Hlavní navigace

Asus chystá Mini-ITX desku pro Xeony generace Haswell, s čipsetem C222

9. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes tu máme zajímavost pro příznivce malých počítačů. Mezi deskami formátu Mini-ITX, určenými pro procesory Haswell, se totiž objevil jeden neobvyklý exemplář. Jde o serverovou desku od Asusu, nabízející nástroje pro vzdálenou správu, podporu pro paměti s ochranou proti chybám (ECC) a další speciality, které nabízejí Xeony E3-1200 v3, ale u desktopového Haswellu je nenajdete.

Asus představil několik serverů a základních desek pro Xeony na bázi Haswellu a socketu LGA 1150 již v době Computexu. Mezi nimi měla být i deska s označením P9D-I. Již z něj je patrné, že by mělo jít o model formátu Mini-ITX (rozměr 17 × 17 cm), zatím se však v nabídce neobjevila. Až nyní o ní přinesl první informace japonský web Hermitage Akihabara. Jde skutečně o Mini-ITX desku, vedle serveru použitelnou i třeba v malé pracovní stanici.

Vedle kusých informací máme bohužel k dispozici jen rozmazanou fotografii pořízenou z monitoru, i tak ale o P9D-I leccos víme. Je založena na čipové sadě C222 a vcelku typicky nabízí dva sloty DIMM běžného rozměru pro paměti DDR3 (díky použitému CPU a čipové sadě je možno použít ECC) a slot PCI Express ×16. Napájení je klasické zdrojem ATX a vyvedeny jsou čtyři porty SATA – podle barev to vypadá na dvakrát 6 Gb/s a zbytek s rychlostí 3 Gb/s.

Základní deska Asus P9D-I

Do socketu LGA 1150 se pochopitelně osazují zmíněné Xeony E3-1200 v3; zatím těžko říct, zda zde bude nějaké omezení na jejich TDP. Deska má dle japonského webu být vybavena síťovým adaptérem Intel (na dalších deskách stejné generace je použit gigabitový model Intel I210AT). Vedlo toho je také přítomen další port Ethernet, určený pro správu serveru a vzdálené připojení.

Specialitkou této desky je totiž integrovaná grafická karta Aspeed AST2300. Ne všechny Xeony E3-1200 generace Haswell mají aktivované grafické jádro, a pro potřeby konfigurace je připojení obrazovky často žádoucí. Tento čip tedy poskytuje funkce základního grafického adaptéru, to ale není všechno. Zároveň slouží i pro monitorování systému a vzdálený přístup. Podporuje přenos pracovní plochy (s kompresí) a USB přes síť, takže se k počítači (respektive serveru) můžete transparentně připojit na dálku, včetně práce se zařízeními USB, například myší či externím diskem. Čip založený na 400MHz procesoru třídy ARM9 by měl být připojen na rozhraní PCI Express a mít také svou vlastní RAM o velikosti 32 MB.

Tabulka specifikací Xeonů E3-1200 v3
Tabulka specifikací Xeonů E3-1200 v3

Hermitage Akihabara uvádí, že by se deska měla dostat do prodeje koncem tohoto měsíce za sumu okolo 25 000 JPY, což vychází asi na pět tisíc korun. Nicméně hardware bývá v Japonsku často dražší, a na druhou stranu coby deska pro server či pracovní stanici nebude P9D-I v příliš široké distribuci, takže případnou cenu (a dostupnost) v českých zemích se neodvažuji moc odhadovat.

DT24

 

Zdroj: Hermitage Akihabara

Byl pro vás článek přínosný?