Hlavní navigace

Asus Eee PC: přišel, překvapil a ovládl

15. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Úvod]Dříve, než se malému Asusu podíváme pořádně na zoubek, si jej zkusme uvést do souvislostí. Přibližně před deseti lety by měl spoustu konkurentů, protože výrobci koketující s prvními generacemi kapesních počítačů sázeli především na koncepci malého notebooku. Vždyť nejeden z nás si vzpomene například na Psiony řady 5 nebo Revo, Jornady 720 nebo například okouzlující Philips Velo. A bylo jich opravdu hodně, snad každý významnější výrobce spěchal s tím, uvést kapesní počítač (dnešní terminologií spíše UMPC počítač) na trh co nejdříve.

Nepřehlédněte!

Test: Asus Eee PC 900
Test: Asus Eee PC 901
První zkušenosti: Asus Eee PC 1000

Hlavní konkurenti: MSI Wind U100, HP Mini-Note 2133

Počátkem století se však přestalo dařit. Psion, který byl považován za tahouna této kategorie, náhle s kapesními počítači skončil. Stoupající prodeje klasických PDA počítačů (tedy přístrojů s dotykovým displejem bez klávesnice) výrobce přesvědčil, že lidé o ně mají větší zájem než o přístroje s klávesnicí; a jejich prodej v podstatě skončil.

Návrat kapesního počítače

Bylo to správně? Určitě ne: přestože PDA přístroje jsou praktické pro pohotové nošení, jsou to stále spíše chytřejší organizéry, elektroničtí asistenti. Pro práci na cestách se však nehodí: zkuste v nich vyplňovat větší tabulky, nahlížet do firemních ceníků nebo zkrátka jen psát. To jsou věci, které zastanou pédéáčka jen opravdu mizerně a s velkým vypětím ze strany uživatele. Nemůžeme se tedy divit, že i v mém okolí stále znám uživatele, kteří pro mobilní práci používají deset let starý Psion nebo Jornadu a to vše zkrátka proto, že pro tyto přístroje nebyla odpovídající náhrada. A přiznejme si, nosit s sebou zařízení této třídy je praktičtější i pohodlnější, než velký klasický notebook (a současné subnotebooku jsou stále příliš drahé a většinou stejně příliš velké).

A do toho přišel Asus s modelem Eee PC. S počítačem, který se podobá více kapesnímu počítači než plnohodnotnému notebooku. Počítačem, jehož rozměry a hmotnost jej téměř řadí na úroveň stařičkého pětkového Psionu. A také s počítačem, který neobsahuje žádné mechanické části. Přišel zkrátka do vyprahlého prostředí, o kterém analytici před lety tvrdili, že neexistuje.

Pravý trpaslík

Dost však bylo historie a podívejme se na tento zázrak blíže. Již teď jsou k dispozici (pravda, ne na českém trhu) dva modely a několik variant Asusu Eee PC. Původní model 701 se dodává ve variantách lišících se především velikostí SSD disku, jsou tedy modely s 2 GB (701 2G), 4 GB (701 4G) a 8 GB (701 8G). U dvou nižších konfiguracích pak můžete potkat varianty označované Surf: ty neobsahují vestavěnou webkameru a jsou osazeny slabším akumulátorem (kapacita 4 800 mAh, výdrž přibližně dvě a půl hodiny). Klasické modely pak nabízejí webkameru s rozlišením VGA (řada 701) nebo 1,3 mpx (řada 900) a akumulátor s kapacitou 5 400 mAh (s výdrží téměř tři a půl hodiny).

