Hlavní navigace

Asus BC-1205PT: Blu-ray combo za 6 000 Kč

21. 11. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení Asus BC-1205PT

Představení Asus BC-1205PT

Tím, o kom mluvíme, je samozřejmě mechanika Asus BC-1205PT. A jak už tomu až na výjimky bývá, je opět společným výrobkem firem Asus a Pioneer. Její cena začíná na hranici 6 000 Kč a v současné době levnější Blu-ray combo zkrátka nekoupíte.

Abychom byli úplně přesní, tak koupíte. V počítačových obchodech už můžete pomalu narazit na mechaniku LiteOn DH-4O1S-11C, která čte CD, DVD i Blu-ray a dá se pořídit za méně než 4 000 Kč. Protikladem je však nižší rychlost, podle všeho absence podpory DVD-RAM a především to, že je to jen čtečka, která vám CD ani DVD nevypálí.

Bonusový software

V retailovém balení si domů kromě mechaniky samotné a čtveřice šroubů přinesete i CD-ROM CyberLink BD Solution.

Konkrétně v případě této mechaniky Asus balík obsahuje: CyberLink PowerDVD Ultra v. 7.3, PowerProducer 4.0, PowerBackup 2, Power2Go 5.5, InstantBurn 5.0 a doplnění v podobě DirectX 9 a nástroje Asus Firmware Update.

rozhraní SATA
čipset Renesas R8J32500FPV
rychlost čtení BD-R (SL), BD-RE (SL), BD-ROM (SL) 5,2× BD-R (DL), BD-RE (DL), BD-ROM (DL) 2× DVD-ROM (SL), DVD±R 12× DVD-ROM (DL), DVD±RW, DVD±R DL 8× DVD-RAM 5× CD-R, CD-ROM 32× CD-RW 24×
rychlost zápisu DVD±R 12× DVD±RW 6× DVD±R DL 4× DVD-RAM 5× CD-R, CD-RW 24×
přístupová doba DVD-ROM 150 ms CD-ROM 150 ms BD-ROM 250 ms
vyrovnávací paměť 4 MB
technologie DDSS II (Double Dynamic Suspension System II), Smart Laser Driver, FlextraLink, Liquid Crystal Tilt, FlextraSpeed, Smart laser Driver technology
rozměry (v × š × h) 42 × 148 × 185 mm
hmotnost 980 g
software Cyberlink BD Solution
cena od 6 000 Kč vč. DPH
web www.asus.com/products.aspx?l1=6&l2=148

Pod pokličkou

Kvůli použití modrého a červeného laseru je mechanika osazena dvěma druhy čoček. Jiní výrobci již ukázali, že totéž lze docílit i jedinou čočkou, ale zřejmě má pro toto řešení Asus a Pioneer dobrý důvod.

Číst zároveň CD, DVD a Blu-ray si žádá v prvé řadě použití trojice různých druhů laserů.

Testy čtení

Čtení CD

Čtení CD-ROM/CD-R i CD-RW médií je přesně podle specifikací 32×, resp. 24× u přepisovatelných variant.
Korekce chyb: Opravné mechanismy u poškrábaných CD médii má Asus spíše jen průměrné.

 

Čtení DVD

Při čtení DVD médií nečekejte žádné sprinterské klání. Lisovaná DVD-ROM a stejně tak i klasická DVD±R čte na okraji o něco rychleji než 12×. DVD±RW obou standardů včetně všech dvouvrstvých disků o něco málo rychleji než 8×.

Korekce chyb: Opravné mechanismy u poškrábaných CD médii má Asus spíše jen průměrné. Z průměrných hodnot při hodnocení korekce chyb na poškozených CD se u DVD vyšvihl k excelentním hodnotám. Naše poškrábané DVD přečte skoro celé bezchybně.

Čtení Blu-ray

Čtení BD-ROM (Double Layer) je přesně 2× jak uvádí specifikace. V případě lisovaných jednovrstvých BD-ROM se dostanete až na rychlost 5,2×.

Čtení jednovrstvých BD disků je ukázkové. Vyšší rychlost než pětinásobnou vám nabídne málokterá mechanika. Číst takto rychle i přepisovatelná média neumí dokonce žádná jiná. Jakmile ale nastoupí dvouvrstvé varianty (a je jedno které) je rychlost po v celém rozsahu konstantně dvojnásobná.

Mechanika je při čtení všech Blu-ray médií velmi tichá a hlučnost narůstá až při práci s DVD nebo CD  médii. Důvodem je fakt, že při rychlém čtení i zápisu se CD a DVD média musí otáčet rychleji než média Blu-ray. Vyšší otáčky tak logicky způsobují větší hluk.

Testy zápisu, kvalita zápisu

Zápis CD

Přepisovatelná CD-RW lze zapisovat maximálně 24×. Na rozdíl od některých konkurenčních modelů lze bez problémů používat i média označená CD-RW Ultraspeed+ pro 32× rychlost.

