Hlavní navigace

Asus ukázal inovovanou Mothership, Zephyrus, Strix a divnou klíčenku Keystone

26. 4. 2019

Sdílet

Asus právě v Istanbulu představil své nové herní notebooky Republic of Gamers a inovované herní monstrum Mothership. V návaznosti na vydání deváté generace procesorů Intel Core a nových mobilních grafik Turing od Nvidie došlo i k obměně herních notebooků.

Všechny novinky popisuje Sascha Krohn, specialista Asusu na ROG:

Mothership, aneb každý musí mít své herní monstrum

Mothership je ale zařízením, které se za notebook nedá označit, jde spíše o přenosný konvertibilní All-in-one s výklopnou klávesnicí. Asus jej řadí do kategorie Desktop Replacement, kam ale spadají i některé extrémní notebooky. Nejde navíc tak úplně o novinku, Asus nám svou mateřskou loď (mimochodem, konečně nemusíme zařízení označovat jako vlajková loď :) ukázal už v únoru ve Varšavě, ovšem ještě s minulou generací hardwaru. A než se k nám stihl Mothership podívat do našich obchodů, je tu další verze s novějšími komponenty.

Asus Mothership GZ700 má na tloušťku jen 3 centimetry, šasi částečně z hliníku a necílí pouze na hráče. Asus obecně zdůrazňuje, že kromě hráčů jej zajímají i tzv. Content Creators, tedy uživatele, kteří „nepracují“ jen ve webovém prohlížeči.

Díky konstrukci na výšku je možné vcelku účinné chlazení. Asus uvádí přítomnost čtyř chladičů s velmi tenkými měděnými žebrami či protiprachový tunel. Po odklopení klávesnice na vás vykoukne čtveřice reproduktorů. Klávesnici můžete provozovat připojenou přes kabel USB-C, nebo bezdrátově.

Displej (AHVA) s rozlišením Full HD nabídne herní rychlost 144 Hz, ale můžete zvolit i 4K displej při 60 hertzích, vše samozřejmě s podporou G-Sync. Ten je myšlen právě pro tvůrce obsahu. Asus udává input lag 3 ms.

Konfigurace bude zahrnovat Intel Core i9-9980HK přetaktovaný na 4,7 GHz, SSD v poli RAID a až 64 GB operační paměti. Trojice SSD je napojená přímo na procesor, což ale v tomto případě znamená pravděpodobně nižší počet linek pro grafiku. U mobilní grafiky se to ale zřejmě neprojeví, zato rychlost disků v poli se může zvýšit hodně.

Grafiku bude mít na starosti Nvidia GeForce RTX 2080 přetaktovaná na 1880 MHz při TDP 200 W. Konektivita zahrnuje gigabitovou LAN, Wi-Fi 6, HDMI 2.0, Thunderbolt 3 a USB-C,

Mothership bude drahý a dostupnost v českých obchodech je zatím neznámá. Stejně tak cílovka. Ale své herní monstrum má řada výrobců a mnohdy je z toho zajímavý hardware minimálně pro nadšence. Pokud se k nám narozdíl od předchozí generace vůbec dostane.

procesor Intel Core i9-9980HK
displej 17,3" 4K (3840 x 2160), IPS panel, 60 Hz, G-Sync
GPU Nvidia GeForce RTX 2080 8GB GDDR6
paměť 64 GB DDR4 2666MHz
disk 3× 512 GB M.2 NVMe PCIe x4 SSD RAID 0
bezdrátová konektivita Intel Wi-Fi 6 (802.11ax)
Bluetooth 5.0
porty 1× USB-C 3.1 Gen2 / Thunderbolt 3
1× USB-C 3.1 Gen2 with DisplayPort 1.4
3× USB 3.1 Gen2 (Type-A)
1× USB 3.1 Gen1 (Type-A) / USB charger +
1× HDMI 2.0
1× 3,5 mm headphone and microphone combo jack
1× 3,5 mm microphone jack
1× RJ-45 jack
1× SD card reader
zvuk 4× 4 W Smart Amp ESS DAC
napájení 2× 280 W adaptér
rozměry 410 × 320 × 29,9 mm
4,8 kg

 

Zephyrus S (GX502) a Zephyrus M (GU502)

Dalším inovovaným notebookem je Zephyrus, tedy takový dražší a tenký herní ultrabook. Ten byl už v minulé generaci zajímavý tím, že jste mu před nadzvednutou základnu koukali na střeva – kvůli lepšímu chlazení se spolu s pantem displeje otevřelo i tělo. Asus tomu říká AAS (Active Aerodynamic System). V novince se však na své místo vrátila klávesnice (dříve ve jménu Max-Q předsunutá na místo touchpadu).

Asus Zephyrus Asus Zephyrus (AAS)

V nejvyšší konfiguraci můžete mít Intel Core i7 deváté generace a grafiku GeForce RTX 2070 na frekvenci 1540 MHz s TDP 115 W, což jsou parametry typické pro tlusté herní laptopy. Zephyrus GX502 váží 2 kg a na tloušťku měří 18,9 mm.

Uvnitř najdete dvojici SSD disků formátu M.2 zapojených v poli RAID0 (opět v nejvyšší konfiguraci). Displej s tenkými rámečky je opět 144Hz a s podporou G-Syncu, ale variantně lze pořídit i lepší s frekvencí 240 Hz. Asus však neuvádí, zda je toho docíleno přetaktováním. Při přepnutí na integrovanou grafiku dojde i ke snížení frekvence displeje.

Slabší Zephyrus M GU502 vypadá stejně, nemá však tak propracované tělo a grafika může být nejvýše GeForce RTX 2060 s TDP 90 W. Technologii AAS (nadzvedávací základna) zde nenajdete. Oba modely se umí nabíjet i přes USB-C a (byť pomaleji) můžete je tak nabíjet i z powerbanky. V prodeji by měly být ještě během druhého čtvrtletí.

ROG Strix

Strix, nebo přesněji ROG Strix je samostatná značka vzniklá v roce 2014, kterou Asus označuje levnější herní produkty. ROG tak zůstává pro prémiová zařízení typu Zephyrus. A protože herní notebooky musí zaujmout i vzhledem, nejlépe by měly připomínat nějaké sportovní vozidlo či vesmírnou loď, Asus na designu spolupracoval s BMW.

Asus v této značce představil inovované modely Scar III a Hero III v 15 i 17" variantě (G531 a G731). Uvnitř je ideální kombinace SSD formátu M.2 a 2,5" klasického disku (konkrétně SSHD). Oba mohou mít čip RTX 2070 a procesor Intel Core i9-9880H.

Peněžence nejpřívětivější je pak Strix G (taktéž v 15 a 17" variantě). V něm si užijete nejvýše Intel Core i7-9750H  a GeForce RTX 2070, ovšem i tady nabízí Asus rychlý 144Hz dispej.

Notebooky Scar a Hero mají na boku speciální klíč  Keystone, který po vložení odemkne skrytý oddíl na disku, ale také ukládá herní profily. Spojení proběhne přes NFC. Samotný Keystone funguje spíše jako přístupový klíč k těmto datům a je unikátní. Neměli byste jej ztratit, v těle drží pomocí magnetu, Asus k němu dodává poutko  pokud jej necháte vyndaný. Pro odemykání Windows a přihlašování k počítači nefunguje, ale podle slov Sashny Crona se i na tom pracuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.