Hlavní navigace

Asus Memo Pad 10 FHD: S netradičním Snapdragonem a mobilními daty

3. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus nás poslední dobou se svými mobilními hračkami mile překvapuje. Zatímco v minulosti spoléhal především na modely Transformer s možností připojit klávesnici, letos vydal hned několik tabletů běžné konstrukce. A nesmíme zapomenout ani na Nexusy, které Asus pro Google vyrábí. Do cenové kategorie kolem desíti tisíc spadá Memo Pad FHD 10, který je dostupný hned se dvěma procesory a především s kvalitnějším displejem.

Konstrukce a zpracování

Asus se u svých desetipalcových tabletů drží stejného designu, který použil u prvních Transformerů. Memo Pad je příjemně tenký, což zvýrazní zakulacená zadní strana. Nás testovací kus měl tmavě modrá záda s mírným náznakem lesku. Vinou tmavšího odstínu jsou otisky prstů a jiné drobné nečistoty dobře viditelné. Navzdory tomu, že jsou záda tabletu plastová, je celé zařízení až nečekaně pevné. Kromě naší tmavě modré barvy je k dostání ještě světle šedá.

Kromě čočky fotoaparátu pak najdete na zadní straně dvě mřížky hlasitých reproduktorů, které hrají stejně jako drtivá většina tabletových pidi repráčků – mizerně.

Asus Memo Pad 10 FHD
Asus Memo Pad 10 FHD

V zakulacených hranách jsou umístěny všechny ovládací prvky a konektory. Na pravé straně je to dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a 3,5mm audio konektor. Tablet zapnete či probudíte v levé části horní hrany a na všechny konektory zůstala levá hrana. Zde výrobce umístil dvojici microUSB a microHDMI a také slot na paměťovou kartu microSD. A protože se náš testovací kus dokáže připojit k mobilním sítím, nesmí zde chybět ani slot na SIM kartu.

Přední strana vypadá tak, jak většina běžných desetipalcových tabletů. Displej je chráněn krycím sklem, které je protáhnuté až k okrajům. Nad displejem najdete senzor okolního světla a čočku přední kamery pro videohovory.

Asus Memo Pad 10 FHD
Asus Memo Pad 10 FHD 

 Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD

Displej

Stejně jako u všech svých tabletů, i zde Asus zvolil panel typu IPS. Ostatně v této cenové kategorii jiná technologie ani není myslitelná. Zaručené jsou tak především skvělé pozorovací úhly a také reálné barvy bez zbytečně přehnané saturace a kontrastu. Kupodivu nám zde trochu chyběl vysoký jas, na který jsme byli zvyklí z Transformerů a dalších tabletů výrobce. Ani při maximálním jasu není čitelnost na přímém slunci dobrá.

Už podle názvu je jasné rozlišení disleje. Full HD – v tomto případě s dvanácti sty řádky na výšku, se pomalu stává standardem u většiny desetipalcových tabletů i při normálních cenách. Displej sice není tak jemný jako třeba v případě nejnovějšího Nexusu 7, kde je stejné rozlišení nacpané na sedmipalcovou úhlopříčku, i tak se jemná o velmi jemný panel, kde jednotlivé body jen s těží rozeznáte. 

Asus Memo Pad 10 FHD
Asus Memo Pad 10 FHD

Konstrukce, displej

Systém, výkon, výdrž, verdikt

Android a výkon

Pro tablet je v současné době dostupný Android ve verzi 4.2.2. I zde se výrobce rozhodl pro vlastní nástavbu. Bohužel je o něco agresivnější, než v případě nedávného Memo Pad Smart.

Asi největší změnou oproti čistému Androidu je spodní lišta s miniaplikacemi, která se otevře po kliknutí na tlačítko v levém spodním rohu.  Jedná se o podobné plovoucí aplikace, jako používá Sony u svého rozhraní na Tabletu Z. Mezi předpřipravenými najdete nastavení zvuku, kompas, či stopky, stejně tak do této lišty můžete umístit i běžné widgety nainstalovaných aplikací. Miniaplikace otevřené z této lišty jsou vždy nahoře – to se tedy hodí třeba k rychlým poznámkám nebo rychlému výpočtu např. při brouzdání.

U spodní lišty samozřejmě nesmím zapomenout na nesmyslné umístění ovládacích tlačítek doprostřed displeje. Pokud totiž tablet držíte našíř, palcem není šance na tyto tlačítka dosáhnout. Za to však nemůže Asus, nýbrž Google, jenž v Jelly Bean tento mobilní vzhled upřednostnil. 

