Hlavní navigace

ASRock uvedl desky s Celerony Bay Trail: Mini-ITX, čtyřjádra, pasivní chladiče

15. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se týče procesorů a základních desek patřících do úsporného lowendu, je momentálně pozornost upřena hlavně na platformu AM1 (Sempron 2650 a Athlon 5350 jsme nedávno recenzovali). To však neznamená, že tu není Intel se svou platformou Bay Trail, tedy procesorech typu SoC založených na architektuře Silvermont. Právě na základě těchto čipů (konkrétně variantě Bay Trail-D) nyní uvádí čtveřici nových modelů firma ASRock.

Jedná se o dva modely Mini-ITX a dva modely formátu Micro ATX, tyto dvojice se ale navzájem liší jen použitým procesorem, jinak je PCB i celá výbava podle všeho identická. Začněme tedy dvojčaty formátu Mini-ITX, který je pro SoC jako Bay Trail asi ideální. Model Q1900B-ITX má instalován čtyřjádrový čip Celeron J1900 (takt 2,0–2,42 GHz), zatímco deska D1800B-ITX je logicky osazena dvoujádrovým Celeronem J1800 (2,41–2,58 GHz). Obojí má TDP 10 W. Pokud vás zajímá, zda tyto čipy používají stepping B3, který Intel stáhl z nabídky, či aktualizovaný C0, tak pro vás odpověď nemám. Dle databáze Intelu se pod stejnými označeními prodávají či prodávaly Celerony s oběma verzemi křemíku.

Obě Mini-ITX desky se napájejí běžným zdrojem ATX, i když nepotřebují obvyklý čtyřpinový kabel pro napájení CPU. K rozšíření mají jeden slot PCI Express ×1 a operační paměť – které by měly zvládnout až 16 GB na taktu 1333 MHz – se jim instaluje do dvou stojatých slotů typu SO-DIMM. Pro připojení úložiště mají obě desky dvojici 3Gb/s portů SATA, což je pro tuto platformu obvyklý příděl, na víc by byl potřeba přídavný řadič. U obou modelů ASRock zachoval jak analogový, tak digitální obrazový výstup – ten je ve formě portu HDMI.

Jak můžete vidět na snímcích, procesor je chlazen čistě pasivně (byť je přítomen třípinový konektor pro napojení větráku). Chladič má svisle orientované žebrování, které by mělo využít proud vzduchu do nahoře uloženého zdroje – to ale bude kazit SO-DIMM, nainstalovaný ve slotu hned za horním koncem pasivu.

Z další konektivity lze na zadním panelu využít tři USB 2.0 a jeden port USB 3.0. Na PCB je i pozice pro vývod USB 3.0 na přední panel, bohužel je ale nevyužitá (tato funkce asi čeká na nějaký další model postavený na stejném PCB). Deska ale má vývod pro další dvojici USB 2.0. Pro použití s legacy hardwarem je přítomen paralelní a sériový port (druhý by se měl dát připojit k vývodu). Ethernet je gigabitový, obsluhovaný čipem Realtek RTL8111GR. Od Realteku je i integrovaná šestikanálová zvukovka ALC662, poskytující analogový výstup na trojici jacků (plus vývod předního výstupu).

 

Desky s PCB formátu Micro ATX se jmenují Q1900MD1800M a opět jde o tentýž základ lišící se jen osazením Celeronu J1800 či J1900. Tyto modely jsou také chlazeny pasivně a také se napájejí klasickým zdrojem ATX, nicméně již používají klasické sloty DIMM pro paměť. Na PCB jim k jednomu PCI Express ×1 přibyl ještě druhý slot a dokonce je zde i PCI Express ×16 – ale bez ohledu na plnou délku má tento slot elektricky taktéž jen jednu linku standardu 2.0.

Jinak tyto desky nabízejí prakticky tutéž konektivitu co modely Mini-ITX. Mají stejný integrovaný Ethernet a zvuk, stejnou výbavu porty USB (jedno USB 3.0 vzadu) a také jen dva porty SATA 3 Gb/s pro úložiště. Sériový a paralelní port už ale nejsou osazené na zadním panelu a existují jen jako vývod na PCB. Místo nich se vzadu uhnízdil port DVI pro připojení obrazovky, takže výstupy videa jsou celkem tři (dále HDMI a analog). Jde ale o DVI typu single-link, takže je stejně jako HDMI všech těchto desek omezen na maximální rozlišení 1920 × 1080 bodů.

Ani jeden z uvedených modelů zatím české vyhledávače cen neregistrují a nemáme informace o tom, kdy by se mohly v distribuci objevit. V eurozóně se již ale vystopovat dají. Dvoujádrové modely s Celeronem J1800 lze v Rakousku či Německu pořídit za zhruba 50–55 EUR, čtyřjádrové s Celeronem J1900 za 60–65 EUR. A co asi leckoho potěší: malé desky typu Mini-ITX budou zdá se levnější než jejich větší sourozenci a pořídíte je za částky na spodní straně uvedených rozmezí.

Zdroje: ASRock (1, 2, 3, 4), The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?