Hlavní navigace

Asus Crosshair IV Formula v redakci

19. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

I když je uvedení čipsetu AMD 890FX s jižním můstkem SB850 naplánováno na 21.4, vy se na desku můžete podívat již nyní. Deska přichází v tradičně zbarvené krabici, která je pro desky ze série R.O.G. typická. Uvnitř najdete kromě desky i poměrně bohaté příslušenství, které čítá šest SATA kabelů, zadní USB/eSATA modul, USB kabel, stíněnou záslepku nebo pásky na stahování kabelů.

 

Deska má velmi povedený design, navíc i barevně je velmi sladěná. Červeno-černá kombinace zkrátka oku lahodí. Na porvní pohled je rozložení v pořádku a nikde nic s ničím nekoliduje.

Když srovnáte zadní blok konektorů mezi high-endovými deskami Asus a Gigabyte, tak deska od Asusu vypadá trochu jako chudý příbuzný. Na druhou stranu zde nic podstatného nechybí, najdete zde i dva porty USB 3.0, kombinovaný eSATA/USB port, FireWire nebo tlačítko ClearCMOS.

 

Chlazení Asus nikdy nebral na lehkou váhu. Pasivy jsou dostatečně mohutné, ty na čipsetu a mosfetech jsou navíc provázány pomocí heatpipe.

 

Součástí desky jsou i vylepšené pojistky na grafických slotech (najdete zde celkem čtyři), které podporují režim CrossFireX v podobě 16 + 16, nebo 16 + 8 + 8. Jednostranné pojistky nechybí na paměťových slotech, tentokrát se správnou orientací.

K dispozici je nadstandardní počet konektorů pro větráky, všechny navíc v 4pinovém provedení.

Desce nechybí ani všemnožné vymoženosti poslední doby, jako je nativní rozhraní SATA 6 Gb/s, celá sada tlačítek pro snadné taktování nebo tlačítko GO LED pro zobrazení zapnutí funkce MemOK. Na desce najdete i sadu měřízích bodů pro připojení multimetru.

Mezi osazenými čipy najdete řadič USB 3.0 od NECu, EPU pro řázení napájecích fází, TurboV pro snadné přetaktování, které ještě doplňují čipy iROG. I když se manuál ani stříbrný plíšek o konkrétním zvukovém čipu nezmiňuje (v manuálu najdete jen podporu EAX 4.0, X-Fi CMSS nebo X-Fi Crystalizer), odlepení odhalilo čip VIA VT2020.

 

 

Celkově vypadá deska Asus Crosshair IV formula velmi povedeně, na konkrétní výsledky si ale budete muset počkat do finální recenze. Věřím ale, že i tato ochutnávka se vám bude líbit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku