Hlavní navigace

Asus K70IO: Těžkooděnec v době minibooků

9. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy
+ Tuhost a odlonost užitých materiálů
+ Poměr cena výkon
+ Nízká hlučnost a dobré chlazení

- Lesklý rámeček displeje a lesklý displej
- Chybí rozhraní FireWire

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Core 2 Duo T6400 (2,0 GHz)
Paměť/Rozšiřitelná do 2 GB / 4 GB
Pevný disk/rychlost 320 GB / 5 400
Displej rozměry/rozlišení 17,3" / 1 600 x 900
Rozměry 410 × 298 × 31/35,5 mm
Hmotnost 3 kg
Cena 17 040 Kč

Když Asus před nedávnem uvedl na trh novou řadu notebooků K-Series, objevila se zpráva, že kromě modelů s úhlopříčkou 14 a 15,6 palců přijde na pulty obchodů i obří model s displejem o velikosti 17,3" a prapodivným rozlišením 1 600 × 900 pixelů. Když se objevil v redakci, vypadal mezi právě testovanými minibooky skutečně jako praještěr z doby kamenné. Pokud ale máte doma běžný stolní počítač s hromadou drátů a větráčkem konkurujícím hlukem vašemu vysavači, nevyměnili byste jej za stylově zabalený, tichý, úsporný a stále ještě i přenosný notebook?

Lesk a bída kurtizán

Kdyby dnes žil Honóre de Balzac, možná by ve svém slavném románu nekritizoval zkažený život pařížské společnosti, ale spíše lesklé materiály asijské elektroniky. Proč musí nutně návrháři všechny výrobky určené pro domácí uživatele znehodnotit použitím vysoce lesklých materiálů? Velmi povedené tělo sedmnáctipalcového Asusu sází na čistou eleganci bez spousty blikajících diodek, hromady nálepek a tlačítek. Za kompaktní design a vzhledem ke kategorii i sympaticky štíhlé rozměry bych výrobce rád pochválil. Podařilo se vyrobit skutečného elegána. Lesklý povrch na základně šasi, na víku i na rámečku displeje však hází velmi nepříjemné odlesky od jakéhokoli zdroje světla, ať už přírodního či umělého.

V kombinaci s lesklým displejem jde o zcela nešťastné řešení, které nemůže ocenit opravdu nikdo. Ano, v obchodě to může vypadat jako nablýskané pozlátko. Až si jej ale přinsete domů a budete chtít pracovat, z lesku se stane bída. Krásný lesklý povrch zdobený jemným zapuštěným dominovým vzorem měl zůstat na vrchní straně víka a nanejvýš na povrchu vrchní strany těla notebooku okolo klávesnice a touchpadu. Lesklý rámeček displeje jsem neslyšel chválit žádného uživatele a názorů jsem přitom měl možnost slyšet opravdu mnoho.

Samotné užité materiály ovšem řadí přístroj k těm nejlepším, na první osahání potěší dostatečná tuhost a zároveň lehkost plastů. Povrch je velmi odolný vůči odřeninám či škrábancům, spodní část těla tvoří tvrzený odlehčený matný plast. Víko s displejem sice vykazuje určitou vůli při záměrném kroucení rohů do protipohybu, to je ovšem dáno velkou sedmnáctipalcovou plochou a i zde můžu tuhost a odolnost společně s velmi dobrým dílenským zpracováním pochválit.

Klávesnice, porty

Kávesnice této sedmnáctky mě potěšila i zklamala. U takto velkého přístroje je možné využít klávesnici, která svými rozměry plně konkuruje kvalitní samostatné klávesnici desktopu. A toho také výrobce naštěstí využil. Velké klávesy z matného plastu poskytují komfort i pro časté psaní delších textů. Díky mírnému prohloubení jednotlivých kláves jsou i po hmatu s jistotou oddělitelné, velmi dobře se tak můžete orientovat v rámci rozložení klávesnice.

Je libo numpad?

