Hlavní navigace

Asus Crosshair IV Extreme: další Hydra na scéně

11. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud v posledních dnech pečlivě vybíráte novou základní desku pro váš vysněný šestijádrový Thuban, dále již nehledejte. Nemáte-li hluboko do kapsy a zcela jednoznačným kritériem je pro vás kvalita zpracování a nabízené technologie, je pro vás právě Asus Crosshair IV Extreme to pravé, co uspokojí vaše potřeby. Pojďme si ji alespoň trochu představit.

Po hardwarové stránce se nejedná o nic, co bychom už neznali – verze Extreme má de facto vše společné s nedávno recenzovanou variantou Formula, přidanou hodnotou (a nutno podotknout, že výraznou) je zde řídící čip Lucidlogix Hydra, jenž dobře znáte (ve zkratce se stará o dodatečnou multi-GPU podporu, oproti CrossFireX či SLI by měl do budoucna přinést několik výrazných výhod jako vyšší škálování, všude funkční kooperace GeForce + Radeon atp.).

Abyste nemuseli studovat celou recenzi výše pro to, abyste o desce alespoň něco věděli, vypíchněme několik specifikací. Pro grafické orgie máte k dispozici plný kvintet PCI-Express ×16 slotů, overclockery potěší speciální technologie určené k pohodlnějšímu ladění (Asus RoG Connest: přetaktování pomocí Bluetooth, hardwarová tlačítka umožňující úpravu BIOSu „on-the-fly“, automatické přetaktování pomocí tlačítka Turbo Key II a samozřejmě také Asus Core Unlocker, který je schopen odemknout deaktivovaná jádra procesoru). Do budoucna se může hodit šestice SATA 6,0 Gb/s portů a USB 3.0.

Ačkoliv zatím neznáme prodejní cenu ani datum vydání, novinka pro AMD procesory s čipsetem 890FX vypadá skutečně dobře. Nestojíte-li o kontroverzní (a ne ještě na 100 % funkční) Hydru, můžete si pořídit Asus Crosshair IV Formula, jenž je o tuto funkcionalitu ochuzen.

Zdroj: TweakTown

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku