Hlavní navigace

Asus N20 - minidvanáctka s 3G

24. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

ASUS N20A je klasická dvanáctka střední třídy, která nevyniká ani tenkým tělem, ani nízkou hmotností. Svým lesklým provedením a vzhledem spadá spíše do segmentu manažerských notebooků - nenajdete na něm žádné jasné barvy, vše je černé nebo šedé, nekonají se žádné designové excesy. Klávesnice je černá s bílými popisky, horní část těla notebooku pak šedá s lesklým povrchem imitujícím leštěný kov. Lesklý je i černý rámeček okolo displeje, stejně jako samotné víko. Problémem je snadné upatlání od prstů, takže občas si budete muset vzít hadřík a leštit a leštit. Ještěže alespoň klávesy nejsou z lesklého materiálu, protože to byste se učistili k smrti. Ostatně dobře je to vidět na tlačítkách touchpadu, který je zaneřáděný otisky prstů už po několika stisknutích.

Tělo notebooku je velmi pevné, žádný kloub ani plast nevydá při manipulaci ani hlásek - v tomto ohledu je třeba výrobce pochválit. Jediným problémem je jako obvykle DVD mechanika, která se trochu prohýbá, když chcete vzít notebook do jedné ruky. Občas také vystřelí ven, když si nedáte pozor a dotknete vysouvacího tlačítka. Osobně preferuji pevnou zdířkovou mechaniku, kde se nic podobného stát nemůže.

Pořádné čudlíky

N20 je klasická dvanáctka s poněkud větším tělem, než by odpovídalo velikosti displeje. Okolo něj je tak docela silný rámeček, který displej opticky poněkud zmenšuje. Jeho rolišení je klasické, tedy 1 280 × 800 bodů a provedení lesklé - jak dnes v módě. Za dobrých světelných podmínek je to prima, barvy jsou jasnější a kontrastnější, za jasného dne se však z něj stává prima kosmetické zrcátko. Pozorovací úhly jsou v normálu, nenarazil jsem při používání na žádný problém. Víko displeje je možné otevřít v dostatečném úhlu - nemůžete jej zcela srovnat do roviny, ale toto omezení není nikterak významné.

Klávesnice zabírá téměř celou plochu, která je pro nic vyhrazena - na levé i pravé straně je jen minimální rezerva. Klávesy jsou velmi velké, mezi jednotlivými tlačítky je pouze malá mezera. Nejprve se mi zdálo, že se nemohu na tlačítka kvůli nepatrné mezírce trefit, po chvíli jsem si ale na minimální rozestupy zvykl - je to jen otázka času, kdy se klávesnici přizpůsobíte. Tlačítka mají jen minimální zdvih a při stisku jsou jen průměrně tichá.

Rozložení klávesnice je na dvanáctku zcela standardní, funkční klávesy jsou nad Backspacem a vedle Enteru. Velikost těchto kláves - Enteru a Backspace - si zaslouží pochvalu, méně pak kurzorové klávesy, které jsou v jednom bloku se zbytkem. Klávesnici jako celek mohu hodnotit kladně, nemá k ní žádnou zásadní výhradu. Naopak u touchpadu bych ocenil tišší a hladší chod tlačítek - jsou příliš tuhá a při stisku vydávají velmi výrazný zvuk.

[pagebreak title=Výbava, konektory, výkon a výdrž]

Pozor, ať si "to" nevypnete

Konektorová výbava je na úrovni, notebooku nechybí kromě VGA ani dnes už takřka běžný výstup HDMI, potěší také méně obvyklá eSATA pro připojení externích disků. Na levé straně jsou pak dva porty USB a na pravé jeden - je to lepší řešení, než kdyby všechny korektory byly na levé straně a káblík k myšce musel celý notebook "obíhat". Kromě USB jsou vpravo ještě výstupy na sluchátka a mikrofon, vpředu je pak pouze čtečka karet SD a MS. Pro připojení externího tuneru nebo bezdrátového modemu je pak k dispozici ExpressCard - slot je tak dobře maskovaný, že si jej na první pohled vůbec nevšimnete.

Trochu nešťastně je řešen vypínač bezdrátových sítí na levém rožku - mnohokrát se mi stalo, že jsem jej při manipulaci vypnul a pak jsem se jen divil, proč nejede Wi-Fi. Zajímavou a hlavně potěšitelnou funkcí je 3G modem - pod baterii zasunete kartu SIM a můžete se vesele připojovat k bezdrátové mobilní síti. Modem zvládá i HSDPA, takže rychlosti nad 1 Mb/s nebudou vzácností. Bohužel se nám připojení nepodařilo rozchodit - ovládací program hlásil "No device"; s největší pravděpodobností šlo o chybu testovacího předprodukčního modelu.

Notebook má pouze jeden reproduktor na přední straně, takže hudbu přehrává jen mono. Reproduktor je navíc spíše nouzový, protože poslouchat na něm dlouhodobě hudbu není právě ideální; je to tak trochu chrastítko.

