Hlavní navigace

Desktop deska platformy WRX80 pro osmikanálové Threadrippery Pro od Asusu vydaná, stojí 23 tisíc

28. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Asus
Ryzen Threadripper 3000WX Pro jsou dnes asi vůbec nejvýkonnější existující CPU, ale koupit se daly jen v OEM pracovních stanicích. Asus už pro ně má nachystanou luxusní základní desku a pozitivní je, že nebude až zas tak brutálně drahá.

Aktualizováno: Asus Pro WS WRX80E Sage SE WiFi už je oficiálně vydaná, máme kompletní parametry i cenu. Nové informace na konci.

Původní článek z 12.1. 2021: Platformě procesorů Threadripper (zejména po vydání 64jádrového modelu) se vytýká, že je omezená jen na čtyřkanálový řadič pamětí DDR4, který bude pro některé aplikace už limitující. AMD v létě vydalo Threadrippery Pro využívající platformu WRX80, která je už naplno osmikanálová. Byla však ale exkluzivně dostupná jen v pracovních stanicích Lenovo.

Toto ale končí, na trh míří klasické desktopové desky, s nimiž by se Threadrippery Pro asi měly dostat na volný trh. Asus pro ně teď chystá desku Pro WS WRX80E-Sage SE WiFi, na které by (prachatému) nadšenci nemělo nic chybět.

Asus Pro WS WRX80E Sage SE WiFi: Threadripper Pro na volném trhu?

Deska zatím nebyla oznámená oficiálně, web VideoCardz se ale dostal k její fotografii, takže víme, že ji výrobce chystá. Jde o hodně široký E-ATX model (když si na obrázku najdete montážní otvor za sloty pro paměti, to je místo, kde by klasická ATX deska plného rozměru na šířku končila – také na výšku je zde zdá se kousek přesah). Označení WS znamená, že se s ní nepočítá pro spotřebitele, ale pro pracovní nasazení – viz také nápis „vyrobeno pro profíky“ na krytu konektorů.

Velikost socketu si vynutila netradiční rozložení, socket je naležato. Toto znamená, že vzduchové chladiče budou typicky foukat směrem nahoru – ale uživatelé pravděpodobně většinou zvolí highendové vodní chlazení. Sloty pro osm modulů DDR4 (takže paměti by měly být opravdu osmikanálové) jsou nad a pod socketem. Zleva a zprava jsou místo nich zdá se fáze napájecí kaskády, která je tedy zřejmě ve dvou sloupcích.

Počet fází by tedy mohl být hodně vysoký, pod pasivy ale nejsou vidět. Zdá se jinak, že VRM nemá chlazení ventilátory, což je příjemné. Na první pohled to sice vypadá, že ani čipset pod černým pasivem není aktivně chlazený, ale není to pravda. Když si fotku zvětšíte, je patrné, že pod perforací je ventilátor, buď axiální nebo radiální.

Asus Pro WS WRX80E Sage SE WiFi Asus Pro WS WRX80E Sage SE WiFi (Zdroj: VideoCardz)

Deska má zdá se tři zakrytované sloty M.2 pro SSD – dva pod chladičem ve tvaru „L“ okolo čipsetu, třetí je za pravým pasivem na napájecí kaskádě. Pro úložiště má deska ještě dva sloty U.2 a osm portů SATA. Platforma WRX80 poskytuje celkem 128 linek PCI Express 4.0, z čehož má deska vyvedených sedm slotů PCI Express 4.0 ×16 s výztuží. Není dobře vidět, zda některý ze slotů nepodporuje třeba jenom osm linek, pravděpodobně by to tak mohlo být.

Zatím není jasné, zda se na této desce bude procesor Threadripper Pro dát přetaktovat – masivní napájení naznačuje, že by to možná mohlo být možné (byť třeba jenom odemčením limitu spotřeby). Kromě 24pinového konektoru ATX je totiž na PCB rovnou trojice osmipinových konektorů pro krmení procesoru – tato platforma by si asi ve žravosti nemusela zadat s Xeonem W-3175X od Intelu. Kromě tohoto napájení jsou navíc dole ještě dva šestipinové konektory pro napájení slotů PCI Express.

Desku má i Gigabyte, napůl pro servery, napůl pro desktop

Ještě minulý rok podobně unikla WRX80 deska od Gigabyte (WRX80 SU8), tak však byla trošku více zaměřena na servery. také sice nesla desktopovou výbavu (porty na zadním panelu), ale napájecí kaskáda byla mnohem skromnější a zřejmě spoléhající na silné větrání v serveru.

