Hlavní navigace

Asus už má hráčské monitory používající HDMI 2.1. Bude 27", 32" a 43" 4K se 120 Hz

13. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Asus
Nová generace GPU a herních monitorů by mohla začít používat rozhraní HDMI 2.1. Asus už chystá tři monitory ROG, které s HDMI 2.1 vyjdou ještě letos.

Vypadá to, že nová generace GPU, která se letos chystá, snad konečně bude mít výstupy HDMI 2.1 a zejména to asi bude platit také pro nové konzole. Na svět teď totiž pomalu přichází snad úplně první herní monitor, který je na HDMI 2.1 založený a má certifikovanou podporu.

Asus oznámil, že chystá mimo jiné 43palcový herní monitor řady ROG, jenž bude HDMI 2.1 používat jako vstup. Úplně vydaný zatím tento monitor není, protože firma ještě není ochotná ani sdělit jeho jméno. Ale pochlubila se, že pro kompatibilitu s HDM 2.1 už prošel všemi testy a dostal příslušnou certifikaci, takže by snad již měl být víceméně připravený. Je ale možné, že ho Asus reálně začne prodávat až v době, kdy přijdou na trh nové konzole, což je podle posledních oficiálních sdělení v listopadu.

Tento zatím nepojmenovaný monitor bude mít rozlišení 4K (3840 × 2160 bodů), což se bude přes HDMI 2.1 živit datovým tokem až 48 Gb/s (HDMI 2.1 má výrazně vyšší kapacitu než DisplayPort 1.4). Díky tomu bude tento monitor umět rozlišení 4K s frekvencí až 120 Hz bez komprese nebo konverze do podvzorkovaných barev (YUV 4:2:2).

Tip: HDMI 2.1 je hotové. Rozlišení 8K a 10K, nižší latence, adaptivní refresh a nové kabely

Tip: DisplayPort 2.0 dokončen. Je plně připraven na 8K, ale zvládne i víc

A frekvence současně bude variabilní, jelikož součástí HDMI 2.1 je technologie adaptivního obnovování HDMI Variable Refresh Rate, podobná VESA Adaptive-Sync (FreeSync) u DisplayPortu. Tuto novinku by měly umět nejen nové konzole, ale i grafické karty pro PC GeForceRadeon. Nějakou podporu HDMI 2.1 má zřejmě i APU Renoir/Ryzen 4000G, ale maximální frekvence při 4K je asi pořád jenom 60 Hz.

43palcový herní monitor Asus ROG s HDMI 2.1 3 43palcový herní monitor Asus ROG s HDMI 2.1 (Zdroj: Asus)

HDM 2.1 má také funkci Auto Low Latency, která by měla zajistit, že po připojení bude konzole automaticky schopná u monitoru vypínat režimy úpravy obrazu, které přidávají latenci. Při hraní tedy bude latence snížená, ale pokud na PlayStation 5/Xboxu Series X budete přehrávat filmy, tak by se vylepšení obrazu měla zase aktivovat. Nebude třeba tedy ručně přepínat režim obrazovky.

Zatím nevíme, zda kromě HDMI 2.1 bude poskytnutý i tradiční DisplayPort pro připojení k PC. Podle úhlopříčky je použitý panel z televize a je možné, že takový původ bude mít i elektronika, takže by DisplayPort teoreticky ani nemusel být přítomen. Doufejme ale, že bude.

43palcový herní monitor Asus ROG s HDMI 2.1 2 43palcový herní monitor Asus ROG s HDMI 2.1 (Zdroj: Asus)

Modely s úhlopříčkami 27, 32 a 43 palců

Asus ovšem nechystá jen tento monitor televizní velikosti. Ke konci roku v předvánočním období mají údajně vyjít rovnou tři monitory této řady používající rozhraní HDMI 2.1. Kromě úhlopříčky 43" bude také 32" model (možná spíše 31,5") a také stolní model s 27" úhlopříčkou. U těch zatím není rozlišení sděleno.

Další parametry a ceny k těmto herním LCD asi Asus sdělí až ve chvíli, kdy se přiblíží vypuštění do obchodů. Zatím tak není nic řečeno o typu panelů, nebo zda budou mít nějaké schopnosti zobrazení HDR obsahu.

Galerie: HDMI Variable Refresh Rate a technologie HDMI 2.1

Zdroj: Asus via VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?