Hlavní navigace

Asus: jediná OC edice Radeonu HD 4770

29. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera AMD/ATI oficiálně vydalo Radeony HD 4770, první grafické karty s GPU vyráběným 40nm postupem. Všichni výrobci zatím vydali pouze referenční verze (jak z hlediska frekvencí, tak použitého chladiče). Pouze Asus oznámil také z výroby přetaktovanou variantu TOP. Frekvence těchto karet jsou 800/3400 MHz, standardní takty jsou přitom 750/3200 MHz. Kromě toho dodává Asus ke kartám softwarovou utilitu, která umožní měnit napětí a díky tomu dosáhnout ještě vyššího přetaktování.

Pokud ale Asus EAH4770 TOP dorazí na trh, bude to jediný přetaktovaný Radeon HD 4770. AMD totiž údajně zakázalo výrobcům vydávat nereferenční verze – zřejmě aby nekanibalizovaly prodeje Radeonů HD 4850, které jsou však za své současné ceny beztak neprodejné – a zřejmě pouze Asus si troufnul tento zákaz porušit.

Objevila se také fotografie krabice, ve které bude své Radeony HD 4770 dodávat firma XFX. Tyto karty se pyšní celým gigabajtem vlastní GDDR5 paměti, žádné popisky na krabici ovšem nenaznačují, že by její obsah patřil mezi přetaktované edice (kterými je XFX proslulá).

Kromě „z řetězu utrženého Asusu“ postihla vydání Radeonů HD 4770 další historka. Těsně před vydáním se zjistilo, že karty, které vyrobila firma PC Partner a od které první várky odkupovali všichni ostatní výrobci, mají chybu v BIOSu. Takže se karty prý musely vrátit na Tchajwan, aby do nich byl naflashován opravený BIOS. Snad proto jsou u nás nové Radeony dostupné pouze od PowerColoru, pro tuto značku totiž vyrábí Tul Corporation a té se problémy s BIOSem vyhly. A přestože v zahraničí zavládlo mírné rozčarování, že namísto $99 jsou karty v cenících za $109, v České republice jsou k mání za poctivé ceny pod 2500 Kč s daní. T.S. Bohemia hlásí zboží skladem za 2460 Kč, DXT Computers za 2392 Kč.

Zdroj: TechConnect Magazine, techPowerUp!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku