Hlavní navigace

Asus oficiálně představil značku Arez pro Radeony. AMD kritizuje Nvidii v blogu o GPP

18. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před měsícem jsme tu měli zprávu tajných smlouvách GeForce Partner Program, kterými si Nvidia údajně snaží zjednat exkluzivní postavení u výrobců grafických karet, podle všeho ve snaze omezit konkurenci. Povědomí o „GPP“ se mezitím docela rozšířilo a zároveň se tyto informace skutečně začaly potvrzovat na jednání výrobců grafických karet, kteří jsou nuceni odstraňovat Radeony ze svých lepších „hráčských“ řad výrobků. Nyní se existence smluv GPP potvrzuje i na firmě Asus. Přesně jak tvrdil neoficiální únik, zmizely grafiky Radeon z její exkluzivní řady ROG a Asus je teď bude prodávat pod úplně separátní značkou. Ta se jmenuje Arez a včera byla její existence oficiálně potvrzena a tato řada byla formálně odhalena.

V tiskové zprávě Asus oznamuje grafické karty Arez jako „novou identitu“ pro Radeony RX, které vyrábí. Tato značka, odvozená jak se spekulovalo od jména řeckého boha Área, má údajně vyjadřovat silný a dlouholetý partnerský vztah mezi Asusem a AMD. A důvodech spjatých s GeForce Partner Programem, které tento krok reálně vynutily, není nikde nic řečeno. Ovšem o existenci těchto smluv a jejich podmínkách nesmějí výrobci mluvit, takže se těžko můžeme divit.

V rámci řady (či lépe řečeno značky?) Arez bude Asus prodávat 28 karet, včetně modelů s přízvisky Strix, Dual, Phoenix a Expedition. Podle všeho by nyní provedení těchto karet mělo odpovídat předchozím, které nesly branding Asus nebo Asus ROG. Zdá se tedy, že zatím byla jen všude vyměněna loga, což se týká i krabic. V levém horním rohu a po stranách nesou v místě, kde obvykle bývá logo výrobce, pouze „Arez“. Logo Asusu je stranou a v menší velikosti, alespoň ale je stále přítomno (někdo, kdo nesleduje hardwarové dění každý den, by totiž jinak asi marně dumal, kde se tenhle „nový výrobce“ vzal).

Balení karty Arez. Loga Asus jsou sice malá, ale na krabici se nachází Balení karty Arez. Loga Asus jsou sice malá, ale na krabici se nachází

Asus uvádí, že by u karet měly být použité zlepšováky doposud používané v kartách tohoto výrobce. Například semipasivní chlazení (tedy vypnutí ventilátorů v nečinnosti), FanConnet II pro připojení a regulaci skříňových ventilátorů dle GPU, provedení základny pasivu MaxContact, ventilátory odolné proti prachu a další. Grafiky Arez také budou podporovány utilitou GPU Tweak II, vedle toho ale samozřejmě lze použít i nástroj WattMan z ovladačů Radeon Software. Vzhledem k tomu, že současné modely jsou jen narychlo přenálepkované, se ovšem nic jiného asi ani čekat nedalo. Otázka je samozřejmě, zda k nějaké divergenci ve funkcích nebo kvalitě nedojde časem, u nových modelů, které už budou od počátku vyvíjeny pod vlivem „segregačních“ podmínek GPP. V čem asi ale rozdíl nastane, budou investice do marketingu Arezu, protože odstřižením od hlavní produkce a řady ROG přijdou tyto Radeony o „synergii“ s propagačním úsilím těchto produktů.

V obchodech má být Arez od května

Karty Asusu pod značkou Arez se mají začít prodávat od května letošního roku. Tisková zpráva uvádí, že „ve vybraných regionech“, takže nevíme, zda se už v té době objeví i u nás. Tato změna značky asi bude probíhat postupně a na některých trzích se staré „ještě Asusy“ budou patrně doprodávat déle podle situace skladových zásob a dalších logistických faktorů.

AMD se hlásí k otevřenosti a možnosti volby

Současně s tímto oznámením jinak AMD publikovalo blog, kde se nepřímo opírá do Nvidie kritizujíc GPP, aniž by je jmenovalo. Scott Herkelman, který je uveden jako autor textu (a mimochodem dříve pracoval právě v Nvidii) v něm také apeluje na to, jak je důležité mít volbu výběru a potažmo konkurenci na trhu.

Připomíná v něm otevřenou politiku AMD (s FreeSync, GPUOpen), spolupráci na standardizovaných technologiích (HBM, DirectX/Vulkan) jako něco, co přímo prospívá všem hráčům, v kontrastu s proprietárními technologiemi, spojenými s různými uživatelům škodícími háčky (Gameworks), „vendor-lockem“ a „daněmi“. To platí zejména asi u G-Sync (nicméně i třeba licencování SLI u základní desky vás nepřímo stojí peníze, které výrobce za logo musí platit Nvidii). Asi nemá moc smysl zde tento do značné míry marketingový text sáhodlouze probírat, pokud jste zvědaví, můžete si ho přečíst zde, jako doprovod k němu je pak ještě toto video. Je jasné, že výrobce Radeonů je na tomto problému přímo finančně zainteresován, takže by se dala předhazovat určitá neupřímnost. Je ale myslím pravda, že stran různých anti-konkurenčně (a tím ve výsledku proti zákaznictvu) zaměřených opatření má AMD za poslední léta svědomí čistější. Například FreeSync sice s Nvidií nevyužijete, ale je to čistě její vlastní rozhodnutí (také zřejmě do značné míry zištné). Vyloženě exkluzivní je u AMD momentálně snad jen TrueAudio.

amd-radeon-freedom-of-choice-ilustrace-1600V blogu se jinak také mluví o tom, že partnerští výrobci karty nyní připravují „nové značky“, pod nimiž budou Radeony prodávat, a tyto značky mají zosobňovat právě ony zásady otevřenosti bez umělých omezení škodlivých pro zákazníky. Podle všeho je zde řeč právě o nové značce zavedené Asusem. Ale z formulace v množném čísle by mohlo vyplývat, že podobnou speciální (ale do značné míry také vlastně znouzectnostní) značku pro Radeony nyní stvoří i další z obětí GPP.

Byl pro vás článek přínosný?