Hlavní navigace

Ashampoo Anti-Virus 2014: dvě jádra zaručeně dobrý výsledek nepřináší

23. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

U některých produktů přemýšlíte, proč se na nich tvůrci pokouší vydělat. Nejčastěji kvalita nesplňuje očekávání. V některých odvětvích se těžko prosadíte s produktem placeným, kterému zatápí dostatek dobrých neplacených alternativ. Mezi antivirovými řešeními si můžete vybírat z celé plejády bezplatných produktů, poskytujících vynikající péči. I kdyby Ashampoo Anti-Virus platil za spolehlivý a kvalitní software, měl by to těžké.

Papírově Ashampoo má čím zaujmout. Rozhodovat se u něj nebudete podle počtu či originality funkcí, v této disciplíně by antivirus neuspěl. Ponejvíce se může ohánět licencovanými technologiemi. Pohání jej totiž nikoli vlastní technologie, nýbrž jádro od firmy Bitdefender, jejíž portfolio znáte určitě aspoň z doslechu.

Antivirus od Ashampoo promlouvá zejména k začátečníkům
Antivirus od Ashampoo promlouvá zejména k začátečníkům

Antivirus dostupný pod touto značkou se pravidelně umisťuje na čelních příčkách testů, včetně zkoušek pořádaných na webu AV TEST.org. Kromě tohoto slavného bojovníka s viry vás bude chránit ještě technologie od Emsisoftu. Říkáte, že kombinace dvou stupňů ochrany nemohla dopadnout špatně? Praxe bohužel hovoří jinak.

Poplach? Je falešný

Ačkoli těžko mohu zpochybnit kvalitu chytání malwaru a jiných breberek, na jednu věc vás s čistým svědomím upozornit mohu. Aplikace až příliš často vyvolává falešné phishingové poplachy. Upozornění o tom, že je cílový web škodlivý, se naučíte ignorovat a celá ochrana ztratí na efektivitě. Nehledě na to, že časté potvrzování toho, že na legitimní adresu opravdu chcete přejít, se vám brzy zají a bude vás unavovat. Stránku přitom nelze přidat na bílou listinu.

 

Problém možná tkví v tom, že Ashampoo poskytuje celou řadu nástrojů a nesoustředí se na konkrétní věc. Pokrývá i vypalování na optická média nebo prohlížení obrázků. Má dokonce vlastní kancelářský software. Většina tvůrců osvědčených antivirů má za sebou ale i desetiletí zkušeností a své práci do hloubky rozumí. Ashampoo pouze koupilo technologii a vyrobilo pohledné uživatelské prostředí.

Je těžké začít na zelené louce a bez předchozí praxe. Situace je nicméně ještě závažnější. Tvůrci jako by neuvažovali a bez rozmyslu vás zahrnují dalšími notifikacemi, o nichž vědět nepotřebujete. Že bylo při aktualizaci staženo 30 MB dat a program se teď potřebuje restartovat? To vás bude iritovat už při druhém takovém setkání. Stejně tak se vám produkt nezavděčí oznámeními, která vás vyruší během přehrávání filmu.

Na bližší informace o infikovaných souborech musíte počkat do konce skenování
Na bližší informace o infikovaných souborech musíte počkat do konce skenování

Pardon, já upadl

Za normálních okolností by člověk agresivní chování notifikací usměrnil v nastavení. Jenže v antiviru od Ashampoo takovou možnost nemáte. Jak jsme např. minule chválili AVG za široké možnosti nastavení, které potěší každého pokročilejšího uživatele, v případě Ashampoo Anti-Virus 2014 lze učinit leda pravý opak. To, že cílí hlavně na začátečníky a nenáročné jedince, ho bohužel neomlouvá.

Příjemně nás překvapil nástroj na sledování změn v souboru HOSTS
Příjemně nás překvapil nástroj na sledování změn v souboru HOSTS

Mimochodem, druhý a zajímavější dialog s nastavením je nepochopitelně přístupný pouze z kontextové nabídky ikony v oznamovací oblasti. Ještě horší je ale nestabilita. V našem případě antivirový program nevydržel chvíli zapnutý, aniž by nespadl. I několikrát denně nás strašily hlášky o tom, že služba havarovala a Windows nás pak pronásledovala, dokud jsme situaci nenapravili.

Za roční ochranu pomocí Ashampoo Anti-Virus 2014 dáte 39,99 dolaru. V článku jsme ale zmínili, že máte k dispozici řadu bezplatných alternativ. A pokud si chcete za bezpečnost připlatit a je vám sympatický Bitdefender, můžete zakoupit přímo antivirus této značky. Vyjde vás na 45,95 dolaru na rok. Ochrání ale až tři vaše počítače najednou a nabídne kvalitnější ochranu. Bitdefender rovněž poskytuje bezplatný antivirus.

Náprava navíc jednoduchá není, protože aplikaci se nechce jen tak znovu nastartovat motor. Jak jsme naznačili, výbava není nijak světoborná, ale pár doplňků potěší. Ne zrovna často vídáme aktivní ochranu souboru HOSTS. Malware s ním nebude moct manipulovat, takže vás nezavede na podvodnou stránku tak snadno. Aplikace soubor zkontroluje, ukáže vám podezřelé záznamy a dovolí vám snadno obnovit původní verzi.

Důvod ke koupi neexistuje

Antivirus je vybaven dalšími doplňkovými nástroji, např. skartovačem souborů, jenž data vymaže důkladně, aby je nešlo obnovit. Můžete i odstranit stopy po prohlížení. Tyto pomůcky potkáváme běžně, ale jsme za ně rádi. Naproti tomu si nedovedu představit scénář, kdy běžný uživatel prochází dostupná LSP.

Ashampoo Anti-Virus 2014 nažene body především díky zpracování. To patří k jednodušším, ale hlavní okno vám dá dostatečně a srozumitelně najevo, jaká je situace a jestli je třeba např. aktualizovat virovou databázi. Bohužel se nemohu zbavit dojmu, že na placený produkt je to stále málo. Avast nebo AVG vás ochrání i bezplatně a nabídnou lepší provozní vlastnosti a více funkcí.

Možnosti nastavení jsou chudé. Aplikace si ale schovává ještě jeden dialog
Možnosti nastavení jsou chudé. Aplikace si ale schovává ještě jeden dialog

Byl pro vás článek přínosný?