Hlavní navigace

Asus chce údajně pohltit firmu ASRock. Hrozba pro zdravou konkurenci?

29. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

A po nějaké době zde zase máme zprávu o významné akvizici v oblasti počítačového průmyslu. Jak už tomu bývá, jedná se prozatím o šeptandu pocházející z nejmenovaných zdrojů. Vzhledem k zúčastněným stranám však jde o zprávu vysoce zajímavou. Firmou, která má být koupena či pohlcena, je totiž ASRock a oním kupujícím není nikdo jiný než přímý konkurent a přední výrobce základních desek, společnost Asus.

Objektem zájmu Asusu je divize výroby základních desek menší firmy; údajně už dokonce předložil nabídku k jejímu odkoupení. Že se takovýto obchod s potenciálně dalekosáhlými důsledky chystá, provalil Charlie Demerjian ze serveru SemiAccurate. Jelikož o zdroji tohoto zajímavého drbu nesdělil žádné další podrobnosti, můžeme se jen dohadovat, že jde o zákulisní informace přímo z průmyslových kruhů.

Spojením sil obou firem by zřejmě v oblasti základních desek vznikl silně dominantní hráč, jehož existenci by zejména někteří menší výrobci nemuseli ustát. Počty aktivních firem přitom i bez toho dlouhodobě řídnou. Transakce by tak mohla ohrozit konkurenční prostředí, pravděpodobně ale ne v dostatečné míře na to, aby ji zastavily antimonopolní úřady.

Koupě ASRocku zrovna firmou Asus má však i kuriózní rozměr. Jak možná víte, ASRock kdysi začal jako jakási sekundární značka Asusu. Jejím prostřednictvím chtěla mateřská firma lépe pokrýt nejlacinější segmenty trhu a konkurovat tak třeba firmě ECS. Zlé jazyky by asi řekly, že cílem bylo prodávat lacino zboží nižší kvality, aniž by utrpěla etablovaná značka Asus. I dnes můžete narazit na názory, že desky Asus a ASRock jsou vlastně ze stejného hnízda a liší se jen cenovkami.

Základní deska ASRock X79 Extreme11

To však již dlouho neplatí. Při reorganizačním štěpení Asusu připadla značka ASRock divizi Pegatron, která se ale od té doby stala samostatnou firmou. A co čert nechtěl, z lowendového výrobce se v jejích rukou stal plnohodnotný hráč na trhu, troufající si i na čistokrevný highend. Jinými slovy, z odvrženého dítěte se stal nebezpečný konkurent rodiče.

Pozice Asusu v první řadě výrobců desek je docela pevná, takže asi nelze říct, že by se mladé firmy vyloženě bál. ASRock ale čile roste a mezi výrobci desek se v prodejích protlačil na třetí místo (a zahanbil tak například MSI, která má o dost delší tradici). Asus proto možná usoudil, že při tak dynamickém růstu je lepší nečekat a zbavit se konkurence co nejdříve. Podstatné je, že dle SemiAccurate vlastník ASRocku, tedy zmíněný Pegatron, proti transakci nic nemá a nespokojen není ani s podmínkami nabídky Asusem učiněné. ASRock se tak může znovu stát majetkem Asusu již velmi brzy, pokud si pravda aktéři obchod nerozmyslí.

 

Uvidíme, zda se tyto zvěsti naplní a jak se po případném sloučení oběma firmám povede. Vedle pohlcení ASRocku či dokonce i zrušení samotné značky je možný i scénář, že se Asus spokojí s rolí vlastníka. V takovém případě by byl ASRock zachován coby samostatná firma. Podobně jako například u koncernu Volkswagen by však zřejmě docházelo k určité spolupráci a sdílení, jakož i sladění nabídky, aby si obě značky navzájem příliš neškodily.

Zdroje: SemiAccurate

Byl pro vás článek přínosný?