Hlavní navigace

Asus má další FreeSync monitor s ELMB, 100Hz prohnutou hráčskou pětatřicítku

1. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno jsme tu měli zprávu o hráčském monitoru Asus, jenž má do světa grafik Radeon (respektive do ekosystému monitorů s technologií FreeSync, který je na ně volně navázán) přinést technologii stmívaného podsvícení. Ta umožňuje značně potlačit projevy artefaktů v obraze vznikajících kvůli pomalé odezvě LCD panelů tím, že je schová vypnutím podsvitu a rozsvícením až se zpožděním, které umožní pixelům se ustálit. Lidský mozek pak vidí a ve vědomí „drží“ už ustálený snímek bez kazů, zatímco jinak by měl tendenci držet si předchozí podobu s artefakty. Tuto technologii Asus pojmenoval ELMB (Extreme low Motion Blur) a nyní na veletrhu IFA 2017 už s ní prezentoval další monitor, který bude tentokrát pro náročnějšího diváka.

Toto nové LCD s ELMB bude opět patřit do „nóbl“ řady ROG a nese název Asus ROG Strix XG35VQ. Jak číslo v názvu avizuje, jde o monitor s úhlopříčkou 35 palců, která je spojená s filmově širokoúhlým poměrem stran 21:9, což je i případ tohoto modelu. Panel má být technologie VA s rozlišením 3440 × 1440 bodů a bude také prohnutý s poloměrem zakřivení 1,8 metru, takže přinese hned několik „trendy“ novot najednou. Pro potřeby hráčů má frekvenci 100 Hz (pravda, nic ve srovnání s 200Hz modelem Acer Predator X35, který byl na IFA také prezentován) a jak již bylo nadhozeno, podporuje FreeSync pro adaptivní obnovování na grafických kartách Radeon.

Rozsah podporovaných frekvencí bohužel nemáme, ale 100Hz monitory s tímto rozlišením měly zatím rozsah 40–100 nebo 48–100 Hz, což by po nedávných změnách ovladače mělo stačit i pro podporu funkce Low Framerate Compensation. ELMB by z podstaty svého fungování ovšem mělo být s FreeSync výlučné, tj. budete si muset vybrat jedno, nebo druhé – stejně jako je tomu u analogického režimu ULMB, který mívají monitory s G-Sync.

Asus ROG Strix XG35VQ s technologií ELMB Asus ROG Strix XG35VQ s technologií ELMB

O modelu ROG Strix XG35VQ je dále známo, že bude mít standardní gamut pokrývající 100 % prostoru sRGB a jas podsvícení maximálně 300 cd/m². Tedy žádné kvantové tečky nebo HDR. Kontrast je udáván 2500:1. Co však obsahuje, jsou ozdobné RGB LED, jejichž svícení lze různě nastavovat aplikací Aura Sync od Asusu, jak už je dnes u hráčského hardwaru podle všeho nezbytné. Blikání a svícení lze synchronizovat s dalšími perifériemi Asus, nebo s herním audiem, což by mohlo být o něco zajímavější, tedy alespoň na chvíli. Integrován bude ještě rozbočovač pro dva porty USB 3.0 a vstupy jsou HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2.

Asus zatím neupřesnil, kolik tento monitor bude stát. Prohnutý panel a poměr 21:9 jsou obvykle za příplatek, totéž lze pak říci o vyšší úhlopříčce a nadstandardní frekvenci. Nijak levná tedy tato obrazovka asi nebude, ostatně chudší 27" verze XG27VQ oficiálně stojí 350 dolarů (nyní 9300 Kč). Přesně neznáme ani datum, kdy by se měla začít prodávat. Mělo by to ale být do čtyř měsíců, podle tiskové zprávy Asusu totiž má být monitor k mání „později v tomto roce“.

Byl pro vás článek přínosný?