm výrobním procesem.

Nepřehlédněte:

Zdroj: TZ ARM

Byl pro vás článek přínosný?