Hlavní navigace

Asus, Eee rodinka a zabiják nVidia Ionu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus byl dost možná největším inovátorem letošního ročníku CeBITu. Představil několik zajímavých modelů LCD monitorů – úsporné, 120Hz a také jeden bezdrátový (viz letošní procházka CeBITem), zaujal však i nabídkou základních desek (Marine Cool a P6T7 WS se sedmi PCIe sloty). Nových potomků se dočkala i rodina Eee.

EeeBox PC B206 a B208

I když se o těchto nettopech moc nemluví, klidně by se mohlo jednat o zabijáky platformy Nvidia Ion. Poslední dva modely EeeBox PC jsou také postavené na procesorech Intel Atom. O čipové sadě se bohužel nehovoří, ale vzhledem k použití diskrétních karet ATI Radeon a udávané spotřebě okolo 20 W v idle by se mohlo jednat o úsporný Intel Poulsbo. Neberte to jako fakt, ale pouze zbožné přání. Vzhledem k tomu, že dnes prodáváné EeeBox obsahují mobilní Intel 945GMS Express, zůstaneme skeptičtí, navíc i ten je docela úsporný (TDP 5,5 W).

Sám Asus oba modely prezentuje jako levné a úsporné HD počítače. Myslí tím samozřejmě feature karet ATI, které prolamují bariéry čipsetu Intelu. Ten nabízí maximální rozlišení 1366 × 768 pixelů, zatímco Radeony zvládnou i FullHD a obsahují i hardwarové UVD/UVD2 dekodéry videa. Pokud se EeeBox podaří udržet udávanou spotřebu (a vzhledem k nízkému výkonu dodávaného zdroje se to nejspíš podaří), platforma Ion by se mohla na desktopu docela obávat. Zvlášť model B208 s dvoujádrovým Atomem by byl tím správným killerem.

Rodina EeeBox PC obsahuje ještě více členů, každý s drobnými změnami konfigurace hardware. Viz seznam na webu Asus.

  EeeBox PC B206 EeeBox PC B208
CPU Intel Atom N270 (1,6 GHz) Intel Atom N330 (2× 1,6 Ghz)
RAM DDR2 SO-DIMM 1 GB DDR2 SO-DIMM 1 GB
HDD 160 GB SATA II, 10 GB online storage 160 / 250 / 320 GB SATA II, 10 GB online storage
Grafická karta Radeon HD 3450, 256 MB DDR2 Radeon HD 4350, 256 MB DDR2
Síť gigabit LAN, 802.11 b/g/n
Velikost 222 × 178 × 26,9 mm
Hmostnost 1 kg
Vstupy/výstupy RJ-45, 4x USB, HDMI, S/PDIF
Příslušenství dálkový ovladač, čtečka karet, 36W zdroj
Software Windows XP Home, Eee Cinema Windows Vista Home Basic/Business, Eee Cinema

EeeNAS PC

Asus se pouští i do domácích serverů. EeeNAS PC (Network-Attached Storage) bude sloužit jako 2TB síťové úložiště dat nebo multimediální centrum. Zatím se neví, z jakých komponent bude poskládán, jestli to bude normální PC na X86 Intel Atomu nebo specializovaném ARM procesoru. Co zatím známe, je použití 3,5" dotykového displeje pro snadnou obsluhu, štěrbinové (slot-in) DVD vypalovačky a integrované UPS jednotky kvůli výpadkům proudu. Počítá se s nasazením 24/7 a udávaná hlučnost je 28 dB.

Eee Top PC ET1602

Počítač integrovaný v dotykovém 15,6" panelu s modelovým označením ET1602 už koupíte i u nás, proto pouze ve zkratce. Pod panelem s poměrem stran 16:9 a rozlišením 1366 × 768 bodů se nachází kombinace úsporných čipů Intel Atom N270 a Intel 945GMS Express. Úložnou kapacitu tvoří 160GB disk a operačním paměť pouze 1 GB.