Obrovskou výhodou je zde přítomnost numerické části klávesnice. Právě zde začínají výhody velkého notebooku. Zásadní nevýhodou nejen tohoto modelu ovšem je, že numerický blok není od zbytku klávesnice oddělen mezerou. Celá klávesnice tak splývá v jeden celek a velmi dlouho a těžko se na to zvyká. Vůbec nejhorší je pak nahmátnutí šipek. Klávesa se šipkou vpravo je umístěna pod jedničku numerické části, zatímco klávesa vlevo je umístěna pod Shiftem. Toto řešení je velmi nešťastné, přitom místa je pro klávesnici dostatek a mezera mezi numerickým blokem by klidně mohla mít šířku standardní klávesy. Škoda je to hlavně kvůli tomu, že jinak se na klávesnici opravdu dobře píše. Příjemný tichý chod a přiměřený zdvih kláves mi osobně velmi vyhovuje. Blahořečím i umístění klávesy Fn, která nenahradila místo levé klávesy Control, jak se někdy bohužel u jiných přístrojů stává.

Touchpad je stylově oddělen od jednolité plochy zapuštěním pár milimetrů pod povrch okolí. Celá vrchní část základny notebooku (kromě klávesnice a rámečku okolo klávesnice) je totiž vyrobena z jednoho kusu. Touchpad kromě viditelného zapuštění poznáte i podle jemného tečkovaného perforování. Na dotek je plocha touchpadu příjemná, prsty po ní příjemně kloužou a ukazatel se snadno ovládá. Obrovský dík vývojářům patří za možnost využití dvou prstů pro skrolování stránky, jak to známe například z MacBooků. A i zde funguje posouvání nejen vertikálně, ale i horizontálně. Chromová tlačítka sice budou časem plná otisků, ale patří k těm povedenějším. Poctivý spínač vydává hlasité cvaknutí, ovšem funguje spolehlivě a bez nutnosti nacvičovat dvoujité klepnutí. Jedinou nevýhodou touchpadu je malá plocha, vůbec by neuškodilo navrhnout touchpad o něco větší pro pohodlnější ovládání.

Bohužel se mi také při práci několikrát stalo, že touchpad přestal reagovat plynule a velmi nepříjemně se zadrhával. Chvílemi nebylo možné jej téměř vůbec ovládat. Chyba přitom nebyla například v přetížení systému, zřejmě testovaný kousek trpěl kusovou vadou. Potěšila mě ale možnost velmi detailně si nastavit ovládání touchpadu pomocí nainstalované utilitky. Nabízí se zde lahůdky v podobě již zmíněného skrolování dvěma prsty, nebo třeba i simulaci třetího tlačítka klepnutím třemi prsty.

Kam se podělo FireWire?

Nabídka portů je velmi rozporuplná. Čtyři USB zde musíme považovat za standard, přeci jen se jedná o velký přístroj, který má za úkol v rámci možností nahradit stolní počítač (dvě USB najdete vlevo, dvě vpravo). Určitě potěší kromě analogového video výstupu D-Sub také digitální HDMI (jako jediný port se nachází na zadní straně). Marně jsem zde ale hledal FireWire a rozhraní eSata. Druhý jmenovaný port zřejmě leckdo oželí. Pokud ale budete chtít připojit starší digitální kameru (řekněme starší než dva roky), bez FireWire neuspějete. To je pro domácí využití velké mínus. Nechybí zde ale možnost připojit sluchátka či reproduktory a standardní port RJ-45 pro zapojení do počítačové sítě. Pochvalu si zaslouží integrovaná čtečka paměťových karet typu SD a integrovaná webkamera s rozlišením 1,3 megapixelů. Čtečka karet občas malinko zlobí, to je ale bohužel často spíše záležitost Windows, která kvůli ovladačům mají s integrovanými čtečkami občas potíže. Webkamera funguje naopak ve Skypu zcela spolehlivě. V tmavé místnosti není obraz pochopitelně dokonalý, při denním světle ale patří určitě k těm lepším.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Jak již bylo zmíněno, testovaný kousek nabízí 17,3" displej s rozlišením 1 600 × 900 bodů s filmovým poměrem stran 16:9, podsvícený LED diodami. Výrobce toto rozlišení označuje za HD+, obecně se ale toto dosti nestandardní rozlišení označuje jako 900p. Ve skutečnosti se tedy jedná o nižší rozlišení, než které nabízí standard Full HD. Slabinou tohoto rozlišení je právě oněch 900 bodů na výšku, které jsou pro pohodlné prohlížení webových stránek a dokumentů na takto velkém displeji prostě málo. Cesta k širokoúhlým displejům s poměrem stran 16:9 je sice dobrým počinem pro sledování filmů, určitě ale velmi špatným počinem pro práci a brouzdání webem. Mnohem lépe by této sedmnáctce slušel displej s rozlišením 1 680 × 1 050 nebo rovnou Full HD 1 920 × 1 080. Na druhou stranu chápu, že díky nižšímu rozlišení se snížila celková cena přístroje.

