Hlavní navigace

ASRock předvádí na videu vodovzdornost desek: Z87 OC Formula běží v potůčku

23. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Voděodolná silikonová úprava povrchu, která má chránit desky ASRocku určené pro nová CPU Haswell před vším možným, je tento rok asi jedním z těch zajímavějších nápadů na poli základních desek. Firma s ní zřejmě míří zejména na provozovatele vodního chlazení. Pokud vás tento výdobytek zaujal, nebo naopak pochybujete o jeho reálném efektu, můžete se nyní podívat na jedno takové koupání spuštěné základovky na videu.

ASRock „křest“ pokusně dopřál desce Z87 OC Formula. Jak můžete vidět, během demonstrace po ní za běhu sestavy stéká voda, zatímco se ventilátor chladiče točí a na připojené obrazovce běží demo (všimněte si nicméně, že není použita dedikovaná grafická karta). Minimálně během natáčení videa evidentně nic neshořelo, takže to vypadá, že byl silikon nanesen důkladně.

Jak jsem již ovšem uvedl minule, potenciálním problémem zde budou různé konektory, vývody a sloty, které z principu věci zaizolovány být nemohou. Pokud se dobře dívám, voda na videu teče jen po povrchu PCB. Deska je mírně nakloněna a voda je přiváděna na její horní část. Jelikož sloty tvoří vyvýšeniny, zřejmě se díky tomu do nich kapalina nedostane, neboť se mírný proud drží na ploše PCB. Otázka je pochopitelně, jak by se voda chovala při reálné potopě. Pokud se podíváte do popisu videa na YouTube, ASRock sám výslovně varuje, že piny kontakty izolovány nejsou a stále tedy mohou být vyzkratovány, pokud by na ně vodivá kapalina dosáhla.

ASRock Z87 OC Formula

I tato omezená ochrana snad ale nějaké uživatele stižené havárií vodníka (nebo limonády) zachrání před malérem. Zejména, pokud přiloží ruku k dílu a rizikové části utěsní nebo zakryje. Navíc by tato úprava měla skýtat jisté výhody i při extrémním přetaktování, kdy se chladí kapalným dusíkem (což je ostatně i oficiálním účelem desek OC Formula). Při podchlazení se totiž z okolního vzduchu sráží vlhkost, která rychle vytváří nánosy námrazy. Silikonová vrstva by snad měla poskytovat určitou ochranu i proti tomuto živlu.

 

Připomenu ještě, že voděvzdorný povrch není zdaleka výbavou všech desek ASRocku pro platformu LGA 1150, ani všech modelů s čipovou sadou Z87. Tato legrace bude vyhrazena jen pro nejvyšší modely – Z87 Extreme11/ac, Z87 Extreme9/ac a samozřejmě trojici desek OC Formula.

Zdroj: AnandTech, ASRock (YouTube)

Byl pro vás článek přínosný?