Hlavní navigace

ARM na desktopu: chystá se Mini-ITX pracovní stanice s 16jádrovým Cortexem-A72

5. 4. 2019

Sdílet

Procesory ARM jsou sice zcela dominantní v serverech a Qualcomm s Microsoftem je dostali do notebooků a třeba Cavium do serverů (v menší míře se už teď začal objevovat i Ampere eMag/X-Gene 3). Ale co hodně chybí, jsou desktopové počítače s těmito CPU. Už jsme tu měli pokusy jako desku MacchiatoBin nebo hodně kompromisní Linaro Developer Boxnedostupně drahou stanici Gigabyte. Potřeby vývojářů ARM softwaru (nebo prostě fandů alternativních platforem) nic z toho ještě moc dobře nenaplnilo, ale teď se zdá se chystá nový počin, který by mohl být použitelnější.

Linaro teď opět chce přijít s novým pokusem o ARM pracovní stanici, který by tentokrát byl založený na desce SolidRun ClearFog. Ta má embedded kořeny jako MacchiatoBin, ale používá výkonnější CPU, které by se teoreticky dokonce možná mohlo časem dát upgradovat. A je v příjemném formátu Mini-ITX, byť to na druhou stranu omezuje množství PCI Express konektivity, která by asi byla pro rozšiřování docela užitečná. Případně by deska ClearFog samozřejmě mohla fungovat jako server, NAS či „edge zařízení“, což je její původní účel.

16jádrový Cortex-A72 od NXP

Deska ClearFog je postavena jako „carrier board“ pro instalaci COM Express type 7 modulů – což znamená, že hlavní PCB nese hlavně porty a výstupy, a do toho se pak vkládá konektorem separátní deska s procesorem, pamětí a dalším příslušenstvím. Pro ClearFog se počítá s modulem Cex7 LX2K. Na tom je procesor NXP QorlQ Layerscape LX2160A, který obsahuje 16 jader Cortex-A72 na taktu až 2,2 GHz. Jednovláknový výkon tedy nebude ideální, protože už čtyři roky starý A72 má přece jen o dost nižší IPC než od té doby vydané Cortexy-A75A76. Ale celkově by to už se 16 jádry mělo být docela slušné. Pro připomenutí: NXP je společnost sfúzovaná s bývalým Freescale, přičemž by snad její ARM SoCy měly mít slušnou open source podporu. Schéma procesoru jinak můžete vidět v galerii.

SolidRun ClearFog ARM Mini ITX modul CEx7 L2K Modul Cex7 LX2K pro SolidRun ClearFog

Přímo na modulu jsou dva sloty SO-DIMM pro paměti DDR4, RAM je tedy upgradovatelná. Maximálně je podporováno až 64 GB ve dvou 32GB modulech, a lze zapnout i ECC (pokud máte ECC moduly). Možnost nainstalovat větší množství RAM než na jednodeskových hračkách je tedy splněna. Procesor by také měl umět virtualizaci. TDP by podle SolidRunu mělo být 32 W, ale bude to s aktivním chlazením (čtyřpinový konektor). Nějaké pasivní by se ale v dobře větrané skříni snad mohlo s dostatečně velkým pasivem zvládnout, pokud by se zimprovizovalo jeho uchycení.

SolidRun ClearFog ARM Mini ITX 02 Schéma desky SolidRun ClearFog

PCI Express 4.0 a až 100Gb/s síť

Po osazení do carrier boardu je z procesoru vyvedeno následující: tři porty USB 3.0 a čtyři rozhraní USB 2.0 (ta jsou asi ve formě vývodu), čtyři porty SATA 3.0 pro disky/SSD, slot M.2 pro NVMe SSD s délkou až 110 mm a konektivitou PCIe ×4, 30mm slot M.2 třeba pro bezdrátový modul, rozhraní pro úložiště eMMC (to je přesněji na COM modulu) a slot pro karty MicroSD. A zejména slot PCI Express ×8. Má ale otevřený konec a možnost instalovat ×16 karty, při desktopovém použití tedy pojme GPU. Ideálně Radeon kvůli otevřeným ovladačům, binární ovladač Nvidie není pro procesory ARM dostupný. A pozor, slot PCI Express už je verze 4.0 s dvojnásobnou propustností na linku proti PCIe 3.0. Možná, že by PCIe 4.0 mohl umět i slot pro SSD.

Deska má zároveň příslovečné mraky síťových rozhraní. Začíná to gigabitovým Ethernetem s klasickým konektorem RJ-45 (který by se použil při desktopové roli). K tomu ale jsou vyvedené ještě čtyři porty SFP+ (10 Gb/s) a jeden port QSFP28, který by měl podporovat až 100Gb/s Ethernet, pokud by se použil odpovídající kabel s transceivery (což nebude nijak levné).

Desktopová verze i oficiálně

SolidRun bude nabízet samotnou desku s modulem, ale také v kombinaci s embedded kovovým šasi (které je kompaktní a vypadá trochu jako pasivní skříně, ale uvnitř je ventilátor). A v nabídce bude i sestava s mini-ITX desktopovou skříní, nazvaná ClearFog ITX Workstation. S desktop použitím se tedy opravdu počítá. Potřeba k němu bude kromě grafické karty do slotu PCI Express ještě zvukovka, kterou bude třeba osadit do USB. Úložiště by díky M.2 a čtyřem SATA problém být nemělo a napájení desky je klasicky přes konektor ATX.

SolidRun ClearFog ARM Mini ITX 01 SolidRun ClearFog: ARM Mini ITX pracovní stanice

Podle SolidRunu bude deska ClearFog s modulem Cex7 LX2K podporovat vanilla jádro Linuxu 4.14. Oficiálně se podporuje distribuce Yocto. NXP ale údajně pracuje na tom, aby ovladače portovalo do upstreamu a jader 5.0+ a do konce roku by snad deska mohla rovnou fungovat v mainstreamových ARM distribucích. Podle specifikací je dostupná virtualizace KVM, QEMU a kontejnéry. Je uvedena dokonce i podpora UEFI, což by znamenalo velký pokrok ve standardizaci a kompatibilitě se standardními operačními systémy, bez potřeby mít opatchované jádro, což je na platformě ARM všudypřítomná bolest spojená s dosavadními deskami. Není ale pořád jisté, zda ClearFog bude kompletně podporovat standard SBSA, který by zajišťoval takovou „out of the box“ kompatibilitu, jako známe z PC. SoC by snad údajně měl SBSA vyhovovat a na softwarové stránce se pracuje, tak uvidíme...

Cana: okolo 15 tisíc

Pro desktopové použití to každopádně vypadá relativně nadějně, byť jde v první řadě pořád o embedded produkt s důrazem na síťovou konektivitu. Podle webu Phoronix by deska měla být dostupná ještě někdy do konce letošního roku a včetně COM modulu (tedy procesoru) by snad mohla mít zaváděcí ceny už od 500–550 dolarů (s DPH 13 800–15 200 Kč). Tato cena by měla platit během prvních šesti měsíců. Ovšem ve standardním prodeji má stát až 750 dolarů (20 750 Kč). Kromě toho má také první generace desek dosáhnout nižší výkon, CPU bude u nich v první revizi taktované jen na 1,9 GHz a QSFP28 síťovka bude podporovat maximálně 25 Gb/s. Na nominálních 2,2 GHz a se 100Gb/s podporou má čip NXP LX2160A šlapat až s křemíkem revize B v pozdější druhé generaci desky (což bude možná ta za 750 $).

Galerie: SolidRun ClearFog, Mini-ITX ARM deska a pracovní stanice

Byl pro vás článek přínosný?