Hlavní navigace

Asus Eee PC 1000HE: legenda útočí novou generací

8. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy
+ klávesnice
+ matný displej
+ výrazně nadstandradní výdrž

- vyšší cena
- lesklá povrchová úprava
- zkreslení zvuku při plné hlasitosti

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Atom N280
(1,66 GHz, 512 KB L2)
Paměť/Rozšiřitelná do 1 GB / 2 GB
Pevný disk/rychlost 160 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 10,1" / 1 024 x 600
Rozměry 266 x 191 x 38 mm
Hmotnost 1,45 kg
Cena 10 400 Kč

Současné mininotebooky, mezi které také testovaný kousek Eee PC 1000HE patří, mají mnoho společných jmenovatelů: desetipalcový displej s jednotnou úhlopříčkou 1 024 x 600 obrazových bodů, dobrou výdrž při práci na akumulátor, plnou bezdrátovou konektivitu i pevný disk. Z trhu v podstatě zmizely maličké sedmi a devítipalcové modely. Současné rozměry totiž nabízejí velmi dobrý poměr mezi mobilitou a ergonomií.

Proč piáno, proč?

Tělo nového Asusu je celé plastové, ovšem vyztužené vnitřním kovovým rámem. Černý nebo bílý plast je na spodní straně příjemně matný a je škoda, že stejnou povrchovou úpravu nepoužil výrobce také u zbývajících ploch - tedy jak u horního víka, tak okraje okolo notebooku i prostoru kolem klávesnice. Ty jsou totiž vyvedeny v provedení tzv. piánového laku, což vznešeně znamená pouze tolik, že na těle notebooku bude vidět i sebemenší otisk prstu pořádně dlouho.

I když si dáte tu práci a budete notebook v podstatě neustále utírat dodávanou utěrkou, nikdy nebude dostatečně čistý. A pokud budete pracovat převážně v terénu, budete se jej po čase stydět kdekoli ukázat.

Klávesnice, porty

Tlačítka vládnou všem

Z pohledu uživatelské přívětivosti je Eee PC 1000HE vymyšlen velmi dobře: velký a pohodlný touchpad podporuje více dotyků, nabízí dvě velká tlačítka, rozložení rozšiřujících konektorů po obou bocích je přirozené. Kloub displeje je pevný, displej i při maximálním rozevření nemá tendenci k přepadávání.

Nadstandardně se však povedla klávesnice. Ta je tvořena samotnými tlačítky, mezi kterými je navíc úzká mezera. Díky tomuto oddělení se na klávesnici píše opravdu dobře a bez jakýchkoli zbytečných přehmatů a překlepů. Mám zkrátka rád "tlačítkové" klávesnice a Eee PC 1000HE ji má opravdu dobrou.

Klasika nad klasiky

Jen málokdy nás výrobci mininotebooků potěší něčím opravdu zajímavým, co se konektorové výbavy týká. Bohužel od Eee PC 1000HE se žádného překvapení nedočkáme a musíme se tak spokojit s běžnou bižuterií této třídy malých notebooků.

Jsou zde opět tři rychlé USB porty (na na boku pravém a jeden na levém), čtečka paměťových karet typu SD/MMC, analogový výstup pro připojení k externímu monitoru, základní analogový vstup i výstup zvuku a konečně port pro připojení ke klasické drátové počítačové síti.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Máme rádi mat

Matný displej (skvělé!) naštěstí dostal do vínku běžné rozlišení (výtečně!) 1 024 x 600 obrazových bodů, nemusíte se tak trápit s nedostatečně vysokou nepoužitelnou "nudlí", kterou servírují svým zákazníkům v rámci snad o maximalizaci zisku ostatní výrobci.

Displej sám o sobě patří mezi ty kvalitnější, pozorovací úhly i kvalita podsvícení odpovídají běžným zvyklostem. Úroveň podsvícení je pak velmi dobrá a speciální utilitou třetí strany ji lze zvýšit nad hodnotu omezenou výrobcem.

Zvukový projev je standardní - pro základní poslech čehokoli stačí, vysoce kvalitní Hi-Fi nebo filmový zážitek od přístroje této třídy stejně nikdo očekávat nebude. Reprodukovanému slovu je zkrátka dobře rozumět, jen při nejvyšší hlasitosti dochází k výraznějšímu zkreslení.

Je to vlastně hybrid?

Oku pozorného čtenáře jistě neunikla výrazná samolepka vedle touchpadu hlásající formulku "Hybrid storage". Jak to tedy s tímto hybridním úložištěm vlastně je?

Pokud jste čekali jako hybridní úložný systém podobné řešení, jako nabízí například MSI - tedy kombinaci menšího SSD disku pro operační systém a klasického magnetického disku pro data, budete zklamáni. Nic takového: hybridní úložný systém v podání Asusu zahrnuje pouze běžný pevný disk, který je doplněn o deset gigabajtů on-line úložného prostoru na internetu. Pokud bychom to převedli, pak nám vyjde, že každý notebook s nainstalovanou službou Drobox (nebo podobnou) nabízí hybridní úložiště. Divné, že?