Když pominu, že se jedná o lesklý displej, který má své odpůrce a své zastánce (tedy prý má i zastánce, osobně jsem nikdy žádného nepotkal), patří displej svým kontrastem, podáním barev i rovnoměrností podsvícení k velmi dobrým. Barvičky sice nejsou neutrální (při prohlížení fotografií je znát vyšší saturace), to se ale dneska pro domácí multimediální využití spíše očekává. Přehrávání filmů zvládá displej opravdu skvěle, všechna čest. Malinko výrazněji je díky vyššímu kontrastu znát typické kostičkování nekvalitního DivXu, pokud ale máte film překódován na dvě CD při dobrém nastavení kodeku, můžete si filmy opravdu vychutnat. Pustíte-li film v rozlišení HD ready nebo Full HD, zážitek je na tak malý displej až neuvěřitelný. Jedinou slabinou je zde totiž už opravdu jen velikost při srovnání s běžnou televizí.

Pozadu není ani zvuk, v ideálním případě můžete přes HDMI připojit reproduktory vašeho domácího kina, dobrou službu odvedou ale i integrované repráčky ALTEC, kterými se výrobce náležitě chlubí. A nutno dodat chlubí právem. Integrované repráčky jsou vždy u notebooků velmi omezené malými rozměry. Zde se povedlo vymáčknout za daných podmínek opravdu dobrý zvuk i dostatečnou hlasitost. K dispozici je i utilitka od výrobce zvukového čipu Realtek, kde najdete různé zvukové efekty a detailní nastavení zvuku, včetně vstupu pro mikrofon.

Tichý sprinter

Velký notebook si zaslouží i velký disk. Kapacita 320 GB bude většině uživatelů postačovat, koneckonců pro notorické stahovače jsou k dispozici externí disky. Testovaný model využívá 2,5" disk Seagate Momentus připojený přes rozhraní SATA2 a vyrovnávací pamětí 8 MB. Při měření se osvědčil jako poměrně rychlý notebookový disk s průměrnými přenosovými rychlostmi okolo 56 MB/s. Kromě toho patří mezi ty tišší, při běžném provozu si ho v podstatě ani nevšimnete. Zahřívání zde také není problém, což je možná podpořeno i dobrým odváděním tepla z těla notebooku pomocí chytře navržených otvorů. Výrobce se chlubí vlasním navrženou technologií pro odvádění tepla zejména z oblastí, kde jsou opřené ruce. A musím uznat, že se mu to opravdu daří. Napravo i nalevo od touchpadu se povrch přístroje nadměrně nezahřívá, při běžné zátěži dokonce vůbec! Kéž by tomu tak bylo u všech notebooků. Svou roli zde ale samozřejmě hrají i celkově větší rozměry těla přístroje.

Součástí výbavy je také duální DVD vypalovačka, která podporuje i funkci LightScribe. U testovaného modelu při nabíhání přístroje mechanika vydávala prapodivné zvuky. Pravděpodobně kvůli kontrole, zda je vloženo bootovatelné médium. Pokaždé jsem se ale těchto zvuků vylekal, doposud jsem se s podobným jevem u notebooků nesetkal. Všechna možná média ale mechanika zvládla načítat zcela bez problémů a na mobilní mechaniku i svižně.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Svým výkonem plně uspokojí běžné domácí multimediální využití. Kromě kancelářské práce zvládnete s tímto modelem stříhat video, upravovat fotografie, přehrávat filmy ve vysokém rozlišení a dokonce si zahrajete i méně náročné 3D hry. Popravdě řečeno mě grafická karta Nvidia GeForce 120M mile překvapila, kromě naprosto plynulého rozhraní Aero se všemi efekty (tím myslím opravdu bez jakéhokoli zaváhání) dobře funguje podpora přehrávání videa a 3D aplikací (například Google Earth). Notebook se nezalekne ani Photoshopu nebo Adobe Premiere.

