Hlavní navigace

Asus má desku pro párek Xeonů Skylake-SP, která umožní přetaktování. Až s 56 jádry

25. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Platforma X299 s highendovými procesory Skylake-X letos dala nadšencům dosud nevídané možnosti, když Intel proti své původní opatrné strategii vydal pro socket LGA 2066 dokonce osmnáctijádrový model Core i9-7980XE. Vypadá to však, že ti zájemci, kdo chtějí „tuněním“ vydolovat z počítače nejvyšší možný výkon, budou teď mít ještě radikálnější možnost. Asus totiž chystá na trh částečně nadšeneckou základní desku třídy „WS“. A na ní se údajně budou dát v nějaké podobě přetaktovávat dokonce i ty nejvyšší modely Xeonů, které mají jader ještě víc. A ke všemu to bude deska dvouskocketová, takže takový stroj asi na pomyslném benchmarkovacím asfaltu jen tak něco nepředjede.

Takovouto základní desku představil nyní Asus pod jménem WS C621E Sage. Jak ukazuje název, je založená na regulérní serverové platformě pro procesory Skylake-SP s čipsetem C621, tedy Xeony letos uvedené kovové rodiny. Na PCB jsou pro ně dva kompletní sockety LGA 3647, podstatně větší, než patice LGA 2066. Provozovat v nich můžete až dva Xeony Platinum 8180 s taktem 2,5–3,8 GHz na 28 jádrech. Z obou socketů je celkem vyvedeno 12 slotů DIMM, takže je využit i šestikanálový řadič těchto Xeonů.

Deska je ovšem stavěna na tzv. registrované paměti (RDIMM, LRDIMM), nikoliv na běžné neregistrované moduly. Výhodou je, že tím pádem máte ECC a vyšší možnou kapacitu (až 768 GB), nevýhodou je zase cena a také asi nižší výkon. Mezi těmito moduly pochopitelně nenajdete přetaktované moduly na vyšších frekvencích, než jsou standardy JEDEC. Registrované paměti ukazují, že jde stále o hardware pro pracovní stanice či servery, Kam Asus také desku na svém webu zařazuje, byť má umožňovat taktování.

Přetaktování na Xeonech

Serverové procesory a platformy normálně přetaktování neumožňují (i když u Haswellů-E byla před časem objevena chyba v mikrokódu, která umožňuje zvednou takty všech jader skrze turbo). Asus ovšem možnost přetaktovat obě nainstalovaná CPU slibuje, takže na desce WS C621E Sage bude nějaká forma „overclockingu“ fungovat. Má k tomu mít speciálně uzpůsobený BIOS, zatím ale neznáme žádné podrobnosti o tom, jak by věc měla fungovat. Možnost taktovat klasicky násobičem se všemi možnostmi, jaké máte s čipsety řady Z a s odemčeným CPU, se nezdá úplně pravděpodobná. Asus by ale asi mohl nabídnout taktování přes BCLK nebo pomocí vynucených turbo stavů. Jak bylo uvedeno výše, například Xeony Platinum 8180 mají takt turba až 3,8 GHz, což by při vynucení na všech 28 jádrech (krát dvě) bylo hodně výpočetní síly.

asus-c621e-sage-skylake-sp-xeon-dual-socket-pretatkovaniOstatní výbavou WS C621E Sage také nabídne vysoké standardy. Lze použít SLI/CrossFire až čtyř karet, fyzicky je osazených sedm slotů PCI Express plné délky, z nich dohromady čtyři mohou mít plných 16 linek. Při zaplnění všech sedmi slotů máte ale jen 3×16 + 4×8 linek. Asus osadil dvě gigabitové síťovky Intel I210-AT (zde je ale škoda, že nezvolil 10gigabit) a zvukovku na bázi Realteku ALC1220A.

Rozložení desky Rozložení desky

Pro disky má deska sice jeden slot M.2 (s konektivitou PCIe 3.0 ×4), ale k němu čtyři porty U.2, na nichž lze také používat RAID VROC. Z čipsetu je vyvedeno osm portů SATA, další dva obstarává přídavný řadič ASMedia. Tento subdodavatel také obstarává dva porty USB 3.1 na zadním panelu – jeden z nich je moderního oboustranného typu C. Mimochodem, na desce je obsažen také serverový čip Aspeed pro správu, z něhož se dá vyvést port D-Sub pro připojení monitoru. Deska díky tomu má jakousi nouzovou integrovanou grafiku (rozlišení Full HD, bez 3D akcelerace).

Specifické chlazení

Kromě výkonu bude možná docela zajímavá i spotřeba, neboť jeden Xeon „metalové“ generace může mít TDP až 205 W už ve výchozím stavu. Kvůli omezenému prostoru na PCB má každý ze socketů napájecí kaskádu s jen 7+1 fázemi (deska je i tak mnohem větší než rozměr ATX, místo 24 cm je široká 33 cm). Sockety LGA 3647 mají také svůj specifický upínací mechanismus, takže budete potřebovat speciální chladič. Noctua by pro něj snad mohla mít nějaký podobný těm určeným pro Threadripper, loni totiž ukazovala prototypy. Pokud ale bude na desce možné nějaké drsnější přetaktování se zvyšováním napětí a vyššími frekvencemi, dost možná bude silně doporučené chlazení vodou s použitím monobloků, sedících i na napájecí kaskádě. Mnohajádrová Skylake mohou při deaktivování limitů TDP jít spotřebou hodně vysoko už při 10–18 jádrech, takže co teprve při 28. Uvidíme, zda takové monobloky nějaká firma vyrobí.

Byl pro vás článek přínosný?