Hlavní navigace

Možné Radeony Navi od ASRocku ukázány na Computexu. TDP prý 180 a 225 W?

29. 5. 2019

Sdílet

V pondělí AMD v úvodní prezentaci před veletrhem Computex 2019 oznámilo grafické karty Radeon RX 5700. To je finální označení pro generaci, kterou jsme předtím vyhlíželi pod jménem „Navi“ (respektive možná její část). Bližší detaily budou až 10. června na E3, ale vypadá to, že něco prosáklo: ASRock totiž patrně některé karty Navi ve svém stánku vystavil. A také se objevily údaje o tom, jaké by karty mohly zhruba mít spotřebu.

Karty, které ASRock ukazuje a nechává fotit, jsou neoznačené (je možné, že jako Navi/RX 5700 by je nebylo povolené ukazovat). Podle popisků jsou to „koncepty VGA karet Phantom Gaming“, nicméně ASRock vyrábí zatím pouze grafiky Radeon (začal teprve loni), takže by mělo jít o GPU od AMD. A nabízelo by se, že může jít o Navi, jinak by asi byl typ GPU sdělen. Úplně nutné to není, ale RX 5700 má jít na trh v červenci, takže vzorky by již snad mohly existovat. Pokud jde jen o nějaké makety či zamaskované starší karty, pak tu možná aspoň vidíme chladiče, které Navi od ASRocku dostane. I když i ty se teoreticky mohou lišit – jde o to, jak moc jsou tyto karty opravdu „koncepty“.

Radeony RX 5700 od ASRocku na Computexu 2019 04 Radeony RX 5700 od ASRocku na Computexu 2019 (foto: Hardware Battle)

Karty jsou označené Phantom Gaming, ovšem načančanější model s LED světélky okolo centrálního ventilátoru nese jméno „Taichi“. Všechny tři typy, které firma ukazuje, jsou dvou až tříslotové a všechny mají tři ventilátory a hodně dlouhé PCB. To zdá se není stejné, jako deska, která unikla před časem na internet. Je možné, že tehdy šlo jen o ES verzi, neurčenou pro sériovou výrobu. Druhá varianta je, že ASRock už tu vystavuje vlastní nereferenční PCB a karty se liší proto. Mimochodem, ASRock už dostal RGB ozdoby i na backplate na rubové straně PCB.

Radeony RX 5700 od ASRocku na Computexu 2019 03 Radeon RX 5700 "Taichi" od ASRocku na Computexu 2019 (foto: techPowerup)

180W a 225W TDP?

Na internetu, přesněji na webu WCCFtechu, se už objevily i informace o tom, jaké mají Radeony RX 5700 prý mít TDP, respektive typickou spotřebu karty. WCCFtech uvádí totiž dvě různé hodnoty, přičemž nižší se patrně týká jen TDP samotného čipu GPU a druhá je asi celkové číslo, v kterém je spotřeba paměti, ztráty napájecí kaskád. A také asi ventilátory, které mohou mít nezanedbatelný příkon, a iluminace. Nás zajímá tato druhá hodnota, protože TDP/spotřeby karet se tradičně udávají „sakumprásk“ se vším včetně.

Celkové spotřeby (TBP neboli Typical Board Power, ale většinou jim ze zvyku stejně říkáme TDP) jsou podle WCCFtechu údajně 180 W a 225 W – bavíme se tedy o dvou různých modelech, patrně jednom s plnou konfigurací čipu a druhém ořezaném, tedy něco jako je Radeon RX 580 a RX 570. Plnotučný model má patrně TDP 225 W, což by bylo podobné Radeonu RX 590. Hodnota 180 W asi bude patřit levnějšímu ořezanému modelu a shodou okolností je stejná zase jako pro Radeon RX 580.

Karty, které ASRock ukazuje, mají přídavné napájení dvěma osmipiny, což by sedělo i na vyšší spotřebu. OC modely totiž logicky mohou mít spotřebu ještě o něco vyšší. Pro srovnání: Podle AMD by Radeon RX 5700 asi měl zhruba konkurovat GeForce RTX 2070, která má v referenční verzi TDP 175 W (OC model Founders Edition pak 185 W), což je o pětinu nižší. Pokud by ořezaný model konkuroval pro změnu GeForce RTX 2060, tak ta má TDP 160 W, takže o devítinu nižší než hodnota 180 W.

Radeony RX 5700 od ASRocku na Computexu 2019 05 Radeony RX 5700 od ASRocku na Computexu 2019. Karta úplně vlevo je patrně něco jiného (foto: WCCFtech)

S WCCFtechem nejsou jenom nejlepší zkušenosti, takže to je ještě třeba brát s rezervou, navíc momentálně článek na tomto webu už není (na druhou stranu by to ale mohlo být i pozitivní znamená, pokud byl odstraněn na žádost zdroje z ASROcku). Je možné, že se redaktoři čísla dozvěděli od někoho na Computexu.

Pokud každopádně WCCFtech nekecal, pak 7nm proces a nová architektura dovolila dostat ze stejné spotřeby vyšší výkon, než má 14nm/12nm Polaris, ale nedohonilo to energetickou efektivitu Turingu od Nvidie. GPU Navi má hodně malou plochu (jen okolo 275 mm²), takže důvod je asi opět ten, že AMD vyhnalo frekvence co nejvýš za cenu vysokého napětí a čip běží mimo optimální zónu (kdežto Turing v ní asi je). To ovšem postihovalo už řadu RX 500 i Vegy.

Zdroj: VideoCardz (1, 2), Hardware Battle, techPowerUp, WCCFtech

Galerie: Karty Radeon RX 5700/Navi od ASRocku na Computexu 2019

Byl pro vás článek přínosný?