Hlavní navigace

ARM vydává Cortex-A17. Poslední 32bitové jádro bude nejspíš pomalejší než A15

11. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost ARM Holdings odhalila nové procesorové jádro z rodiny ARMv7a. Jmenuje se Cortex-A17 a podle společnosti bude dosahovat výkonu zhruba 60 % nad Cortexem-A9 při podobných dosažitelných taktech (zhruba 2 GHz na 28nm postupu). Srovnání s Cortexem-A15, které by nás zajímalo asi nejvíce, bohužel chybí.

Pokud sledujete dění v oblasti mobilních procesorů, nejspíš jste zaregistrovali, že Apple už dodává na trh iPhone s 64bitovými procesory kompatibilní s architekturou ARMv8 a o 64bitových Snapdragonech od Qualcommu už se nějakou dobu šušká. Proč tedy ARM vydává zastaralé jádro, které se podle značení výkonnostně vyrovná Cortexu-A15 a může kanibalizovat trh modernějšího Cortexu-A57? Odpověď je nasnadě – A17 míří do segmentu „midrange“ a ve skutečnosti nebude výkonnější než A15.

Nedávno jsme informovali o novém SoC od společnosti Rockchip, které pravděpodobně bude jedno z prvních s procesorovými jádry ARM Cortex-A12. Většina z vás pravděpodobně nepostřehla detail poutače, na nichž byla číslice 2 zcela viditelně přelepena přes jinou cifru. Podle Charlieho Demerjiana ze SemiAccurate ta cifra byla sedmička a prý i v dalších dokumentech od Rockchipu se vyskytuje A17, přestože toto jádro ještě nebylo oficiálně uvedeno.

Rockchip RK3288 (SemiAccurate)

Zřejmě to však nebyla pouhá chyba tisku a SemiAccurate na tom zakládá spekulaci, že Cortex-A17 je ve skutečnosti „jen“ vylepšený Cortex-A12. Nasvědčuje tomu i nápadně podobný diagram jádra a také zacílení na střední třídu. Cortex-A15 se pro tuto roli nehodí. Je moc velký a má vysokou spotřebu. Blok čtyř jader A15 v čipu Samsung Exynos 5 Octa oproti čtyřjádru Cortex-A7 zabírá pětinásobek plochy, spotřebovává téměř šestinásobek energie, a podává výkon menší než čtyřnásobný. Cortex-A17 navzdory matoucímu označení podle všeho nebude tak rychlý, přesto by mohl dosáhnout zhruba 70 % výkonu Cortexu-A15 se skromnějšími nároky na plochu. To výrobci čipů jistě ocení: výrobní náklady rostou téměř exponenciálně s plochou, konkurence je ostrá a každý milimetr se počítá.

 

První SoC s jádry Cortex-A17 by se na trhu měly objevit v průběhu roku 2015 a podle SemiAccurate se chystá ještě jedno jádro, které lze označit za nástupce A12, to už ale pravděpodobně bude patřit do rodiny ARMv8.

Zdroj: ARM, SemiAccurate, Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?