Hlavní navigace

Asus P5N7A-VM s grafikou GeForce 9300

21. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

Co si budeme nalhávat, největším lákadlem této desky nejsou ani její malé rozměry nebo rozložení komponent, ale integrovaná grafika GeForce 9300. Tuto grafiku najdete v podstatě na všech u nás prodávaných deskách s čipsetem nForce 730i, čestnou výjimku tvoří jen Gigabyte, který bude mít na svých bedrech výkonnější variantu GeForce 9400. Jak vám ale ukáží následující stránky a testy, i slabší GeForce 9300 dokáže téměř ve všech testech strčit všechny současné grafiky do kapsy. A to i Radeon HD3300 se SidePort pamětí.

 

S integrovanou grafikou pak úzce souvisí všechny dnešní videovýstupy, z nichž vyčnívá DisplayPort a HDMI. HDMI je zde v plnohodnotné verzi HDMI 1.3, takže můžete tuto desku bez problémů připojit k jakémukoli A/V receiveru, s nimiž mají integrované grafiky od Intelu neskutečné problémy.

Nebyla by to ale deska Asus, aby nepřišel ještě s něčím dalším. Tím jsou zde firemní technologie Asus ExpressGate a EPU. S první z nich můžete brouzdat po internetu bez náběhu operačního systému, druhá zas dokáže ušetřit energii, což se při dnešních cenách určitě může hodit. Pokud takovými deskami navíc vybavíte několik kanceláří, úspora v řádu stovek až tisíců za rok vás nemine.

Porovnání čipových sad

Samotné čipsety GeForce 9 se od sebe liší jen v rychlosti integrované grafiky. Stejně jako v případě Intelu, upustila Nvidia už od starého PATA rozhraní, které tak najdete jen v čipsetu AMD. AMD má navíc v rukávu trumf v podobě paměti SidePort, který se ale začal uplatňovat až u čipsetu 790GX. Zřejmě nejmarkantnějším rozdílem, kterého si všimne asi každý, je, že Nvidia je jednočipové řešení, kdežto AMD i Intel spoléhají na oddělený severní a jižní můstek. V ostatních parametrech (když pominu parametry integrované grafiky) jsou již čipsety velmi podobné.

 

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, základní info

Do příslušenství tentokrát Asus příliš neinvestoval. Krabice je sice pestrobarevná, ale najdete v ní skutečně jen to nejnutnější – zadní záslepku, dva SATA a jeden IDE kabel, manuál a instalační CD. Jediné, co trochu vybočuje, jsou dva Q-konektory pro snadnější zapojení drátů od předního panelu.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

S rozložením komponent Asus nikdy problémy moc neměl a potvrzuje to i tato deska. Kolem patice procesoru je dostatek místa a ani v ostatních případech po osazení komponentami k žádné kolizi nedochází.

 Zadní porty jsou doslova napěchovány k prasknutí. Nejvýraznější jsou čtyři videovýstupy, nechybí zde ale ani eSATA nebo optický výstup ze zvukovky. 

Napájecí obvody jsou v tomto případě čtyřfázové, což se ale nijak negativně neprojevilo u funkce EPU. 

Na desce najdete integrovanou nový zvukový čip Realtek ALC 1200, který v testech dopadl velmi dobře, nový gigabitový síťový čip Realtek RTL 8211CL, nebo přídavný PATA řadič jMicron.

 

Systém chlazení

Systém chlazení

Chlazení jednočipového čipsetu bylo svěřeno poměrně mohutnému pasivu s jednou interní heatpipe. A jak dokázaly mé měření, je jeho velikost v tomto případě hodně opodstatněná. Na pasivu i v čipsetu byly naměřeny hodně vysoké teploty. Více v samostatné kapitole.

Pro připojení větráků jsou připraveny celkem tři konektory – jeden 4pinový pro procesor a dva třípinové. Všechny jdou velmi podrobně regulovat přímo z BIOSu. 

