Hlavní navigace

Asrock prolomil omezení Intelu. Umí taktovat Haswelly řady K i na H87 a B85

27. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už od generace Nehalem platí jednoduché pravidlo. Chcete-li procesor Intel přetaktovat, potřebujete k tomu desku s čipsetem řady Z (dříve též P). V případě Haswellu tedy Z87. Čipy označené jako H87 a B85 prodává Intel výrobcům desek levněji, ale přetaktování je na nich deaktivováno. Asrock ale dokázal omezení nějak obejít. Na videu ukazuje, jak lze na desce Fatal1ty H87 Performance s funkcí Non-Z OC přetaktovat odemčené Core i7-4770K až na 4,8 GHz.

Asrock pro demonstraci použil vodní chlazení a procesor, který je schopen stabilně běžet na 4800 MHz. O takovém taktu si v reálu můžete nechat jenom zdát, leda byste se pustili do riskantního odoperování heatspreaderu. Pro ukázku funkčnosti to ale vyhovuje.

 

Ovládání Non-Z OC se nachází v nejnovější verzi UEFI pod záložkou OC Tweaker. Její možnosti jsou poněkud omezené, frekvenci můžete nastavit pouze v rozsahu 4000–4800 MHz v krocích po 200 MHz. Pracovní frekvenci poté potvrzuje i utilita CPU-Z a násobič není snížen ani v zátěži. Chlapík na videu to vysvětluje tak, že zvolená deska má silnou osmifázovou napájecí kaskádu, která se tolik nezahřívá a proto se procesor nezpomaluje. To tedy zní trochu pofidérně; možná Asrock dokázal ošálit i funkci, která hlídá překročení maximální spotřeby?

Fatal1ty H87 Performance bude brzy dostupná za ceny na úrovni levných konkurenčních modelů s čipsetem Z87. Asrock nicméně slibuje, že funkce Non-Z OC bude dostupná na všech jeho deskách s PCH Intel H87 a B85. Pokud se nebojíte levných desek (nebo Asrocku), ve spojení s odemčeným Haswellem by toto řešení mohlo nabízet velice zajímavý poměr ceny a výkonu.


Graf ceny produktu ASRock H87 Performance poskytuje server Heureka.cz

Zdroj: Asrock

Byl pro vás článek přínosný?