Jako z praku

Uvnitř notebooku se skrývá klasika: Centrino2, a tedy mobilní čipset Intel GM45 Express s integrovanou grafikou Intel X4500, která nabídne dostatek výkonu pro Windows Vista Aero, ale i pro starší hry. Na notebooku lze dokonce hrát i Unreal Tournament 3, když všechny detaily stáhnete na minimum. Zato výkon procesoru je velmi vysoký - Intel Core2 Duo P8600 běžící na 2,4 GHz nemá v aplikacích, které se běžně na notebooku provozují, naprosto žádné problémy. I velmi náročný Photoshop CS3 běží bez většího zaškobrtnutí. Tomu všemu sekundují 3 GB paměti, a ačkoliv Centrino 2 podporuje i DDR3, zde najdete jen obyčejné DDR2. I přesto je výkon paměťového subsystému vůči starému Centrinu více než o polovinu vyšší.

Naměřili jsme

  • 3DMark01: 4 916
  • 3DMark06: 834 (1 944)
  • HD Tune: 52,9 MB/s, 22,3 ms
  • CrystalDiskMark: 60 MB/s (čtení), 57,8 MB/s (zápis)
  • PCMark05: 4 976
  • SuperPI: 1:21
  • Vista index: 5,3 (procesor), 5,7 (paměť), 3,4 (grafika), 3,6 (herní), 5,5 (disk)
  • Extrakce CD: 3:14
  • WinRAR: 55 s
  • Devil May Cry 4: 14,53; 12,43; 16,96; 13,20 (1280 x 800, low detail)
  • Výdrž kancelář: 3:07 h (Wi-Fi, office, internet)
  • Výdrž kancelář: 4:35 h (office, bez Wi-Fi)
  • Výdrž multimedia: 2:35 h (s Wi-Fi)

 

[pagebreak title=Podrobně o výdrži, zhodnocení a závěr]

Pod deset wattů

Centrino2 je obecně velmi šetrné k výdrži baterie. Oproti starším verzím dokáže snižovat také frekvenci sběrnice a tedy ve výsledku i frekvenci procesoru a jeho napětí. Z původních 2,4 GHz se frekvence procesoru nejprve na 1,6 GHz a poté na 800 MHz, přičemž při druhém snížení klesá i frekvence pamětí - a výkon tedy klesá dost rapidně. Na Vistu to ale bez problému stačí, tedy pokud nehodláte spouštět Adobe Photoshop CS3. Při běžné práci, tedy prohlížení internetu a e-mailování si notebook se zapnutou Wi-Fi bere okolo 15 W, při nastavení úsporného režim, snížení jasu na minimum a vypnutí Wi-Fi se můžete dostat až na 10 W. Za takových podmínek vydrží notebook téměř pět hodin; ostatně s "tlustou" baterií to lze očekávat.

Notebook má velkorysý výdech teplého vzduchu od chladiče procesoru a díky použitým vnitřnostem se nijak zvlášť nepřehřívá; naopak, je docela studený. Při zapnuté Wi-Fi běží větráček chladiče neustále, většinou ale jen na velmi nízkou úroveň. Pokud Wi-Fi vypnete a snížíte tak spotřebu celého počítače pod deset wattů, vypne se větrák zcela a notebook je tak naprosto tichý. Pokud ale notebook začnete využívat naplno, je už větrák slyšet dost výrazně - proměnlivá intenzita hluku může v tiché místnosti poněkud vadit. Vše je dáno malým tělem notebooku, velké mašiny si totiž mohou dovolit lepší pasivní část chladiče. Celkově je notebook docela studený a není problém jej mít dlouhodobě v klíně.

Téměř za třicet

ASUS N20 je velmi dobrý notebook, který nelze nedoporučit. Pochválit lze výkonné a přitom energeticky nenáročné vnitřnosti, dobrou klávesnici a displej s možností velmi dobře regulovat jas - jak směrem dolů, tak směrem nahoru. Vytknul bych snad jen hlučná a tuchá tlačítka touchpadu a nepříliš šikovně umístěné tlačítko pro vypnutí Wi-Fi. Také umístění HDMI není příliš optimální, zapojený kabel překáží při používání portů USB. Snad jen cena blížící se k 30 tisícům není v poměru ke konkurenci příliš příznivá. Na druhou stranu máte k dispozici 3G modem, který jen tak někdo nenabídne.

Informace

ASUS N20
oficiální cena 25 949
zdroj ASUS (web)

Parametry

  • procesor Intel Core2 Duo P8600 2,4 GHz
  • čipset Intel GM45 (Centrino 2)
  • operační paměť 3 GB DDR2 800 MHz dual channel
  • pevný disk 320 GB (5 400 ot./min)
  • optická mechanika DVD vypalovačka
  • displej 12,1" TFT LED LCD (rozlišení 1 280 × 800)
  • grafická karta Integrovaná Mobile Intel X4500
  • komunikace Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, 3G modem
  • vstupy a výstupy 3× USB 2.0, Ethernet, VGA, HDMI, sluchátka, mikrofon, webová kamera 1,3 Mpix s vestavěným mikrofonem, čtečka paměťových karet, eSATA
  • baterie šest článků, 4 800 mWh
  • rozměry 303 × 225 × 31-35 mm (s tříčlánkovou baterií), 240 mm s šestičlánkovou baterií
  • hmotnost 1,85 kg (tříčlánková baterie)

Plusy a mínusy

+ 3G modem
+ dobrá a rozměrná klávesnice
+ dlouhá výdrž

- šestičlánková baterie o 2 cm "vykukuje"
- docela těžký kousek
- v místě mechaniky se prohýbá na spodní straně

[pagebreak title=Kompletní fotogalerie]

Byl pro vás článek přínosný?