Hlavní navigace

Armtigo A800: mini PC se spotřebou pouhé 3 W. VIA sáhla po procesoru ARM

25. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Miniaturní počítače Artigo z produkce firmy VIA jsme představovali několikrát, byť jsou do velké míry určené pro jiné trhy, než je ten běžný spotřebitelský. O přístroji s modelovým značením A800 to platí obzvláště, i tak by ale byla škoda se o něm nezmínit. Tato krabička je totiž plně pasivní a spotřebou sotva dosahuje na tři watty. Nejedná se totiž tak docela o Artigo, nýbrž o Armtigo – VIA totiž tento mini počítač postavila na architektuře ARM.

Uvnitř krabičky strohého minimalistického designu se skrývá základní deska typu Pico-ITX, osazená procesorem i.MX537 z dílny Freescale (jinak také bývalé Motoroly). Na rozdíl od desky APC zde tedy VIA nesáhla k čipu své vlastní značky Wondermedia. Použitý SoC i.MX537 je vybaven jedním jádrem Cortex-A8 na frekvenci 800 MHz, což na dnešní poměry není žádná sláva. Toto CPU je významně pomalejší než současné Cortexy-A9. Přístroj má naštěstí relativně dostatečnou velikost RAM, a to 1 GB paměti DDR3. Úložiště je zabudováno (4 GB NAND přes rozhraní eMMC), může však být rozšířeno kartou microSD. Slot je přístupný zespodu po odstranění krytu.

VIA Armtigo A800
VIA Armtigo A800     

Armtigo A800 zákonitě rozjedete jen s operačním systémem Linux (počítá se ale i s Androidem 2.3 Gingerbread). Výměnou za to získáte díky procesoru ARM velmi mírnou spotřebu celé „sestavy“. VIA se chlubí, že typická spotřeba krabičky činí pouhých 3,14 W. Jinými slovy odebírá zhruba desetinu toho, o co si v klidu řeknou moderní desktopy s úsporným hardwarem (mnohé zařízení asi bude spotřebovávat více i v režimu standby). Pro systém, který má běžet neustále (a navíc třeba ještě v uzavřeném prostoru), se tedy jedná o téměř ideální volbu.

Napájení je řešeno externě 5V adaptérem (který pravda asi něco málo přidá kvůli ztrátám). Ruku v ruce s nízkou spotřebou jde absence jakéhokoliv aktivního chlazení, takže vedle hluku odpadají i starosti například s prašností.

VIA Armtigo A800
VIA Armtigo A800
VIA Armtigo A800VIA Armtigo A800VIA Armtigo A800VIA Armtigo A800

Částečně hliníková „skříň“ je vysoká 3 cm a má zhruba čtvercový půdorys (12 × 12,5 cm). Umožňuje také upevnění například na zadní stranu monitoru. Konektory se nacházejí ze dvou stran. Vyvedeny jsou analogové vstupy a výstupy pro audio, Ethernet (ovšem jen stomegabitový), HDMI a analogový port VGA (údajně je možné používat dva monitory naráz) a čtveřice portů USB. V případě potřeby bezdrátového síťování nabízí VIA přídavný modul (skříňka má na anténu připravený otvor).

 

Nad příklonem firmy VIA k táboru ARM a nad tím, co by to eventuálně mohlo znamenat pro její procesory typu x86, jsem se již pozastavil minule (na což jste mi připomenuli, že s těmito CPU má firma ještě plány). Nízká spotřeba těchto zařízení ale láká k jejich použití takříkajíc v domácnosti. Pro roli domácího serveru to sice kvůli pomalé síťové kartě a malému úložišti asi není, nějaké uplatnění by se ale zřejmě najít mohlo. Armtigo A800 je určené spíše pro kiosky nebo ovládání reklamních tabulí. Třeba ale VIA za rok či dva rozvine nabídku „desktopů“ s procesory ARM, které již zvládnou všechnu práci klasických PC.

Zdroj: VIA (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?