Maximální možný overburn na CD je 94:20.74. Není to sice ten naprostý dosažitelný strop, ale jistě dostatečný. Kolik z vás už vypalovalo za tuto hranici? Když ale doma najdete CD vypálené až za hranici 99 minut, žádný problém. I nejdelší média čte Asus bez problémů.

Zápis DVD

Maximální strop pálivosti sahá u této mechaniky na 12× rychlost. Šestnácti-rychlostní média tedy rychleji než 12× nezapíšete, sedmiminutová pauza na kafe ale patrně nikoho neodradí.

Ukázka zápisu na média certifikovaná pro 8× rychlost. Overspeed, neboli vyšší rychlost než na kterou je médium stavěno, zde tedy nečekejte.

Typické rychlosti zápisu na DVD+RW jsou 8× a na DVD-RW 6×. Méně typické ale je, aby byla osmi-rychlostní DVD+RW zapisována 6×. Mechanika to sice rychleji neumí, přesto jí to nelze mít příliš za zlé. Jak bude vidět dále, na kvalitu zápisu to negativní vliv nemá.

Overspeed mechanika povoluje jen ve výjimečných případech. Jedním z nich je 4× zápis na dvouvrstvá média Verbatim pro 2,4× rychlost.

Overburn: Nikoho asi nepřekvapí, že i tato mechanika neopouští tradici nemožného overburnu na DVD. Pokud to někomu vadí, snad ho potěšíme někdy v budoucnu. Musíme ale být ale velkými optimisty.

BookType: Změnit BookType podle vlastních představ s touto mechanikou nelze. DVD+R i DVD+RW jsou vždy zapsána beze změny. Permanentní změnu ale čekejte u DVD+R DL, ta jsou vždy zapsána s BookType DVD-ROM.

Kvalita zápisu

Za kvalitu zápisu hovoří nejlépe samotné grafy.

Média Verbatim 16×@12× (certifikovaná pro 16× rychlost, vypalovaná 12×) jsou zapisována výborně.

I kvalitě zápisu na méně značková média Memorex a Philips nelze příliš co vytýkat. Evidentně lépe jsou na tom sice média Memorex, Philips však ztrácí jen málo. Výskyt PIF chyb má stále s přehledem pod doporučenými normami.

Vynikající zápis čekejte samozřejmě i na přepisovatelná DVD. Kvalita je skutečně nadprůměrná. Pokud média před zápisem úplně nevymažete, mohou na ně některé mechaniky zapisovat s nižší kvalitou. Recenzovaný Asus s tím ale žádný problém nemá.

Je třeba slov? Pokud ano, tak jen těchto – vynikající kvalita zápisu samozřejmě i na dvouvrstvé disky.

Hodnocení

Combo mechaniky jsou bezpochyby krok správným směrem a jen čas ukáže, zda má cenu ještě uvažovat nad tím, zda se nám přeci jen nebude hodit mechanika, která by dokázala číst i média HD DVD. Tato to samozřejmě neumí, ale čtení Blu-ray jí jde výborně. Rychlosti zápisu i čtení CD a DVD nejsou na dnešní poměry nijak závratné, ale nevidím zásadní důvod, zda právě tento fakt bude někomu významně vadit. Důležitější je, že je zápis velmi kvalitní. Výrobci mechanik už, zdá se, pochopili, že bez moderního SATA rozhraní mechaniky působí velmi nedospěle, a tak ho této naštěstí dopřáli.

Klady a zápory
+ čtení Blu-ray/zápis DVD a CD
+ velmi kvalitní zápis
+ SATA rozhraní
+ vynikající korekce chyb na DVD
+ rychlost čtení jednovrstvých Blu-ray

- BookType nelze nastavit ani změnit
- pomalejší čtení i zápis

Verdikt je tedy jednoznačný. Chcete-li mechaniku s velmi kvalitním zápisem a schopným čtením CD i DVD médií a vyvstala u vás (nebo tušíte, že se tomu tak brzy stane) potřeba číst obsah všech druhů Blu-ray disků, pak za tuto cenu jiný nebo dokonce lepší model nekoupíte.

Pokud ale považujete za perspektivní i formát HD DVD a chcete jej s dnes zakoupenou mechanikou v budoucnu číst, má pro vás momentálně alternativu společnost LG s modely GGC-H20L a GGW-H20L. První zmíněný model je atraktivní combo, které čte a zapisuje CD a DVD a čte dokonce oba moderní formátu Blu-ray i HD DVD-ROM média (zřejmě i HD DVD-R a další). Druhý model dokáže přesně totéž s bonusem v podobě zápisu na Blu-ray. Cena obou modelů prozatím není stanovena, ale bude se patrně pohybovat okolo 8 000 Kč a 25 000 Kč.

 

Byl pro vás článek přínosný?