 

Kromě toho samozřejmě Asus neopomněl nainstalovat i poměrně velké množství více či méně užitečných aplikací. K tabletu dostanete úložiště WebStorage s kapacitou 5 GB, výkladový slovník, to-do seznam nebo jednoduché kreslení.

Mezi aplikacemi najdete i dvě pro změnu nastavení tabletu. Pomocí AudioWizard lze přepínat profily zvuku, které nahradí jednoduchý ekvalizér a v rámci možností lze alespoň trochu produkovaný zvuk vylepšit. Asus Splendid pak umí měnit parametry displeje. Nechybí teplota barev, saturace či odstín. Pro uživatele, kteří mají rádi vyladěné barvy to může být zajímavou možností. Většina z těchto aplikací lze samozřejmě odstranit.

Parametry
Cena 11 900 Kč včetně DPH
Zapůjčil www.asus.cz
Asus MemoPad 10 FHD
displej 10,1", 1920 × 1280, IPS
procesor Snapdragon S4 Pro (4×1,5 GHz)
RAM 2 GB
inerní paměť 16/32 GB
fotoaparát 5 Mpx, AF
výdrž až 10 hodin
bezdrátová konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n; BT 4.0, 3G/LTE

Jak už bylo v úvodu zmíněno, Asus tento tablet nabízí ve dvou variantách. Tu s Wi-Fi pohání Intel Atom, náš testovaný kus s podporou mobilních sítí čtvrté generace má uvnitř Snapdragon APQ7064 od Qualcommu. Čtyřjádrový procesor je taktovaný na 1,5 GHz s možností přetaktování na 1,7 GHzpři aktivitě jednoho jádra. O grafický výkon se pak postará Adreno 320. S výkonem samozřejmě žádné problémy ani být nemohou. Plynulé je jak prostředí, tak většina spouštěných her. Zajímavější je však výdrž tabletu. I při aktivní mobilní síti zvládá kolem devíti hodin poměrně náročného používání. S devíti hodinami her sice počítat nemůžete, pokud však budete používat tablet pár hodin denně, klidně mu bude stačit nabíjení jednou za tři dny.

Asus Memo Pad 10 FHD - Android
Asus Memo Pad 10 FHD - Android

Asus Memo Pad 10 FHD - Android Asus Memo Pad 10 FHD - Android Asus Memo Pad 10 FHD - Android Asus Memo Pad 10 FHD - Android Asus Memo Pad 10 FHD - Android Asus Memo Pad 10 FHD - Android Asus Memo Pad 10 FHD - Android

Fotoaparát

Snímač foťáku má rozlišení 5 Mpx a žádné zázraky od něj čekat nemůžete. Při fotografování v horších světelných podmínkách se velmi rychle objevuje značné zašumění. Fotoaparát sice má automatické ostření, problémem je však automatická expozice, kdy je často nutné přeostřování na jiné objekty kompozice pro dosáhnutí kýžené korekce EV. Vinnou nižšího rozlišení je pak vhodné používat výsledné fotky ve značně zmenšené podobě.

Asus Memo Pad Smart - ukázkové fotografie
Asus Memo Pad 10 FHD - ukázkové fotografie 

Asus Memo Pad Smart - ukázkové fotografie Asus Memo Pad Smart - ukázkové fotografie

 

Verdikt

K tabletu je možné přikoupit i pouzdro Folio Key, které je určené především pro tablet Memo Pad Smart. Ten má však totožné tělo a rozměry a desetipalcový Memo Pad FHD do něj bude taktéž pasovat. Tím rozšíříte tablet o klávesnici a stane se z něj použitelný pracovní stroj na cesty.

Pochválit musíme především výkon tabletu, bezchybnou funkčnost prostředí a také výdrž na jedno nabití. Horší je to s nástavbou systému, kde asi bude pro většinu uživatelů spousta bonusových funkcí nevyužitelná. Rovněž fotoaparát je spíše ostudou tohoto modelu.

 

Největší konkurent je jasný – Nexus 10, který je ještě o nějakou tisícovku levnější. Memo Pad FHD přijde v současné době na jedenáct tisíc a hlavní zbraní je především podpora mobilních sítí. Mnoho desetipalcových tabletů s podporou LTE a 3G totiž na trhu není. Pokud nebudeme počítat iPady, moc dalších modelů na výběr v této kategorii nezbyde.

Plusy / mínusy
  výkon
  výdrž na nabití
  IPS displej
  podpora 3G/LTE
  nástavba systému
  fotoaparát

Kompletní galerie

Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD Asus Memo Pad 10 FHD

Byl pro vás článek přínosný?