Hlavní navigace

Ashampoo UnInstaller 5: lék na nedokonalosti odinstalačních rutin

5. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svět není dokonalý a u počítačů to platí obzvlášť. Stejně jako se fyzický produkt může mechanicky poškodit – říkáme tomu opotřebení –, stejně tak se může opotřebit operační systém. Z největší části si za problémy se systémem můžeme sami, když instalujeme a odebíráme různé aplikace. Windows již několik let dokáží náporu instalací a odinstalací docela úspěšně vzdorovat, přesto na ně aplikaci vliv stále mají. Systém se časem zanáší a zpomaluje.

Přeinstalaci systému, který již nedokázal nepořádku vzdorovat, můžete přinejmenším oddálit. Přijde ale na to, čemu věříte. V případě podobných nástrojů, k nimž patří Ashampoo UnInstaller, se těžko prokazuje nějaký výrazný vliv na funkčnost systému. Přijde tedy na to, jestli věříte tomu, že vám podobný nástroj pomůže. O to víc se musíte rozmýšlet, když si ho nelze pořídit zdarma. Takový Ashampoo UnInstaller se neřadí k nejlevnějším.

 

Výrobce si ho cení na celých 39,99 dolaru, což v přepočtu vychází na skoro osm stovek. Co vám za tyto peníze nabídne? Specializuje se na odinstalaci programů. Skrývá se v něm ale víc, jen to na sebe z nějakého důvodu nechce prozradit. Přesto si ale investici rozmyslete. Jestliže jste si uvedený nástroj pořídili v minulosti, můžete na pátou řadu přejít za mnohem příznivější částku. Vyplatí se vám to?

Kontrola instalace zvyšuje účinnost odinstalace

Již pátá generace aplikace zlepšuje své základní dovednosti. Především tedy dohlíží na to, aby se požadované programy z počítače odporoučely se vším všudy a nezanechávaly po sobě binec. Je pravda, že na věc jde vysoce profesionálně. Umí to, co řada jiných, zdarma dostupných konkurentů, a sice prohledat registr a disk po odinstalaci. Vychází přitom z informací obsažených v odinstalačním průvodci a zkoumá, co všechno z počítače se následně skutečně odebere pryč.

Ashampoo UnInstaller 5

Ashampoo UnInstaller 5 Ashampoo UnInstaller 5 Ashampoo UnInstaller 5 Ashampoo UnInstaller 5

Tuto v podstatě primitivní metodu doplňuje ještě jedna. Ashampoo UnInstaller 5 si pohlídá aplikace během instalačního procesu. Na základě sledování pak ví docela přesně, kde v registru a na disku si program zanechal nějaké položky a data. Není přirozeně nic snazšího, než naopak při odinstalaci těchto záznamů využít. Z technického hlediska si tak nástroj nejlépe poradí s těmi programy, které jste do počítače přidali až po něm. Kromě automatického sledování v nestandardních případech vyvoláte ruční monitorování.

Aplikace si záznamy ukládá, a proto nejlepší účinnosti dosahuje nikoli na začátku, ale až po týdnech a měsících fungování. Prakticky neexistuje lepší způsob, jak nechtěné programy lépe vystrnadit z počítače se vším všudy. Výrobce bohudík zachoval zpětnou kompatibilitu se záznamy z Ashampoo UnInstaller 4, takže ty si do novější řady bez problémů naimportujete. Přeci jen, přijít o ně by vás z podstaty věci mohlo od nákupu zbytečně odrazovat. Důležitá kompatibilita nicméně byla zachována.

Ashampoo UnInstaller 5

Monitorování je tedy klíčovou součástí aplikace, proto jej doporučujeme zapnout. Tato funkce si vysloužila jednu z předních pozic na hlavní obrazovce. Hlavní vylepšení sledování spočívá v přídavném filtru, který si efektivně a bez zdržování přebere vstupní informace. Dříve se porovnával stav systému před instalací a po ní. To zabralo více času a systémových prostředků, než nový mechanismus v Ashampoo UnInstaller 5. Za vítané vylepšení autory chválíme.

Nálož doplňků navíc

V přehledu nainstalovaných programů si vyfiltrujete jen ty, u nich bylo zjištěno, jak a kam se instalují. Ashampoo UnInstaller dále detekuje porušené nebo špatně odinstalované kousky. Pro snazší správu můžete jednotlivé kusy roztřídit do kategorií. O využitelnosti této funkce trochu pochybuji, většinou se s ní nebudete zdržovat. Nástroj si pustíte, když budete potřebovat odstranit nějaký program z pevného disku. Co člověk potřebuje víc? UnInstaller se vás pokusí navnadit ještě dodatečnými nástroji.

Ashampoo UnInstaller 5

Možná by si díky nim mohl vysloužit jiné jméno. Těžko byste od pomocníka s odebíráním čekali, že provede defragmentaci disku. Některé pomocné nástroje překvapí, jiné se sem docela hodí. Správa položek po spuštění vám pomůže v rozhodování hodnocením. Špatně hodnocené položky začátečníci vyhodnotí jako zbytečné, takže je vypnou a odlehčí svému stroji při spouštění.

Kdyby se něco nepovedlo, systém se začal chovat nestabilně a nepředvídatelně, můžete vždycky pomocí vestavěného správce vybrat nějaké starší bod obnovy. Když už důkladně odstraníte nějaký program, můžete si dalšími nástroji nechat zkontrolovat registr a vyčistit disk od dalších dočasných souborů. Ano, pátá řada Ashampoo UnInstaller nabobtnala.

Ashampoo UnInstaller 5

Myslím, že bez většiny doplňků byste se obešli. Nejspíš se nebudete zlobit, že je k programu autoři přibalili, zůstává otázkou, v jaké míře je využijete. Osobně bych si vystačil bez většiny z nich, navíc neposkytují žádné nevšední zážitky, které byste dobře neznali odjinud. Jako by se autorský tým bál prodat vám samotný produkt, specializovaný na odinstalaci. Dohromady se ale na Ashampoo UnInstaller 5 nabalilo dostatek nástrojů, že si s nimi celkem vystačíte, pokud se budeme bavit o údržbě počítače.

Ashampoo UnInstaller 5

 

Modlíme se za hezčí fasádu

Lidé mají přidanou hodnotu rádi a doplňkové funkce prodávají. Když na ně zapomenete, zbude vám účinný hlídač, který se v reálném čase pohlídá veškeré instalace. Díky tomu pak ví přesně, co po sobě program při odchodu z pevného disku neuklidil. Nic není stoprocentní, ani s Ashampoo UnInstaller se nemůžete být nikdy jistí, zda všechen nepořádek zametl. Ve většině případů ale zbytkové soubory a klíče najde. Vám zbývá zodpovědět otázku, zda vás tyto vlastnosti a kvality přesvědčí ke koupi.

Ačkoli jde o nástroj k čištění, pokusí se vám do počítače přidat lištu pro prohlížeče a přenastavit vyhledávače a domovské stránky. To mi u podobného typu programu přijde na pováženou. Chybí zde také oficiální kompatibilita s Windows 8, která se budou prodávat od konce října. UnInstaller v Osmičkách podle našich zkušeností funguje, ale není to oficiální. Do češtiny žádný dobrovolník aplikaci nepřeložil, zato do slovenštiny již ano.

Výhrady mám i k nevzhlednému uživatelskému prostředí, které vůbec nerespektuje styl Windows. Ani krásou neoplývá, alespoň je docela přehledné.

Ashampoo UnInstaller 5

Byl pro vás článek přínosný?