Hlavní navigace

Asus G751JY: Přenosná herní bestie podruhé a lépe (recenze)

24. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, parametry, konektory

Masivní tělo i víko displeje na předsazených kloubech vypadá velmi hezky. Provedení je z matného kvalitního plastu, na víku jsou i hezky zpracované kovové pláty s logem Asus a červeně podsvíceným logem Republic of Gamers. Tělo je vepředu tenčí než v zadní části, celkově je ale hodně tvarované a nic nepřipomíná klasickou krychli. Sedmnáctipalcový G751 je herním notebookem každým coulem a přes hmotnost 4,8 kg i celkem přenosný.


 

Asus G751JY-T7034H
displej 17,3", 1920 × 1080 px, IPS, matný, nedotykový (LG LP173WF4-SPD1)
procesor Intel Core i7-4860HQ (Haswell) na 2,4–3,6 GHz, 4/8 jader, TDP 47 W
grafický čip Nvidia GeForce GTX 980M
RAM 32 GB SO-DIMM (4× 8 GB Samsung)
SSD 256 GB M.2 (Samsung MZHPU256HCGL)
úložiště 2 TB, 5400 otáček (Seagate ST2000LM003)
optická mechanika DVD vypalovačka
akumulátor 90 Wh
rozměry a hmotnost 416 × 318 × 53 mm / 4,8 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě gigabit LAN (Realtek RTL8168)
808.11ac Wi-Fi (Intel Dual Band Wireless-AC 7260), Bluetooth
USB 4× USB 3.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory miniDisplayPort HDMI, VGA
další webkamera, jacky na sluchátka a mikrofon, line out
Cena a záruka
zahájení prodeje únor 2015

Graf ceny produktu Asus G751JY-T7035H poskytuje server Heureka.cz
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 50 000 Kč

 

Díky předsazení displeje jsou výdechy více vzadu a nepřijdete s teplem tolik do styku. Proud vzduchu ze dvou velkých výdechů pomáhá ještě usměrňovat žebrování. Tvarovaný je G751 ale i zespodu a tělo na stole trochu nadzvednuté. Lépe tak nasává vzduch.

Dvouokruhové chlazení má výdechy teplého vzduchu vzadu

Veškeré konektory jsou umístěné na bocích, nechybí ani optická mechanika. Víko displeje jde celkem snadno otevřít, ale jedna ruka na to nestačí. Nízký úhel otevření 102° je na hraní na stole dostatečný, u klasického notebooku by to bylo dost málo.


Na levé straně je dvojice USB 3.0 a DVD vypalovačka. V době Steamu by si ji výrobci už mohli odpustit, ale v 17" notebooku je na ni dost místa. Druhý disk místo ní ale osazovat nemusíte, ten se dovnitř vešel i tak.

 

To pravá strana je zajímavější. Odzadu je tam napájecí konektor (nijak rozměrný, ovšem napájecí zdroj je „cihla“), postarší VGA, gigabitová LAN, HDMI a miniDisplayPort (takže připojíte další dva herní displeje), další dvojice USB 3.0 a tři jacky (sluchátka kombinované se S/PDIF, mikrofon a linkový výstup).


 

Tělo je velmi pevné, G751 (a vlastně i předchozí G750) je velmi hezky i kvalitně zpracovaný herní notebook. Zpracováním mu může konkurovat jenom Alienware a překonává jej pouze nový a dražší MSI GT80.

Displej, klávesnice

Na sedmnáct palců je rozlišení herního stroje Full HD ideální. Výrobcem panelu typu IPS je LG a barevné podání vypadá velmi dobře. Průměrná barevná odchylka je pouze 6,8 dE a kontrast vysokých 1660:1 (rozsah jasu od 38 do 353 cd/m²). Rychlost displeje je ovšem klasický průměr už jen proto, že jde o 60 Hz.

Vyvážení bílé

 

Klávesnice v bavlnce

Na první pohled zaujme layout klávesnice. Velká pohodlná tlačítka mají ideální zdvih a jistou odezvu, nechybí numerický blok (ale to je u 17" samozřejmé). Hlavně má G751 pořádně odsazené šipky, což měl už G750, ale nyní k tomu přibyl ještě lépe tvarovaný mezerník.  Budete se opravdu cítit skoro jako u stolního počítače.


 

Lehce a nenásilně zvýrazněné jsou i herní klávesy WASD. Klávesy mají rovnoměrně červené podsvícení ve třech úrovních. Bílé by pro oči bylo příjemnější, ale u herních počítačů se nosí červená.


 

Pětice přídavných kláves není mnoho, ale úplně to stačí. Čítá tři programovatelné, kterými můžete spustit makro nebo nějakou aplikaci. Dalším spouštíte ShadowPlay, kterým streamujete svoje hry přes internet (to je prý mezi mladými teď hrozně populární) a posledním spouštíte Steam (jeho Metro podobu).


Přídavné klávesy začínají hned nad Escapem

Všechny jsou vlevo nahoře, přičemž kdyby byly odsazené ještě o kousek doprava, udělal by Asus lépe. Nahmatat poslepu Escape jde takto hůře. Multimediální klávesy jsou dostupné přes Fn a celkem snadno změníte hlasitost i intenzitu podsvícení.

Místo klávesy NumLock (ta je výše) je zde klávesa spouštějící aplikaci Gaming Center (u G750 byl NumLock na svém místě). Ukazuje informace jako zbývající velikost místa na disku, nastavení herních profilů, upravení barev displeje, nastavení rychlosti internetu pro optimalizaci herních paketů, nastavení maker pro tři programovatelná tlačítka. Celkově mi to přijde Gaming Center zbytečně přeplácaný.

