Hlavní navigace

Asus O!Play HD2: do přehrávačů vstupuje rychlé USB 3.0

12. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V těchto dnech se na pulty obchodů dostal zajímavý HD přehrávač Asusu. O!Play HD2 je totiž prvním svého druhu, který disponuje rychlým rozhraním USB 3.0. Třetí generace multimediálního centra této firmy má navíc pozici pro 3,5" disk, lze ovládat iPhonem a podporuje DLNA.

Co do konektorů, O!Play HD2 je velmi bohatý. Na čelní stěně najdete čtečku paměťových karet CF/SD/MMC/MS/MS Duo, dva USB z nich jeden je kombinovaný s eSATA. Na zadní straně je kompozitní a komponentní obrazový výstup a samozřejmě digitální HDMI; zvuk vyvedete dvojicí stereo cinchů či digitálním optickým nebo koaxiální výstupem. Kousek od nich se ještě nachází síťový RJ-45, další USB a jeden USB Host (3.0). Kvůli interním disku nechybí malý ventilátor.

Asus O!Play HD2

Jediný Host splňuje specifikace USB 3.0 a slouží pouze pro rychlé nahrávání dat z počítače na interní disk. U klasických konektorů by vyšší rychlost postrádala smysl, protože při přehrávání i při vysokých datových tocích stačí bohatě USB 2.0. O to více zamrzí, že se výrobci ještě nenaučili používat gigabitové síťové moduly, které by posunuly možnosti sdíleného úložiště o hodně výše.

Asus funguje v síti jako NAS, pokud dovnitř nainstalujete 3,5" SATA disk. Může být naformátován jako FAT 16/32, NTFS, HFS/HFS+ nebo EXT3 a v síti se tedy objeví jako běžný server Samba. Ale firmware přístroje umí z Asusu vytvořit i FTP server, iTunes server a dokáže stahovat torrenty.

Přehrávání je na jedničku a zvládne všechny běžné formáty i ve vysokém rozlišení.

  • video: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 ASP, MPEG-4 AVC, WMV9, VC-1, Real Video
  • zvuk: MP3, WAV/LPCM, WMA9, AAC, FLAC, OGG Vorbis, Dolby Digital, DTS
  • kontejnery: AVI, MPEG/MPEG, VOB, MKV, TS/TP/M2T, MP4, MOV, WMV, ASF, MKA, RM/RMVB
  • titulky: srt, ass, ssa, sub, smi, txt
  • obrázky: JPEG, BNP, PNG, GIF, TIFF

Kromě toho si poradí i s internetvým obsahem: přehrává rádia, připojí se ke galeriím Picasa nebo Flickr a obsahuje několik widgetů pro počasí, akcie, RSS apod.

Asus O!Play se do obchodů dostal na začátku listopadu za cenu okolo 3500 Kč. Pokud vás zaujal, bude se vám hodit naše nové Extra PC 11/2010, kde jsme otestovali 17 přehrávačů včetně zmíněného Asusu.

Zdroj: Tisková zpráva Asus

Byl pro vás článek přínosný?