Hlavní navigace

Asrock vystavuje desky s čipsety Lynx Point (Z87, H87) pro Haswell [CeBIT]

6. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco Asus a Gigabyte se na letošní CeBIT vykaškali, o MSI a Asrocku, společnostem peroucím se v základních deskách o třetí místo, se podobný přístup zřejmě ani trochu nestál. Náš agent v Hannoveru, Petr Šípek, to vzal abecedně a navštívil nejdříve stánek Asrocku.


Ten byl základními deskami doslova narvaný, většinu modelů s čipovými sadami X79, Z77, B75 či 990FX včetně těch ve formátu mini-ITX už ale znáte. Tak trochu nenápadně a samozřejmě s restrikcemi v popisech (NDA Intelu) se mezi modely nacházely i žhavé novinky s čipsety rodiny Lynx Point.

Jak už určitě víte, čtvrtá generace procesorů Core – Haswell – nebude pinově kompatibilní se stávajícími procesory LGA 1155 (Sandy Bridge a Ivy Bridge) a budete pro ni potřebovat také nové základní desky právě s jedním z čipsetu tzv. 8 series.

Asrock ukázal highendovou Z87 Extreme6, která má formát full ATX, desetifázovou napájecí kaskádu pro procesor a podporuje jak CrossFireX, tak SLI. Extreme6 je sice kromě speciálně označených řad jako např. Fatal1ty tím nejlepším od Asrocku, cenově však odpovídá spíše vyšší střední třídě Asusu a Gigabytu. 

H87 Pro4 bude oslovovat ty, kteří se spokojí s pomalejšími a energeticky úspornějšími Haswelly, Z87 Pro4-M potom ty, kdo potřebují formát micro ATX. Obě desky s výbavou Pro4 už nepodporují SLI, mají slabší napájecí kaskádu a méně portů SATA. U Z87 Pro4-M možná někoho překvapí ještě analogový videovýstup (D-Sub), ale Asrock byl vždy znám svými vstřícnými kroky pro uživatele, kteří nemodernizují všechnu výpočetní techniku. Je to celkem dobrá strategie, jak ještě najít nějakou mezírku v přecpaném trhu základních desek.

 

Na stánku Asrocku byla už nachystána obří nádoba s kapalným dusíkem, v průběhu CeBITu se tak třeba dočkáme ještě nějakého rekordu v přetaktování. Za zmínku stojí také demo sestavy s konfiguracemi Quad CrossFireX a 4-way SLI. Především druhé zmíněné řešení zatím v běhu moc často k vidění nebylo.

 

Byl pro vás článek přínosný?