Samotné tělo notebooku (alespoň do doby, než se vžije nějaký nový termín pro tuto třídu zařízení, budu stále Eee PC nazývat notebookem) je se svými rozměry 225 × 165 × 21-35 milimetrů dostatečně malé, aby se celý bez problémů skryl i v útrobách dámské kabelky, menšího batohu nebo studentského somradla. Také svou hmotností vás nezatíží - od 895 do 900 g v závislosti na verzi. Pokud opustím řeč čísel, je Eee PC velké přibližně jako kniha velikost A5; zkrátka kam se vám vejde obyčejné paperbackové vydání, tak se vejde také Eee. Přehled různých variant najdete například na Wikipedii.[pagebreak title=Co umí]

Menší, ale nic zásadního mu nechybí

Uspořádání jednotlivých prvků je striktně notebookové. V horní části víka najdete v závislosti na modelu buďto sedmipalcový displej s rozlišením 800 × 480 bodů (model 701), nebo téměř desetipalcový displej s rozlišením 1 024 × 600 obrazových bodů (model 900). Ve spodní části je umístěna klávesnice doplněná o touchpad.

Klávesy jsou drobné, stále však jsou větší než tlačítka Psionu 5. Funkční klávesy jsou rozmístěny standardně, samotná tlačítka mají jistý chod a ani po několika měsících intenzivního používání se jejich vlastnosti výrazněji nezměnily. Klávesnice patří mezi ty tišší, na druhou stranu však o ní nemohu říci, že by byla zcela nehlučná.

Touchpad je u novějšího modelu 900 o několik milimetrů větší a je multidotykový. To znamená, že gesta prováděná dvěma prsty vyhodnocuje jinak, než gesta prováděná jedním prstem. Jako první přišel s touto technologií stylový počítač MacBook Air od společnosti Apple a je trochu s podivem, že prvním notebookem z rodiny PC, který tuto technologii také použil, je levný Asus Eee PC.

Připojte to

Konektorová výbava je s ohledem na velikost notebooku nadstandardní. Trojici vysokorychlostních USB portů doplňuje čtečka paměťových karet SD/MMC s podporou vysokokapacitních modelů (bez problémů používám karty o velikostech 8 GB i 16 GB), klasický D-SUB výstup pro externí monitor, síťový konektor RJ-45 a sluchátkový výstup i mikrofonový vstup. Kromě toho je jeden mikrofon vestavěn také přímo do těla notebooku.

O kapacitách akumulátorů jsme již hovořili při rozdělení modelů, zde bych jen dodal, že uvedené informace o výdrži vycházejí z praktických zkušeností a ne marketingových materiálů výrobce. Na trhu se začínají objevovat také alternativní akumulátory nejrůznějších kapacit, z nichž vrcholem je akumulátor s kapacitou 11 000 mAh, který dokáže maličké Eee PC napájet šest a půl hodiny při přehrávání multimediálního obsahu nebo více než sedm hodin při běžné kancelářské práce. Jedná se však o neoficiální baterii (neprodává ji přímo Asus) a na aukčním portálu eBay se obchoduje přibližně za čtyřicet dolarů (v přepočtu přibližně 700 korun).

Procesor podtakován a přesto rychlý

O procesorovém srdci Asusu Eee PC se toho již mnoho napsalo. Pravdou je, že přestože použitý Intel Celeron má nominální frekvenci 900 MHz, v přístroji je podtaktován na hodnotu 630 MHz. Na vině byl problém s časováním pamětí, který aktuální oficiální BIOS nebyl schopen vyřešit. Stroje s testovacím BIOSem lze však přetaktovat na plnou frekvenci procesoru jak jeho prostřednictvím, tak i aplikací přímo z operačního systému.

Přetaktování však nebudete potřebovat. Skutečně, ačkoli vám bude frekvence 630 MHz připadat podprůměrná, při běžné práci s počítačem nebudete sledovat žádné výraznější zpomalení. Nic, co by vás přimělo přetaktování postoupit (tedy pokud pomineme prostý důvod - a sice ten, že můžete). Ať již prohlížíte webové stránky, sledujete video (DivX přehrává naprosto plynule jak v okně, tak v režimu celé obrazovky), hrajete Counter Strike, tvoříte texty nebo překonáváte WEP zabezpečení bezdrátové sítě.