Svou zásluhu na svižném běhu náročnějších aplikací má i poměrně rychlý disk (bereme-li v úvahu, že se jedná o mobilní řešení). Operační paměť o velikosti 2 GB je pro běžného uživatele také postačující, je ale k dispozici i model se 4 GB. Koneckonců ve stejném provedení budou na trhu i modely s dalšími procesory a grafickými čipy. Testovaná sestava je ale velmi pěkně odladěna a za tuto cenu opravdu vynikající. Sedmnáctipalcový displej a dobrá klávesnice může konkurovat starším stolním počítačům.

Klídek v chládku

Už jsem se zmínil, že s chlazením v okolí rukou je na tom Asus K70IO velmi dobře. Stejné to je s chlazením celého přístroje, které výrobce vyřešil dokonale. Žádné nadměrné zahřívání se nekoná a větráčky nejsou ani při zátěži příliš drzé. Při běžné kancelářské práci je testovaný kousek opravdu tichý, při dlouhodobé zátěži se pochopitelně větráčky začnou ozývat, není to ale nic tragického. Například při přehrávání filmů není hluk rušivý a obecně patří notebook k velmi tichým.

Dva dostatečně velké otvory pro odvádění horkého vzduchu jsou umístěny v zadní části těla přístroje, což nejen dobře řeší chlazení, ale zároveň snižuje vnímání hluku větráčků. Je pravda, že při návrhu chlazení měli konstruktéři výhodu dostatečného prostoru, naštěstí tento bonus využili a není zde co vytknout.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Pro bezdrátové připojení Wi-Fi je využit čip Atheros AR928X, který podporuje všechny standardy 802.11 včetně standardu "n". Připojení ke všem možným zabezpečeným i nezabezpečeným sítím jsem v praxi vyzkoušel a nesetkal se s žádným problémem. Dobře je na tom i s příjmem vzdálenějšího zdroje signálu. Potěšila mě rychlost, s jakou se můžete přepnout na jinou síť, stejně dobře si poradí i když Wi-Fi vypnete a opětovně zapnete. Bluetooth dnes již patří do standardní výbavy přenosných počítačů i mnoha mobilů, spárování s jiným zařízením funguje také bez problémů. Najdete zde Bluetooth ve verzi 2.1, neměli byste tedy mít potíže ani s připojením nejnovějších přístrojů.

Výdrž versus mobilita

Akumulátor kvádrového tvaru je ukryt pod samostatným krytem, bohužel se jedná pouze o 46Wh verzi typu Li-ion. Běžně se přitom dnes i do malých notebooků montují akumulátory s kapacitou 52 Wh. Notebook proto vydrží i při kancelářské práci a sníženým jasem displeje pouze okolo dvou hodin, což není žádná sláva. Na druhou stranu je jasné, že se nejedná o typický přístroj do kavárny a počítá se s častým provozem v blízkosti elektrické zásuvky. Přesto bych ocenil výkonnější akumulátor, ideálně typu Li-Pol (tedy i o něco lehčí). To by ovšem zvýšilo cenu notebooku a při provozu v domácnosti o tolik komfort nezvýšilo.

Dodávaný software, Zhodnocení

Součástí testovaného modelu byly po recovery nainstalovány Windows Vista ve verzi Ultimate, protože se ale s velkou pravděpodobností jedná o předprodukční vzorek, bude nejspíš součástí OEM Windows Vista ve verzi Home Premium. Přeinstalování systému je v případě potřeby možné díky předem připravené automatické recovery instalaci ze skrytého diskového oddílu. Uživatel tedy nemusí zápasit s DVD a mnoha ovladači. Při nabíhání systému stačí podržet klávesu F9 a potvrdit reinstalaci. Samotná Windows jsou obnovena do 20 minut. Dále pak ještě následuje automatická instalace utilit výrobce a zkušební verze Microsoft Office 2007. Jako bonuse je nachystáno i bezpečnostní řešení Norton Internet Security, které bude zdarma plně funkční po dobu 90 dnů. Tři měsíce tedy nemusíte řešit koupi antiviru.