Gigabyte WRX80 SU8 Gigabyte WRX80 SU8 (Zdroj: VideoCardz)

To deska Asusu je výrazně zaměřená na desktop (pracovní stanice). Ukazuje to i design, černé PCB, ale nejvíce asi integrování bezdrátového modulu Bluetooth/Wi-Fi. Přítomná je i zvukovka, naopak chybí IPMI adaptér Aspeed pro nouzový obrazový výstup a vzdálenou správu, pro servery typický. Asus na PCB umístil tlačítka pro zapnutí a reset, Debug displej a také vývod pro připojení USB-C na předním panelu skříně. Nejspíš bude přítomná i 10Gb/s síťovka nebo síťovky Ethernet, ale to se ukáže, až když uniknou specifikace.

Tato deska nebude asi nic levného. Záležet asi hodně bude na objemu výroby. Pokud by se vyráběly jen malé série, pak by cena snadno mohla být okolo tisíce dolarů (~ 25 000 Kč) i značně vyšší. Ani samotné Threadrippery Pro ale nebudou nic levného, a to ještě pomíjíme otázku, jak obtížné bude je někde koupit. Tato platforma bude jednoduše hodně nákladná a exkluzivní hračka (nebo ideálně pracovní nástroj).

Kdy by se deska mohla dostat do prodeje, zatím nevíme.

Aktualizováno (28. 1. 2020): deska jde na trh, máme podrobnosti

Asus desku nyní již oficiálně vydal a podrobnosti o ní se dají najít na stránkách firmy. Podle oficiálních informací má 16fázovou napájecí kaskádu a všech sedm slotů PCI Express 4.0 má údajně konektivitu ×16. Podporované jsou také registrované paměti, což umožní osadit hodně velké kapacity RAM (512 GB a víc, maximum je 2TB).

V její levé části VRM chladičů je nakonec schovaný malý ventilátor, potvrzený je také ventilátor na čipsetu. Asus publikoval velké množství fotek desky včetně odhaleného chlazení, takže se můžete podívat v galerii:

Galerie: Asus Pro WS WRX80E Sage SE WiFi

Výbava je velmi bohatá, deska má dva integrované 10Gb/s Ethernety, které zajišťuje serverový adaptér Intel X550-AT2. Wi-Fi avizované v názvu zajišťuje Intel AX200, takže je podporované WI-FI 6. Na zadním panelu má ale deska také dvojici USB-C, z nichž jedno podporuje 20Gb/s standard USB 3.2 Gen2x2 (SuperSpeed USB 20 Gbps). USB-C lze připojit i na čelní panel skříně, deska má na to vývod.

Pro pokročilou správu je osazení BMC řešení, ale ne čip Aspeed, nýbrž ASMB9-iKVM. Deska je podle Asusu testovaná pro spolehlivý nonstop provoz 24/7. Naopak pro desktopové využití je podstatné, že má osazené integrované audio, a to Realtek W4080. Jde o nový integrovaný čip, o němž zatím nejsou bližší informace, asi by ale měl patřit k tomu lepšímu, co na deskách v budoucnu bude.

K desce se také dodává karta Asus Hpyer M.2 ×16 Gen4, která umožňuje do slotu ×16 osadit čtyři NVMe SSD v provedení M.2 s konektivitou PCIe 4.0 ×4, přičemž karta jim zajišťuje aktivní chlazení. Přímo na desce jsou takové konektory tři. Celkově je možné na platformě WRX80 udělat NVMe RAID až z deseti SSD.

Tip: AMD vydalo 65W Ryzen 7 5800 a Ryzen 9 5900, Threadrippery Pro budou ve volném prodeji

Cena 23 tisíc korun

A dobrá zpráva nakonec je, že cena není zase tak mimořádná, i vzhledem k tomu, že ve výbavě už je dvouportová 10Gb/s serverová síťovka. Oficiální cena v Německu je 868 eur. Naši sousedé mají jen 19% DPH, takže pro nás a Slovensko by to vycházelo na trošku víc (883 €). V korunách je to teď skoro přesně 23 tisíc.

Což je částka, za kterou se dá na platformě AM4 postavit celý počítač, samozřejmě (desky B550 už jsou i pod tři tisíce). Ovšem vzhledem k tomu, že Asus údajně plánuje v řadě ROG Maximus dva modely desek pro mainstreamovou platformu Intel Z590 za cca 1000 a 1500 eur, je nakonec jen těch 23 tisíc korun ještě docela příjemné překvapení.

Teď už jen vědět, za kolik se budou dát volně koupit procesory Threadripper Pro (a kdy bude verze se Zenem 3...). Deska od Asusu bude k mání do konce čtvrtletí, tedy do konce března. Snad se tedy brzo objeví i CPU.

Galerie: Procesory Ryzen Threadripper Pro 3000WX a platforma WRX80

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?