V panelu je integrována i 1,3megapixelová webkamera s mikrofonem, 4W repro s SRS efekty a čtečka karet. Vstupní a výstupní konektory jsou: 4x USB, 5.1 analogové audio, RJ-45 pro gigabitovou síť a Wi-Fi 802.11 n. Předinstalován je systém Windows XP Home.

Eee Top PC ET1602 stojí v e-shopech okolo 15 700 Kč a existuje v bílém a černém provedení.

Eee VideoPhone

Jedná s o první certifikovaný Skype videotelefon. Integruje v sobě sedmipalcový displej (rozlišení 800 × 480 pixelů), mikrofon, webkameru a reproduktor. Přístroj s rozměry 202 × 123 × 253 mm a hmotností 1,6 kg připojíte k počítači pomocí USB konektoru, ale fungovat může i samostatně. K internetu jej můžete připojit RJ-45 konektorem nebo bezdrátovým Wi-Fi (802.11 b/g). VideoPhone může být napájen el. sítí nebo akumulátorem, se kterým by měl přístroj vydržet dvacet minut hovoru.

Eee Stick GMC-1

Možná nejzajímavějším Eeečkem je Stick. Hráči jistě vidí inspiraci v bezdrátovém ovladači Wii Remote z konzole Nintenda. I Eee Stick pracuje bezdrátově v pásmu 2,4 GHz s dosahem až 10 m, připojuje se USB donglem. Funguje bez jakýchkoli driverů a je napájen AA bateriemi s výdrží 72 hodin hraní. Pohybový 3D snímač by mohl přinést nevšední zážitky z hraní i na osobní počítače, zatím je ale podpora her dost malá. Oficiálně je ohlášeno pouze devět her a podle obrázků to vypadá na lehce infantilní zábavu právě ve stylu Nintendo Wii. Více na webu výrobce.

Eee Keyboard PC

Na první pohled obyčejná klávesnice. Na ten druhý si už všimnete integrovaného dotykového displeje a ten třetí pohled vám prozradím: jedná se o kompletní PC integrovaný v klávesnici. Utřeme slzu nad nostalgickou vzpomínkou na staré počítače Commodore nebo „Atárka“. O Keyboard PC se toho zatím moc neví. Asi i zde bude mít ve všem prsty Intel Atom, otazníky ale visí především nad konektivitou (počítá se s připojením k velké placaté televizi v obýváku, slíbené je bezdrátové HDMI) a oním 5" touch displejem. 

Využití by mohl mít více. Microsoft v nových systémech prosazuje boční SideShow displeje, ale klidně se může jednat o ARM-based nettop s otevřeným Linuxem nebo Google Androidem. Asus v některých mininoteboocích Eee PC úspěšně nasadil GSM/3G moduly pro mobilní sítě, je možné, že integroval kompletní portable počítač do klávesnice? Nebo se bude jednat o kombinaci obojího? Kdo ví, budeme si muset počkat na bližší detaily přímo z úst zástupců Asusu. Každopádně design nadchnul nejen nás, na CeBITu održel ocenění Preview-Award.

Eee PC T91

Rodina Eee zasahuje i do tablet PC. Výbavou je podobný jako většina modelů klasických mininotebooků Eee. Necelý kilogram vážící T91 je možné doplnit GPS, 3G (s HSUPA) moduly nebo TV tunerem. Akumulátor by měl vydržet až 5hodinou práci. Osobně vidím jako velkou nevýhodu lesklý displej (je-li to vůbec poznat z obrázku). Stejně jako Eee Keyboard PC získal na CeBITu ocenění Preview Award.

Cloud24

Některé produkty jako mininotebook Eee PC 1008HA, aplikaci Eee Doc, luxusní notebook Asus Lamborgini VX5, notebook se dvěma displeji a další si můžete prohlédnout na ExtraNotebook.

Zdroj: Asus

Byl pro vás článek přínosný?