Hlavní navigace

Asus chystá obojživelně chlazenou GeForce GTX 980, kartu ROG Poseidon

12. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem minulého roku vyprodukoval Asus grafickou kartu ROG Poseidon. Znalcům mytologie je už z názvu asi jasné, že měla něco společného s vodou, a skutečně: šlo o model vybavený hybridním chladičem. Karta byla schopná čistě vzduchového provozu, zároveň ale měla v pasivu blok pro připojení k externímu vodnímu okruhu. Z šedého průměru vyčnívající počin měl nicméně jednu nectnost: stavěl na modelu GeForce GTX 780 v době, kdy již frčela o poznání silnější GeForce GTX 780 Ti. Z tohoto faux pas ale nyní Asus složí reparát. K uvedení totiž chystá další generaci tohoto obojživelníka a tentokrát jde jak se patří o GeForce GTX 980, tedy aktuální výkonnostní hit Nvidie.

Vodně-vzduchový Asus ROG Poseidon GTX 980 se vynořil v novozélandském obchodu MightyApe. Tato firma vypustila před uvedením nejen fotografie, kterými se můžete pokochat níže, ale také všechny podstatné parametry. GPU GM204 zde bude mírně přetočeno, a to na 1178 MHz v základu a 1279 MHz při boostu, aktivních bude mít pochopitelně všech 2048 stream procesorů. Paměti bohužel nataktovány nejsou a běží na standardních 7 GHz, také jejich kapacita jsou výchozí 4 GB.

  Asus ROG Poseidon, hybridně chlazená GeForce GTX 980 (Zdroj: MightyApe)
Asus ROG Poseidon, hybridně chlazená GeForce GTX 980 (Zdroj: MightyApe)

Externí napájení má karta řešena jedním osmipinem a jedním šestipinem, proti referenčnímu návrhu je tedy mírně naddimenzováno. Výstupy jsou už ale řešeny standardně – máme zde jedno DVI, jedno HDMI a plné tři DisplayPorty pro 4K monitory či G-Sync.

Asus ROG Poseidon, hybridně chlazená GeForce GTX 980 (Zdroj: MightyApe)

Chladič samotný vypadá velice podobně tomu, co sedělo na původním Poseidonu, a nejspíše se tedy jedná o zcela stejnou konstrukci. Tvoří ji dva konvenční axiální ventilátory odvozené od chladiče DirectCu a ofukující typický pasiv. Pod ním je ale ještě tenký plochý blok, z nějž do strany ční ústí pro napojení hadic. Ta míří ven a nikoliv dolů, což by mohlo usnadnit provoz více karet ve SLI, nicméně si to vyžádá skříň s dostatkem prostoru nad hřbetem karty. Koncepce marketingově nazývaná DirectCu H2O má údajně dosahovat 2× chladnějšího a 3× tiššího chodu. Není ale uvedeno ve srovnání s čím a jde o marketingová čísla, takže tato tvrzení bych bral s rezervou.

 

Karta by podle obchodu zodpovědného za únik měla přijít na trh okolo 12. prosince (decembra) letošního roku, i když u data je poznámka, že je přibližné. Na trh jí to tedy ještě několik týdnů potrvá, tak tak by ale ještě mohla stihnout poslední předvánoční nákupy. Toto datum se ovšem týká Nového Zélandu; zda se ve stejném čase dostane fyzicky na pulty obchodů i u nás, toť otázka. Cena má činit 1300 NZD či 1000 USD, u nás by tedy mělo jít o něco přes 26 000 korun.

Asus ROG Poseidon, hybridně chlazená GeForce GTX 980 (Zdroj: MightyApe)

Zdroje: MightyApe, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?