Tajemství blesku

Subjektivně se totiž Eee PC jeví jako výrazně výkonnější, než ve skutečnosti je. Je to dáno především použitým diskem. Ten je typu SSD a tvoří jej paměťové moduly jaké jsou i ve flash discích. Jeho rychlost přesahuje 30 MB/s při čtení a 22 MB/s při zápisu. Obrovskou výhodou je i velmi rychlá přístupová doba, která způsobila zdánlivou rychlost Eee PC. I pokud operační systém totiž začne odkládat svá data na disk (hovořím nyní o Windows XP, dodávaný Linux swap, neboli virtuální paměť nepoužívá), jako uživatel si toho nevšimnete. Ne jako u běžných notebooků, kdy vás usilovně swapující systém dokáže na několik vteřin nepříjemně zpomalit.

Vše také záleží na operační paměti. Podle modelů je do Asusu Eee osazováno buďto 512 MB nebo 1 GB DDR2 paměti. V notebooku je jediný paměťový slot a maximální podporovaná velikost paměti jsou dva gigabajty. Z praktických zkušeností však vím, že pro pohodlné použití i Windows XP je jeden gigabajt více než dostatečný. Ovšem nekupte rovnou dva gigabajty, když jsou dnes tak levné. A malá perlička: dodávaný Linux nedokáže využívat více než jeden gigabajt a aby viděl gigabajty dva, musíte si projít rekompilací jeho jádra.

To měkké uvnitř, co vším hýbe

Operační systém? Linux nebo Windows XP. Linux je dodáván především v nižších verzích (jde přeci jen o cenu) a jedná se o licencovaný Xandros Linux s upraveným uživatelským rozhraním postaveným na bázi IceWM prostředí. Výchozí Linux je velmi dobře použitelný, nabídka aplikací má vše potřebné pro běžnou práci (rozhodně převyšuje možnosti kapesních počítačů). Uživatelské prostředí má jednoduchou a přehlednou formu, hodně připomíná právě kapesní počítače. Základní navigační menu tvořené velkými ikonami členěnými do tematických záložek milují především "nepočítačoví" uživatelé, zkušenější "šprti" však budou chtít něco jiného.

A nemusí chodit daleko. Přímo součástí systému je také pokročilejší prostředí KDE, který by již mělo vyhovovat i těm náročnějším. Mezi oběma se můžete kdykoli přepínat podle potřeby. S volbou Xandros Linuxu měl Ausu šťastnou ruku, jedná se o distribuci postavenou na Debianu a hodně upravenou na míru mobilním zařízením. Lze tak velmi snadno pouhým přidáním odpovídajících zdrojů balíčků přidat další nástroje a aplikace původně určené pro Debian a jeho klony, například v poslední době velmi populární Ubuntu.

 

Postačí i pro Windows

S Windows XP je to jednodušší. I pokud si koupíte model s Linuxem, na instalačním DVD (perlička: obnova systému do továrního nastavení trvá z DVD přibližně deset sekund) najdete kompletní sadu ovladačů pro Windows. Podporovány jsou Windows XP od SP2, nainstalovat si můžete také Windows Vista (což však vzhledem k hardwarovým parametrům spíše nedoporučuji). Windows XP se na Asusu Ee PC vyloženě líbí a pokud zapnete vestavěnou komprimaci souborů v systému NTFS (čímž získáte kromě jiného také mírná nárůst výkonu), zbude vám po instalaci systému a základních aplikací (webový prohlížeč, poštovní klient, opravy, aplikaci pro správu fotografií a kancelářský balík) více než dva gigabajty volného místa (platí pro model se 4 GB diskem!). Jste-li povahou dobrodruzi, můžete dále toto množství zvýšit použitím nástrojů typu nLite, kterým lze očesat instalaci Windows XP doslova až na kost.

A teď to nejzajímavější: alternativní operační systémy. Pokud pomineme možné porušení licenčních podmínek, lze na Asus Eee PC nainstalovat a používat také Mac OS X 10.4 - nebude však fungovat síťová karta, sluchátkový výstup a ani hibernace. S trochou úprav instalačního média můžete nainstalovat také starší Windows 2000 (mnoho uživatelů Eee PC je preferuje před XP). Bez větších problémů můžete také zkusit jakoukoliv z moderních Linuxových distribucí, riskujete však větší či menší nefunkčnost některých vlastností počítače (problémy jsou typicky s hibernací a ovladači síťových rozhraní).

[pagebreak title=Bastlířův ráj]

Bastlířův ráj anebo Urob si sám

Asus Eee PC (přesněji model 701 Surf 4G) používám pravidelně již šest měsíců, většinou pro psaní textů, práci s fotografiemi v terénu a pro takové to běžné mobilní internetování. Několik měsíců jsem používal upravený Xandros Linux, již dva měsíce však používám Windows XP. Důvod? Nefunkčnost vestavěného Bluetooth v původním Linuxu.

Ano, čtete správě, v Eee PC mám skutečně vestavěný Bluetooth modul. Asus Eee PC je díky jednoduchému návrhu a nízké ceně vyhledávaným cílem nejrůznějších bastlířů a tak není problém jej rozšířit o další komponenty, které mu výrobce nedopřál. Tak například můžete mít vestavěný Blutooth (20 dolarů), USB rozbočovač (10 dolarů), dotykový displej (50 dolarů), GPS modul (40 dolarů), další SSD nebo pevný disk nebo Wi-Fi kartu s podporou standardu 802.11n (20 dolarů). Instalací těchto přídavných zařízení samozřejmě ztrácíte záruku od výrobce.

Ukrytý poklad - USB uvnitř

Instalace většiny těchto vylepšení je nyní snadná. V počátcích bylo nutné pájet USB a napájení přímo na pevnou desku počítače, nyní není nic snadnějšího, než koupit redukci z vnitřního mikroUSB konektoru na konektor klasický. Vestavěná kamera se totiž připojuje na desku vlastním konektorem, který se právě pro připojení dalších zařízení používá. Pokud jako já máte model Surf, budete mít rozšíření nejjednodušší díky nepřítomnosti webkamery - její konektor na základní desce však nechybí. Stačí pak pouze investovat 5 dolarů do příslušné redukce, do které zasunete například malý USB Bluetooth adaptér nebo další flash disk (kolega má takto vestavěn CDMA modem od Ufona), místa je v Eee PC i přes jeho drobné rozměry dostatek.

U modelů z webkamerou musíte kromě redukce zakoupit také USB rozbočovač, jehož prostřednictvím rozvedete původní konektor pro kameru pro další zařízení: zapojíte tak do něj zpět kameru a získáte ještě tři další porty pro přídavná zařízení. Možností úprav Eee PC je více než dost a pokud vás toto téma zajímá, rád se mu budu na stránkách ExtraNotebook.cz více věnovat. Stejně jako se budu věnovat Eee PC jako takovému a jeho konkurentům.

Ano prosím, ano!

Vím, že by se slušel nějaký závěr. Tak prvně, nákupu Eee PC rozhodně nelituji a po půlroční zkušenosti bych si jej koupil znova. V těchto dnech si jej již můžete koupit oficiálně přímo v českých obchodech s oficiální českou podporou a nemusíte jako já podstupovat dobrodružný nákup z Tchaj-wanu.

Jenže který model zvolit? Na jednoduché činnosti (internetová konzole pro děti) nebo na pokusy z bastlením klidně jděte do základní verze 2G. Pro serioznější práci pak sáhněte po 4G modelu, chybu neuděláte ani s 8G modelem (u všech lze snadno rozšiřovat diskovou kapacitu SD kartou, jejichž rychlost i ceny jsou v současnosti vynikající). Pokud je problémem menší plocha displeje, počkejte si raději na model 900. Ten je přibližně o tři tisíce dražší, za tento příplatek však kromě většího displeje získáte také větší SSD disk s kapacitou 20 GB (verze s Linuxem) nebo 16 GB (verze s Windows XP). Zatím jej v ČR oficiálně nekoupíte, osobně předpokládám jejich dostupnost na ne dříve, než těsně před letošními vánocemi.

Kompletní fotogalerie Asus EEE PC

Byl pro vás článek přínosný?