Utilitky Asusu nejsou otravné jako u některých jiných výrobců a subjektivně mohu říci, že nebrzdí zbytečně systém. Najdete zde podporu pro LightScribe, prográmek pro detailní nastavení chování touchpadu, utilitka pro deaktivaci a aktivaci Wi-Fi a aplikace Asus Live Update, která se stará o automatické udržování aktuálních ovladačů i zmíněných programů výrobce. Nechybí zde ani předinstalovaný Adobe Reader 9. Přímo na ploše pak najdete odkazy na LifeFrame (nastavení webové kamery), Splendid Utility (nastavení barevného podání a jasu displeje) a aplikaci pro nastavení možností zvuku. Počítač je tedy vybaven velmi dobře, co je ale nejdůležitější, nainstalované doplňky zbytečně nebrzdí systém. Za to musím výrobce upřímně pochválit.

Skvělý poměr cena výkon

Často se setkáváme na pultech obchodů s výrobky za neuvěřitelně nízkou cenu, bohužel pak zažíváme také často velké zklamání. Testovaný notebook ale rozhodně do této kategorie nepatří. Velmi dobře navržená sedmnáctka dokáže spolehlivě nahradit běžný domácí počítač, přináší přitom elegantní design, příjemné ovládání a úsporu místa na stole i energie.

Díky dobře zvolené grafické kartě si kromě naprosto plynulého Aera užijete i méně náročné hry, sestříháte video a přitom nemusíte poslouchat nadbytečné hučení větráčků. Pravda pro hraní náročnějších her tento model vybaven není, pro mutlimediální využití v domácnosti je ale připraven skvěle. Nechybí ani čtečka paměťových karet. Klávesnice dokáže dobře posloužit i náruživým psavcům, chybičkou na kráse je nedostatečně oddělená numerická část klávesnice.

Displej sice nabízí nestandardní rozlišení 1 600 × 900, tedy nikoli Full HD, pro spoustu uživatelů je ale dostatečné. Sledování filmů si užijete, nechybí ani možnost připojit přes HDMI velkou televizi a ozvučení domácího kina. Nebýt lesklého rámečku okolo displeje, hodnotil bych jej jako vynikající. Lahůdkou v této kategorii je zvuk, repráčky Altec dokážou hrát dostatečně nahlas a lépe než u většiny konkurence. Jedinou velkou nevýhodou je pochopitelně nedostatečná mobilita. Výdrž na baterie je slabá a tahat se s tříkilovým notebookem zřejmě také rádi nebudete. Pokud ale budeme brát Asus K70IO jako skvělou elegantní náhradu domácího počítače, musíme mu dát jedničku a přidat hvězdičku za velmi příznivou cenu.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

Produkt

Cena

17 043 Kč

Zapůjčil

Asus (www.asus.cz)

 

Specifikace

Procesor

Intel Core 2 Duo T6400 (2,0 GHz)

Operační paměť (vestavěná)

2 GB

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

320 GB

Pevný disk (rychlost)

5400

Pevný disk (typ připojení)

SATA II

Optická mechanika (typ)

DVD-RW Dual Layer (LightScribe)

Optická mechanika (rychlost)

čtení 16×, zápis 8×

Velikost displeje (palců)

17,3

Rozlišení displeje

1 600 × 900

Grafická karta

Nvidia GeForce GT 120M

Grafická paměť

VRAM 1GB

Wi-Fi

802.11 b/g/n

Bluetooth

Ano

Mobilní komunikace

 

Operační systém

Windows Vista Home Premium

Porty (s výjimkou USB)

Ethernet RJ-45, VGA D-Sub, sluchátka, mikrofon, HDMI

Počet USB portů

4

Slot pro karty

SD

Rozměry

410 × 298 × 31/35,5 mm

Hmotnost

3,0 Kg

 

Výsledky testů

3DMark03 (body)

14286

3DMark05 (body)

9154

3DMark06 (body)

5126

PCMark05 (body)

5357

HDTune (MB/s; ms)

56,2

Vista Index (body)

4,8

Výdrž web* (čas)

2:26

Výdrž kancelář** (čas)

2:38

Výdrž multimédia*** (čas)

1:27

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?