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Na MicroATX desku skýtá BIOS mnohé pokročilé položky, které najdete buďto jen na deskách Asus, nebo v případě čipsetu Nvidia. Trochu mi ale v nastavení procesoru oproti jiným deskám scházela možnost vypínání jednotlivých jader procesoru. Ne že by to byla funkce bůhví jak potřebná, ale odlišovala desky s nForce čipsetem od Intelu. 

I když se jedná o desku, která není k taktování primárně určena, nějaké možnosti zde přece jen jsou. Najdete je v záložce Advanced. Velkým lákadlem všech overclockerů je na deskách s nForce čipsetem režim Unlinked, který umožňuje nezávislé nastavení frekvence pamětí na FSB. Ten najdete i zde. Pro méně zkušené uživatele jsou zde připraveny profily pro bezpečné mírné přetaktování procesoru. Přetaktovat zde můžete nejen procesor, ale i integrovanou grafiku. Vzhledem k vysokým teplotám, které zde ale panovaly, jsem nakonec tuto možnost raději nevyzkoušel. Nastavení pamětí je poměrně strohé, stejně možnosti změny napětí, které se omezují pouze na tři komponenty.

V položce MCP7A Chipset Configuration můžete změnit nastavení chování integrované grafiky. Můžete ji při osazené dedikované grafice vypnout, nebo použít na rozšíření plochy. Také zde můžete ručně nastavit velikost alokované paměti. GeForce 9 totiž nemají paměť vlastní, ale stejně jako grafiky od Intelu si berou prostředky z paměti hlavní.

Záložka Power bude zajímavá pro milovníky ticha. Jdou zde totiž regulovat otáčky dvou větráků. To lze také provádět z Windows pomocí SpeedFanu. V dalších záložkách můžete nastavit/vypnout ExpressGate. Chybělo mi zde ale ukládání profilů.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Úsporné technologie EPU-4 Engine

Úsporné technologie EPU-4 Engine

Asus již několik měsíců na většině svých desek razí úspornou technologii EPU, která by se bez ztráty výkonu měla podepsat na nižší spotřebě. V tomto případě se to dokonce povedlo a počítač se zapnutým EPU odebíral ze sítě i o 20 W méně, než bez něj. Na výkonu se to navíc v podstatě nijak neprojevilo. EPU si navíc můžete upravit k obrazu svému a říct mu, jak má procesor podvoltovat nebo lehce přetaktovat při zátěži.

Integrovaná grafika GeForce 9300 – herní testy

Integrované grafické karty se snažím testovat za co možná nejvíce podobných podmínek. Integrované grafické karty na platformě AMD jsou testovány s Athlonem 64 X2 6000+. V případě platformy Intel používám pro testování Core 2 Duo E8500, které změnou násobiče podtaktuji na rovné 2 GHz (6× 333). Na několika výkonnostních testech zaměřených na procesor jsem si ověřil, že výsledky přibližně oscilují kolem výsledků Athlonu 64 X2 6000+ a neměly by se tedy výrazněji projevovat na výsledcích grafických testů. Nastavení pamětí a ostatní použité komponenty jsou pak stejné pro obě konfigurace – AMD i Intel.

Samotnou integrovanou grafiku jsem již poměrně podrobně rozebíral v článku nForce 730i: pořádná grafika pro Intel, takže vás pro technické detaily odkážu na daný článek. Tam jsem lehce testoval pouze inženýrský vzorek, který neměl s finální podobou desek skoro nic společného. Předchozí měření se ale naštěstí potvrdila a tak mohu říct, že se díváte na výsledky současné nejrychlejší integrované grafiky.