Dotyková plocha (žádný clickpad, mačkají se jen tlačítka) pod klávesnicí má velké rozměry a funguje velmi přesně. Na klávesnici ji můžete dočasně deaktivovat. Pod ní jsou dvě velká tlačítka a pětice indikačních diod viditelných zepředu, první dvou současně i shora.


 

Hardware, výkon, výdrž

Pod jedním šroubkem se přes zadní kryt dostanete ke dvěma paměťovým modulům, další dva jsou z druhé strany desky a vyžadovaly by větší rozborku. Všechny čtyři jsou zaplněné 8GB paměťovými moduly Samsung.

Pro systém je tu velmi rychlé 256GB SSD od Samsungu formátu úzkého M2, ale na stejnou pozici by se vešlo i 2,5" SSD; prostor i konektor zde jsou. Úložiště je hned ve vedlejším druhém 2,5" slotu klasický disk Seagate s 5400 otáčkami. Celkově jsou disky řešeny na výbornou. Možná až zbytečně jsou tentokrát rozděleny na oddíly.



 

Naměřeno

PCMark 7 5908 bodů
PCMark 8 2.0 (creative) 6297bodů
Cinebench R15 (xCPU) 298 cb
Zoner Photo Benchmark 190 bodů
PCMark 8 2.0 (storage) 4951 bodů
PCMark 8 2.0 (storage bandwidth) 314 MB/s
3DMark 11  
11 820 bodů
3DMark Sky Diver
22 618 bodů
3DMark Fire Strike
8613 bodů
velikost systémového oddílu 95 GB
velikost datového oddílu 131 GB, 932 GB, 932 GB
velikost RAM 32 GB

 

 

Výdrž

Akumulátor je nevýměnný, u předchozího modelu vyndat šel. Jeho kapacita je úctyhodných 90 Wh, nicméně výdrž tomu tolik neodpovídá (průměrná spotřeba kolem 35 W). U herního stroje se ale velká úspornost neočekává.

 

 

Herní výkon

Hry testujeme v rozlišení Full HD a s vysokými detaily. Konkrétní nastavení uvádíme na screenshotech pod grafem.

Průměrné fps v jednotlivých hrách:

 

Aliens vs. Predator

Pro testy používáme benchmark, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a jde o test, který není ani zdaleka limitovaný procesorem a dobře v něm škálují i řešení postavená na multi-GPU. Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool, tu stačí nastavit takto a spustit test:

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Ke třetímu dílu Stalkera naštěstí existuje volně šiřitelný benchmark, v něm používáme k testům pouze čtvrtou, nejnáročnější část (nastavení se slunečními paprsky – SunShafts). Vše je nastaveno na naprosté maximum (DX11 funkce jako teselace nebo CHS), MSAA pak na stupeň 4×.

 

Bioshock: Infinite

Stejně jako další nové hry z AMD Game Evolved (či přímo Never Settle) i BioShock Infinite obsahuje docela hezký zabudovaný benchmark, který odzkouší několik lokací. Nastavení Ultra (DX11) zajistí využití všech moderních ve hře využitých technologií kromě DDOF (Diffusion Depth Of Field). Výsledkem v grafu jsou průměrná fps napříč všemi lokacemi (průměr průměrných fps). Testujeme s detaily nastavenými na maximum.

Batman: Arkham Origins

Trochu kontroverzní titul používající knihovny Nvidia GameWorks je jediným zástupcem už notně obaleného a v neuvěřitelném množství her použitého Unreal 3 engine. Grafické karty srovnáváme bez HW PhysX.

 

Metro: Last Light

Metro testujeme pomocí vestavěného benchmarku, který je velmi náročný (přinejmenším je náročnější než několik úvodních hodin hry pro jednoho hráče). Průběh testu (i s proužky pro FCAT) si můžete prohlédnout na videu v našem kanálu na YT.

 

Tomb Raider

S loňským Tomb Raiderem jste se mohli setkat už ve dvou testech podrobných měření s nástrojem FCAT (viz např. FCAT a testy (ne)plynulosti: když se nehraje jen na průměry), takže jste s teselovanou Larou jistě obeznámeni.

 

Sleeping Dogs DLC

Také Sleeping Dogs nemohli být oproštěni od zabudovaného benchmarku. Textury ve vysokém rozlišení si můžete na Steamu do hry stáhnout jako DLC a s ním dává hra už zabrat nejedné dnešní grafice.

 

Verdikt

G751 je v prodeji v mnoha různých hardwarových konfiguracích, některé se do Česka ani nedovážejí. Poznáte je podle dalších písmen v názvu. Konkrétně jde o G751JY (tu máme v testu), G751JL a G751JT, ty se pak mohou lišit podle dalšího označení. V balení dostanete kvalitní batoh, myš a sluchátka. Reproduktory se subwooferem, hraje to moc hezky a prokresleně. Zesilovač má výkon 11 W. Teploty jsou i po delším hraní v limitu a ani hlučnost není podobná přistávajícímu letadlu.

My testujeme G751JY- T7034H (za 50 000 Kč). V prodeji je na Alza.cz například konfigurace G751JY-T7179H, která se liší lehce jiným modelem procesoru, hlavně však dvakrát tak velkým SSD a poloviční RAM.

 

To G751JL-T7027H je podstatně levnější, ale se slabší grafikou GTX 965M, menším SSD o kapacitě 128 GB a polovičním 1TB úložištěm. Pak je tu G751JT-T7103H za stejnou cenu jako náš kus, ale s lehce slabší grafikou GTX 970M, poloviční pamětí 16 GB a polovičním 1TB úložištěm.


 

 

Plusy / mínusy
  kvalitní tělo
  povedená klávesnice
  matný IPS displej s Full HD
  rychlé SSD+HDD
  dobře znějící reproduktory
  umístění přídavných kláves
  vyšší cena
Hodnocení 95 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.