Samotný disk nabízí kapacitu 160 GB, jeho plotny rotují rychlostí 5 400 otáček za minutu. Jeho přenosové rychlosti se pohybují na hodnotách okolo padesáti megabajtů za sekundu.

Výkon, provozní hluk a chlazení, Napájení a výdrž

Výkon v úsporném balení

Hardwarová výbava je standardní pro tuto třídu notebooků a v ničem podstatném se neliší od ostatních strojů na trhu. Procesor Intel Atom s taktovací frekvencí 1,66 GHz společně s gigabajtem operační paměti a 160GB pevným diskem poskytuje dostatek výkonu pro jakoukoli kancelářskou práci stejně dobře jako pro běh webových služeb a aplikací.

Je to zkrátka starý dobrý Atom N280, od kterého nemůžeme čekat zázraky. Naštěstí však Eee PC 1000HE nabízí osvědčenou integrovanou grafickou kartu GMA950 a ne až čtyřikrát pomalejší "ořezávátko" GMA500, se kterou se v nových noteboocích potkáváme stále častěji.

Spíše tišeji

Tichost tohoto mininotebooku je velmi dobrá, stejně tak i účinnost chlazení. Při práci se zahřívá přijatelně, výrazněji stoupá teplota pouze při nabíjení akumulátoru - i tak ale nejde o nic výrazného. Jsou na trhu mininotebooky, které jsou hlučnější a přitom nechladí ani zdaleka tak dobře.

Pořádná výdrž

Nadstandardní je výdrž na akumulátory, která vám umožní při úsporném režimu přesáhnout devět hodin nezávislosti na elektrické energii. Při běžné práci na webu s aktivním síťovým připojením se pak dokážete dostat lehce přes sedm hodin, což je stále velmi dobrý výsledek.

Linux, Dodávaný software, Zhodnocení

S duší tučňáka

Aktuální verze linuxové distribuce Ubuntu si na Asusu Eee PC 1000HE rochnila blahem. Všechny hardware fungoval bez problémů i hned o instalaci, dostatek operační paměti společně s příjemně rychlým pevným diskem dával ukázat, že pro hardware této třídy je moderní linuxová distribuce výhodnější než již letité Windows XP. Tedy samozřejmě za předpokladu, že uživatel nepotřebuje některou z Windows aplikací, která neexistuje ve verzi pro ostatní operační systémy. Pro běžné minibookové činnosti je však Linux vhodnější (a subjektivně také rychlejší) variantou.

Pro přístup k hybridu

Výrobce dodává notebook s předinstalovanými Windows XP, které doplnil o několik softwarových drobností z rodiny Eee. Jde především o již zmíněný Eee Storage, který nabízí deset gigabajtů úložného prostoru na internetu. Ten lze synchronizovat také s lokálním diskem a mít tak tato data k dispozici i v případě, že nejste aktuálně připojeni k internetu.

Kdo umí, ten umí

U produktů společnosti Asus je stále velmi dobře poznat, kdo že to kategorii levných mininotebooků vlastně stvořil a uvedl na trh. A testovaný model Asus Eee PC 1000HE dělá svému jménu i značce Eee PC velmi dobrou reklamu. Za mírně vyšší cenu tak získáte výborně odladění a dobře zpracovaný malý notebook, který vám bude velmi dobře sloužit a získá si vás také svou dlouhou výdrží při práci na akumulátory. A kdyby byl o kousek levnější a jeho povrch by nebyl tak odporně lesklý, jistě by si odnesl také redakční ocenění.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

Asus Eee PC 1000HE

Cena 10 400 Kč
Zapůjčil Asus (www.asus.cz)
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.

Specifikace

Procesor Intel Atom N280 (1,66 GHz, 512 KB L2)
Operační paměť (vestavěná) 1 GB (DDR2)
Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB
Pevný disk (velikost) 160 GB
Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
Pevný disk (typ připojení) SATA
Optická mechanika (typ) není
Optická mechanika (rychlost) není
Velikost displeje (palců) 10,2
Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 600
Grafická karta Intel GMA950
Grafická paměť sdílená
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 2.0
Mobilní komunikace není
Operační systém Windows XP Home ULPC
Porty (s výjimkou USB) 1x D-Sub, 1x RJ-45, 2x audio
Počet USB portů 3
Slot pro karty 1x SD/SDHC/MMC
Rozměry 266 x 191 x 38 mm
Hmotnost 1 452 g (včetně akumulátoru)

 

 

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 2 642
3DMark03 (body) 684
3DMark05 (body) 245
3DMark06 (body) 74
PCMark05 (body) 1 625
HDTune (MB/s; ms) 50,4; 16,5
CrystalDiskMark (MB/s) 51,45 (čtení); 50,01 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 1:38,528
Cinebench R10 (body) 524 / 267
Sandra 2009 (procesor, body) 3 542
Sandra 2009 (multimédia, body) 24 384
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 2,5 GB/s
Výdrž web* (čas) 7:21
Výdrž kancelář** (čas) 8:23
Výdrž multimédia*** (čas) 6:39

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?