Lépe dopadl Radeon HD 3300 se SidePort pamětí jen v 3DMarku05. Ve všech ostatních testech byl Radeon i Intel GMA touto grafikou překonány. V některých testech se výkon integrované GeForce 9300 blíží i dedikované GeForce 8500 GT. pokud se spokojíte s rozlišením 1024 × 768, tak si většinu her alespoň s omezenými detaily na této grafice zahrajete. Zázraky ale nečekejte. bude možná velmi zajímavé porovnat všechny grafiky ještě s nejsilnější GeForce 9400, která by měla přinést ještě řádnou porci výkonu navíc.

Integrovaná grafika – přehrávání Blu-ray a spotřeba

Přehrávání Blu-ray zkouším na optické mechanice LG GGC-H20L a druhé scéně z Casina Royale. V tomto případě je měřena průměrná zátěž procesoru, kterou generuje Cyberlink PowerDVD 8.

Pro přehrávání Blu-ray médií je GeForce 9 vybavena skutečně královsky. Nechybí žádné zobrazovací rozhraní, akcelerace pomocí GPU zatěžuje procesor minimálně a oproti konkurenci zde najdete plnohodnotný 7.1 LPCM audiovýstup přes HDMI. S ním má neskutečné problémy hlavní konkurent na platformě Intel – čipová sada G45. Připojení k A/V recieveru tak nepředstavuje pro GeForce 9 žádný problém.

Čipset hardwarově akceleruje všechny aktuálně používané videokodeky – H.264, VC-1 i MPEG-2. Nvidia dokázala své PureVideo dotáhnout, důkazem budiž velmi nízké naměřené zatížení při přehrávání Blu-ray. PureVideo obsahuje i korekci 3:2/2:2 Pulldown snímků, která zabraňuje trhání videa po převodu na 25 nebo 30 snímků/s.

V případě přehrávání tradiční druhé scény Casina Royale si vedla GeForce velmi dobře a podtaktovaný procesor zatěžovala průměrně jen 8,6 %, což je nejnižší naměřený výsledek.

Se spotřebou bez zátěže to již tak slavné nebylo a naměřil jsem relativně vysokých 50 W. Tuto spotřebu měřím se zapnutými funkcemi Intel EIST a C1E. Naopak velmi mile překvapila spotřeba v zátěži, která byla nejnižší ze všech testovaných desek. Menší rozdíl spotřeby mezi stavy idle a load předvedla jen deska Gigabyte s integrovanou grafikou GMA X4500HD.

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston 

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution



Přehrávání Blu-ray testujeme na optické mechanice LG GGC-H20L. Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz. Paměti jsou nastaveny na frekvenci 800 MHz a časování 5-5-5-15. V případě desky s čipsetem X58 jsou testy provedeny s procesorem Core i7 920 na základní frekvenci 2,66 GHz se zapnutým Turbo režimem a pamětmi DDR3-1066 s časováním 7-7-7-20.

S čipovou sadou X58 a architekturou Nehalem přichází ke slovu i nová testovací metodika, v níž najdete aktuálnější testy, které navíc více zohlední výkon vícejádrových procesorů. V následujících porovnáních najdete tři základní desky, z nichž Asus P6T je postaven na čipové sadě Intel X58 a na desce Gigabyte najdete čipset Intel P45.

V podstatě všechny výkonnostní testy byly velmi ovlivněny nízkou paměťovou propustností a vysokou latencí. Proto také zaostává za deskou Gigabyte s čipsetem Intel P45.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

V paměťových testech ukázal naplno svou sílu integrovaný paměťový řadič v procesoru. I se slabými pamětmi DDR3-1066 s časováním 7-7-7-20 dokázal oproti DDR2-800 s časováním 5-5-5-15 v podstatě zdvojnásobit propustnost a zkrátit latenci na polovinu. Naměřené rozdíly mezi deskami Intel a Asus pak budou mít na svědomí podrobnější parametry časování, které byly svěřeny automatice a rozdílné umístění paměťových slotů.

