Hlavní navigace

Asus chystá zmenšenou GeForce GTX 970 v provedení DirectCU Mini

30. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

U tento podzim uvedených grafik GeForce založených na čipu GM204 se Nvidii mimo jiného podařilo docílit relativně nízké spotřeby, což platí zejména pro levnější model GTX 970. Ten má mít typický příkon 145 W, a karta má tedy potenciál k použití v různých kompaktních počítačích a mini-ITX sestavách. Obzvláště to pak bude platit o verzích se zmenšeným PCB, které se někdy neformálně označují termínem Mini-ITX (podle toho, že je karta dlouhá 17 cm jako základní deska tohoto formátu). Po kartě od Gigabyte nyní GeForce GTX 970 v takovémto krátkém provedení připravuje i Asus.

Půjde o kartu ze série DirectCU Mini, což u Asusu není novinka. V tomto provedení už existoval model GTX 670 nebo GTX 760, který jsme loni měli v testu. Nyní představená GeForce GTX 970 DirectCU Mini (modelový kód GTX970-DCMOC-4GD5) podle všeho kopíruje podobu předchozích karet. Chladič je zdá se identický, ovšem díky nižší spotřebě by nyní měly provozní vlastnosti být lepší. Použit je v něm radiálně žebrovaný pasiv a mezi ním a čipem by měla být vapor chamber. Do této kombinace fouká hybridní ventilátor, kterému Asus říká CoolTech (jde o axiální ventilátor s pomocnými radiálními lopatkami).

Asus GeForce GTX 970 DirectCU Mini

Chladič zabírá dva sloty, takže do vyloženě kompaktních skříní se úplně hodit nebude (k čemuž přispívá i to, že se nejedná o nízkoprofilovou kartu). PCB je samozřejmě nereferenční. Pokud srovnáte fotografie s modelem GTX 760, vypadá prakticky stejně, včetně dvou konektorů pro SLI a přídavného napájení jedním čtyřpinovým konektorem. Kartě zůstaly i stejné obrazové výstupy (DisplayPort 1.2, HDMI 2.0, dvě DVI). To je ale škoda, jelikož referenční návrh s třemi DisplayPorty (vedle HDMI a DVI) je mnohem progresivnější. Novinkou je nicméně backplate vyztužující zadní stranu PCB, který na předchozích exemplářích řady DirectCu Mini chyběl.

 

Podle specifikací, které už má Asus na webu, je GPU GM204 lehce přetaktované: základní frekvenci má na 1088 MHz, zatímco takt Boostu je 1228 MHz. Stream procesorů je 1664 a také paměťový subsystém odpovídá referenčnímu návrhu: paměť GDDR5 má 256bitovou sběrnici a kapacitu 4 GB. Její efektivní takt je 7 GHz (respektive 7010 MHz).

Kdy by se karta měla dostat do prodejů zatím nevíme, Asus ještě údaje o datu vydání a dostupnosti nezveřejnil. Známá není ani cena, zde ale počítejte s tím, že půjde o jeden z dražších kusů z nabídky karet GeForce GTX 970. Přinejmenším u předchozích generací řady DirectCU Mini se totiž za malé rozměry platilo vyšší cenou.

Zdroje: techPowerUp, Asus

Byl pro vás článek přínosný?