Zde mohu jen zopakovat, co jsem psal v předchozí kapitole. Paměťová propustnost je citelně nižší než u konkurence, latence pak bohužel zase znatelně vyšší. Naštěstí při reálných testech se tento nedostatek neprojevuje na výsledcích natolik, aby kvůli tomu byla deska opovržení hodná.

Propustnost SATA a USB rozhraní je pak na standardní úrovni, zde se žádné výkyvy nekonaly.

Testy grafiky

Testy grafiky

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě. Pro úplnost ještě dodám, že tyto testy jsou prováděny s vypnutou integrovanou grafikou (pokud ji deska má) a s referenční GeForce 8800 GT.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage a PCMark Vantage.

V herních testech se opět projevil nedostatek v paměťové propustnosti a všechny výsledky herních testů (3DMark Vantage vyjímaje) byly v nízkém rozlišení, kde záleží hodně právě na propustnosti systému, o poznání nižší.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET. Najdete zde také dílčí výsledky testu PCMark Vantage.

Testy zvukové karty

Testy zvukové karty

Kvalitu integrované zvukové karty měřím pomocí RightMark Audio Analyzeru a  zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29.

S kvalitou integrovaného zvukového kodeku Realtek ALC 1200 na tom deska nebyla vůbec špatně. Naměřil jsem jak vysoký odstup signálu od šumu (95,9 dBA), tak i vysoký dynamický rozsah. Špatně nedopadly ani přeslechy mezi kanály, k nimž dochází až od 89,8 dB a dynamický rozsah (90 dBA).


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Frekvenční odezva


Harmonické zkreslení

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Hodně nemilé překvapení si tato deska schovala na měření teplot. Kromě cívek se všechny naměřené teploty vymykaly normálu. Potvrdilo to i vysoké zahřívání integrované grafiky, kdy po pěti minutách zátěže vystoupala teplota až na velmi vysokých 93 °C. Otázkou je, jestli se nejednalo o vadu kusu, protože v jiných recenzích jsem na takto vysoké teploty nenarazil.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek.

Při měření spotřeby již deska obstála velmi slušně a spotřeba přibližně odpovídala osazeným komponentám.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Základní deska Asus P5N7A-VM má díky čipové sadě nForce 730i své výjimečné kouzlo. Nvidia vybavila čipset v současné době nejvýkonnější grafikou a dodržela i ostatní proklamované parametry, jako je podpora HDMI 1.3, podpora čtyř druhů videovýstupu (lze použít dva digitální současně), nebo nízká zátěž při přehrávání HD videa. Asus k tomu přidal velmi povedené rozložení komponent nebo technologie jako EPU a ExpressGate. Výsledek pak působí velmi povedeným dojmem.

Jediné co jej trochu kazí, je nižší paměťová propustnost a vysoké zahřívání. Zatímco nad paměťovou propustností lamentují i jiní recenzenti, na vysoké zahřívání jsem v případě desek s nForce 730i zatím stížnosti nikde neviděl. Většinou se teploty v zátěži pohybují kolem přijatelných 60 °C, což by nebylo vzhledem k integrovanému grafickému jádru úplně špatné. Jestli je vysoké zahřívání problémem pouze této desky, nebo souvisí s čipovou sadou nForce 730i vám řeknu v recenzi desky MSI P7NGM, kterou mám již připravenou na zapojení.

Vzhledem k vysokému výkonu integrované grafiky, skvělé vybavenosti čipsetu i základní desky, nízké ceně (v porovnání s deskami Intel) jsem se rozhodl desce Asus P5N7A-VM udělit ocenění SmartBuy.

+ výkonná grafika
+ HDMI 1.3
+ čtyři videovýstupy
+ rozložení komponent
+ funkce EPU a ExpressGate
+ nízká cena

- vysoké zahřívání
- nízká propustnost pamětí
- slabší příslušenství
- chybí FireWire

Za zapůjčení základní desky Asus P5N7A-VM děkujeme společnosti Asus.

 

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

 

Byl pro vás článek přínosný?